Vierailija

Onko elämässäsi vaikea asia, josta et ole voinut koskaan kertoa kenellekään? Haluaisitko kertoa siitä minulle kirjoittamalla minulle elämäntarinasi?

Olen sosiaalityön lehtori ja olen tehnyt väitöskirjani vanhusten kanssa tehtävästä sosiaalityöstä.

Nimeni on Satu Ylinen ja työpaikkani on Tampereen yliopisto.

Osoitteeni on satu.ylinen@uta.fi

ystävällisin terveisin,
satu

Sivut

Kommentit (24)

Hei,
Kyllähän niitä vaiettuja asioita löytyy varmaankin useimman meidän elämästämme. Ehkä kerran annettu lupaus vaieta asiasta velvoittaa olemaan repimättä vanhoja haavoja auki enää.
Terveisin Aluisa

Vanhojen kipeiden asioiden kertominen ehkä olisi hyväksi, mutta
toisaalta muistan isän mielipiteet oman pesän likaamisesta, ja sanonnan "kuolleista ei pidä puhua pahaa".
Vaikka eihän asianomaisia nimeltä mainittaisi, katsotaanpa nyt. Paljon siivottavaa olisi minulla ihan tässä konkreettisessa ympäristössänikin, hamstraamani turhat rojut pitäisi kantaa kellariin/roskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Onko elämässäsi vaikea asia, josta et ole voinut koskaan kertoa kenellekään? Haluaisitko kertoa siitä minulle kirjoittamalla minulle elämäntarinasi?

Olen sosiaalityön lehtori ja olen tehnyt väitöskirjani vanhusten kanssa tehtävästä sosiaalityöstä.

Nimeni on Satu Ylinen ja työpaikkani on Tampereen yliopisto.

Osoitteeni on satu.ylinen@uta.fi

ystävällisin terveisin,
satu

Hienoa Satu!
Tämä on todella ja tärkeä aihe tutkia. Toivottavasti saat valveutuneita henkilöitä kertomaan kokemuksistaan.
Itse olen mielestäni kaivanut kaikki luurangot esiin ja nostanut päivänvaloon tutkittavaksi.
Helpotus on ollut suuri ja elämästä on tullut valoisampi ja onnellisuudesta voi nauttia ihan eri tavalla.

Työni puolesta vanhainkodissa olen joutunut kohtaamaan paljon näitä vanhuksia, joilla elämän taakat ja tuska on kulkenut elämän viimeisille hetkille raskaana mukana. Vanheneminen itsessään ja sairauksien lisääntyessä ja kuoleman läheisyys vääjämättä nostaa nämä kipeät asiat pintaan. Välillä oli tunne kuin vanhukselta loppuu elämä kesken, kun kipeistä asioista olisi jo aika puhua, mutta kenelle ja miten. Hoitajana olen saanut kuoleman edellä olla kanssakulkija ja tuki henkilölle, joille suuret vaikeat asiat ovat ylitsepääsemättömiä. Siinä kiiren ja paineen keskellä on oltava aikaa istua hiljaa ja kuunnella.
Tietysti kuunteleminen ei näinä päivinä ole hoitajien ensisijaista työtä, vaikka niin tärkeää onkin olla läsnä.
Välillä asiat on niin raskaita ja arkaluontoisia, että on tarvinnut "työnohjausta" jaksaakseen itse kulkea rinnalla.
Hoitotyössä sanonta "niin kuolet, kuin olet elänyt" pitää hyvin paikkansa. Valitettavasti joillekkin eletty elämä on ollut raskas ja tuskainen, niin on myös kuoleman hetki.
Toivon sydämestäni henkilöitä avautumaan ja helpottamaan omaa ja läheisten elämää.

On varmaan tärkeä aihe tutkia, mutta ei oikein kiinnosta, alle viisikymppisenä osallistua vanhustutkimukseen.

Minulla menneisyyden kipeät asiat ovat kääntyneet VOIMAKSi tähän päivään.
Loppuupalaminen v. 1989. Ja senjälkeen pitkä 17 vuotta kestänyt lääkitys ja toipuminen, jossa piti käydä menneisyyttään läpi kymmeniä kertoja kun hoitaja/ lääkäri vaihtui usein. Uudelleen ja uudelleen samat läksyt. Niihin jo väsyi.

Kolme ja puolivuotta sitten se alkoi kääntyä voitoksi kun sain lopetettua lääkityksen. Ilman hoitajien lupaa. Mieliala ja unilääkkeet.

Tänään menen luennoimaan asiasta valmistuville sosionomeille.
Kun on käynyt asiat läpi kymmeniä kertoja, jollei satoja, niin pitäisi kyllä tekstiä tulla. On minulla neljätoista sivuinen PowerPoint esitys asiaoista. Itse tehty.

"Ota löysin rantein. Älä jännitä.." -Lavi-
-nipa-

On ollut vaikeita asioita, varsinkin elämäni alkutaipaleella. Mutta, ei muistaakseni ole yhtään sellaista asiaa jota en koskaan enkä kenellekään olisi uskaltanut kertoa. On asioita, jotka vieläkin(ikäihmisenä) nostattavat palan kurkkuun, kun syystä tai toisesta sattumoisin nousevat mieleen ja keskustelunaiheeksi jonkun luotetun kanssa.

Aika ei siis kokonaan paranna kaikkia haavoja.

Hei Ullamaija,
Minä jouduin käymään läpi erittäin vaikean prosessin v. 1984, enkä ole päässyt siitä yli vieläkään. Yhä tulevat nuo pelottavat tapahtumat joskus uniinkin.
Terveisin Aluisa

Hei Nipa,
Onnitteluni sinulle, kun olet päässyt Sinuksi itsesi kanssa pitkän prosessin jälkeen. Tuo matka varmaankin kannatti kulkea loppuun saakka. Nyt vain sitten toisia auttamaan!
Terveisin Aluisa

Kiitos -aluisa-. Se kannatti! Itse kasvoin siinä prosessissa -oikeaksi- suhteessa itseen ja lähimmäisiin. Nyt on elämänarvot oikeassa järjestyksessä. Ilman sitä tuskin olisin tässä.
Hyvää jatkoa -meille kaikille- nipa-

Hieno tutkimusaihe. Voi tosin olla vaikea löytää haastateltavia. Kaikilla meillä on ollut rankkoja asioita, joista ei ole voinut/halunnut kenellekään puhua. Minulla oli kouluaikoina sellainen todella rankka koulukiusausjuttu, josta en ole voinut kenellekään puhua. Hävetti, kun minua kiusattiin. Toinen oli 90-luvulla, jonka seurauksena olin pitkään sairauslomalla. Mutta näistäkin on selvitty. Pohjamudasta olen noussut entistä vahvempana, 90-luvulla ammattiauttajien avulla. Ei näistä oikein viitsi kenellekään kertoa. Osan olen kirjoittanut runoihini. Se on ollut minulle hyvää terapiaa.

Niin matkallahan me lopulta olemme aina, jostakin jonnekin, jos ei muualle niin uuteen päivään nousevaan, jolloin on uusien tuulien aika, jotka lempeästi meille puhaltakoot!
Terveisin Aluisa

Minun kurkkuuni palan nostattava murhe on orpous. Isää en ole koskaan tavannut ja äiti on minut luovuttanut pois. Olen sota-ajan melskeessä syntynyt. Hyvän kodin sain, mutta jotain surua ja murhetta olen orpouteni vuoksi kantanut koko ikäni. Sitä asiaa arastellut.
Mihinkään terapiaan en ole hakeutunut (ei kai ollut varaakaan - kallista). Ehkä olisi pitänyt. Kummallinen on ihmislapsen luonto. Että vaikka ikää tulee, yhä on kovin vaikeaa tällaisesta kenellekään kertoa ilman liikutusta. Ihan kuin häpeisikin asiaa, vaikka järjellä tietää ettei ole oma vika.

Päivä kerrallaan ...

Hei Ullamaija,
Kovin tuttua. Minulta kuoli isä kun olin 2 v, äiti tosin jäi, mutta hänkin jäi hyvin etäiseksi minulle. Monasti ajattelin pienenä, ettei minulla isää koskaan ole ollutkaan. Kadehdin hieman lapsia, joilla oli isäkin. Mutta eteen päin on menty monien vaikeuksien kautta tähän päivään. Huomisesta ei koskaan tiedä, tuleeko sitäe des.
Terveisin Aluisa

Taidetaan olla siinä iässä/vaiheessa, että vaiettujen asioiden on turvallista tulla esille. Olen avoin ja puhelias ja aina kokenut,että mitä useammin vaikeasta asiasta puhuu,sitä helpompi sitä on kestää, kun joka puhumisella saa ikään kuin etäisyyttä ja objektiivisuuttakin.
Oli hieno asia todeta 30-vuotisluokkakokouksessa,kun kenenkään ei enää tarvinnut pullistella ja usealla oli varaa kertoa esim. todellisista kotioloistaan. Olisipa silloin lapsena tiennyt,mitä kulissien takana oli, ei olisi enää kuvitellut olevansa ainoa maailmassa, jolla saattoi olla kurjaa!!!!

Se on hyvä jos pystyy puhumaan, mutta on meitäkin joille ne kipeät asiat kerta kaikkiaan ovat liian kipeitä, että niihin enää haluaisi palata ja repiä vanhoja haavoja auki.
Terveisin Aluisa

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat