Vierailija

Onko työnantajalla valtuuksia soitella työntekijän lääkärille ja kysellä tämän sairaslomasta ja lääkärin määräyksistä? Työnantajani sanoo että työnantajana hänellä on, mutta onko oikeasti? Eikö lääkäreillä ole vaitiolovelvollisuutta joka suojaa potilasta ja tämän tietoja?

Kommentit (5)

Minusta tuntuu että työn antajalla on nyt oikeuksia tehdä mitä vain.Työntekijällä oikeus tehdä vain töitä.Minunkin työn antaja on sanonut että lääkärithän kirjoittaa mitä vain potilas pyytää,Sopisi käydä niidenkin yrittämässä minä ainakaan ole saanyt kuin siitä vaivasta josta menin lääriin todistuksen

Työnantajahan saa lääkärintodistuksen, jos sairasloma on niin pitkä että todistus vaaditaan. Ei pitäisi olla työnantajalla asiaa urkkia toisen lääkäriltä mitään tietoja. Siis teoriassa. Käytäntö onkin sitten ihan toinen juttu. Vaitiolovelvollisuus koskee myös työnantajaa, mutta tässäkin käytäntö tuntuu olevan aivan muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työntekjän tulee antaa luotettava selvitys poissaolostaan, olipa se sitten oma suullinen selvitys tai sitten terveydenhoitajan tai lääärintodistus.
Jos työnantaja haluaa selvittää esim. todistukseen merkityn diagnoosin, on siihen työnantajalla oikeus.
Jos taasen työnantaja haluaa kiistää sairausloman tarpeellisuuden, siinä on kyse työnantajana ja lääkärin välisestä asiasta, koska silloin kiistetään nimenomaan lääkärin kirjoittama todistus.
Työnantajalla on vaitiolovelvollisuus työntekijöidensä sairauksista (kuten muistakin henkilökohtaisista asioista) aivan samalla tavalla kuin hoitohenklökunnallakin. Se on sitten toinen asia noudatetaanko sitä.

Kirjoitan tämän nyt anonyymina, vaikka muulloin käytänkin nimimerkkiäni. Lapseni sairastui masennukseen, ja lopulta hain itsellenikin sairauslomaa. En enää jaksanut töissä ja lapseni myös tarvitsi minua. Tästä työnantajani hermostui, hän ei ymmärtänyt, miksi minä sain sairauslomaa, vaikka sitä todella tarvitsin. En olisi halunnut sairauslomani syytä hänelle kertoa, sillä tämä oli arka asia, jota en olisi halunnut koko työpaikan tietoon.

Työanatajalla ei ole oikeutta saada tietoja lääkäriltä. Mikäli hän ei hyväksy lääkärintodistusta, on amhdollisuus mennä toiselle lääkärille. Tämän käynnin maksaa työnanataja. On hyvä muistaa, että on olemassa lähteitä josta saa selville sairauden laadun mikä on merkittynä todistukseen. Suoranaista oikeutta ei ole. Työntekijältä voi kysyä suoraan ja joko hän vastaa tai ei esitettyihin kysymyksiin. Mikäli sauraus vaikuttaa työntekoon, olisi hyvä työnantajan se tietää, jotta työt voidaan järjestellä toisella tavalla. On myös sairauksia jotka olisi hyvä työnantajan syytä tietää, mutta vain työntekijän omana mertomana. Työnantajalla on myö velvollisuus olla kertomatta saatuaan tietoaan muulle henkilökunnallae. Tieto on luottamuksellinen.
Terve. Työnantajana jo 30v

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat