Kesäkurpitsaa pukkaa enemmän kuin kerkeää käyttämään. Olen lykännyt sitä keittoihin, kastikkeisiin ja hyvä etten aamupuuroonkin. Tiedän että googlettamalla löytyy netistä reseptejä pilvin pimein mutta olisiko jollakulla oma lempireseptinsä tai vinkata kikkoja mihin sitä vielä voisi laittaa.

Kommentit (3)

Minä olen jo n. 30 vuoden ajan kasvattanut kesäkurpitsoita. Varsinkin liian isoiksi kasvaneet olen pakastanut raasteena tai kuutioina minimigrippeihin. Niitä sitten talven aikana heittelen patoihin, kastikkeisiin, sämpylätaikinaan ja lihapulliinkin. Käyttö on todella monipuolista.

Näin syksyllä lempiruoka on halkaistut, koverretut ja täytetyt kesäkurpitsat uunissa. Täytteen voi kehittää kukin itse jauhelihasta, sienistä, oliiveista, tomaateista jne. Päälle juustoa, jonka laitan siivuina myöhemmin, ettei pala, kun itse kesäkurpitsan kypsyminen tuntuu kestävän sen verran kauemmin.  Mausteena yrttimausteet ovat minulla ykkössijalla.  Grillattunakin on hyvää.

Vierailija

Nyt on hyvä kesäkurpitsavuosi meilläkin. Teen samoin  kuten muori tuossa edellä kertoikin.

Yksi helppo ja muunneltava ruoka on valemoussaka. Viipaloin perunaa ja kesäkurpitsaa, kesäkurpitsan itketän ensin, sitten ladon perunaa ja kurpitsaa vuokaan, väliin ruskistettua ja maustettua jauhelihaa, uusi kerros jne... Päälle juustoraastetta, voi ripotella väliinkin ja ihan päällimmäiseksi korppujauhoa sitomaan runsasta nestettä. Viime kesänä onnistuin kasvattamaan munakoisoja, niistä tuli kurpitsan kanssa tosi moussakan oloinen ruoka. Joskus olen laittanut mukaan liikoja tomaatteja viipaleina. Juustokastike olisi tuossa uuniruoassa kova sana, jos viitsii liata monta kattilaa ja viipyillä hellan äärellä pitkään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vapaaherratar

Kesäkurpitsasta tulee helposti ylituotantoa. Tänä vuonna sitä ongelmaa ei ole ollut, mutta jos olisi, tekisin Laila Pullisen kesäkurpitsapaistosta (Glorian paras ruokakirja -opuksesta napattu, muistaakseni):

Katko kesäkurpitsa 10-15 sentin pätkiin, kuori ja halkaise. Lado puolikkaat uunivuokaan ja lisää päälle joko anjovista tai rapeaksi paistettuja pekoninpaloja ja niin paljon valkosipulimurskaa kuin sielu sietää. Peitä komeus juustoraasteella, lorauta mukaan vähän oliiviöljyä ja laita 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi.

Pahoittelen epämääräisiä ilmauksia, mutta tämä on ruoka, joka tehdään näppituntumalla. Oliiviöljyä tarvitaan, ettei juusto ja kesäkurpitsa tarttuisi kiinni vuokaan. Oikea kypsyysaste löytyy kokeilemalla, kasvisten pitäisi olla kypsiä, mutta ei liian lötköjä.

Toinen ohje on Merja Tuominen-Gialitakin kreetalaisen ruuan keittokirjasta "Viisaan syömisen lähteillä". Kreikkalaiset friteeraavat paljon kasviksia, mutta tämä ohje - tietynlainen friteerausohje sekin - on yksinkertaisempi.

Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi (niin ohuiksi kuin saat) viipaleiksi. Pirskottele viipaleille viinietikkaa ja jätä maustumaan hetkeksi. Pyörittele maustuneet viipaleet vehnäjauhoissa ja paista runsaassa oliiviöljyssä. Suolaa halutessasi,  Syö tuoreena, kun viipaleet vielä ovat rapeita.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat