HeidiH

Muutimme vanhaan omakotitaloon jonne on laitettu sähkölämmitys, mutta öljylämmityslaitteet ovat vielä paikoillaan.
Pitäisi poistaa öljylämmityksen tekniikka, eli pannuhuoneesta öljylämmitin ja asbestia luultavasti sisältävät putket. Talo on rakennettu 60-luvulla ja silloin käytettiin monenlaisia myrkkyjä rakennuksissa, lainaus netistä;
"Asbestia käytettiin suomessa eniten 1963-1979 varsinkin kylpyhuoneiden ja muiden kosteiden tilojen kiinnitys- ja saumauslaasteissa. Muita käyttökohteita oli mm. seinä- ja lattiatasoitteet, kuitusementtilevyt ja niistä tehdyt ilmastointikanavat, pannuhuoneiden palo-ovet, paloeristeet, putkien eristeet, liimat, maalit, muovimatot, kaakelit, vinyylilaatat, ruiskueristeet, julkisivumateriaalit, katto- ja lattiamateriaalit sekä vesikattomateriaalit.
Vuoden 2016 alussa voimaan tulleen lain mukaan asbestikartoitus on tehtävä kaikkiin ennen 1994 valmistuneisiin rakennuksiin, ennen kun mahdolliset purkutyöt voidaan aloittaa.
http://www.suhak.fi/asbesti/
Sitten pitäisi öljysäiliökin poistaa, mutta teräksinen säiliö on päällystetty jollain pikimäisellä aineella ja myös sitä reunustava betoninen suoja-allas ja se voi ilmeisesti olla kivihiilipikeä. Tietääkö joku mistä tietää onko mönjä tavallista pikeä vai kivihiilitervaa tai jotain muuta, missä on haitallisia aineita?
Taitaa tulla kallis remontti, jos on jotain myrkkyjä asbestin lisäksi, kun ei niitä itse viitsi alkaa poistamaan.
Samasta lähteestä vielä lainaus, ei vaikuta terveelliseltä vanhassa omakotitalossa asuminen näköjään;
"PAH-yhdisteet, Kreosootti, (kreosiitti, karboliterva, koliterva, kivihiiliterva, kreosoottiöljy, kreosoottipiki) ovat puusta, kivihiilestä tai kreosoottipensaan pihkasta valmistettuja puunsuoja-aineita ja kosteuseristeitä, jotka sisältävät satoja eri yhdisteitä
Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteet), fenoleita ja kresoleita sisältävä kreosootti on terveydelle haitallista ja voi aiheuttaa mm. syöpää.
Rakennusmateriaaleissa kreosoottia on käytetty eniten ennen vuotta 1970 valmistuneissa rakennuksissa.
Kreosoottia käytettiin kosteus- ja vesieristeenä,
http://www.suhak.fi/muut-rakennusten-haitta-aineet/
Onko jollain kokemusta öljylämmityslaitteiden poistosta?, voiko romut viedä kaatopaikalle, vai onko ne ongelmajätettä ja mitä niile pitäisi tehdä?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat