Hämäläinen Tuuvinki

Tuuvinki

Tuuvinki on hyvä perinteisesti ympärivuotisesti valmistettava ruoka. Raaka-ainettakin on saatavissa hyvin ympäri vuoden. Perinteisesti tuuvinkia valmistettiin jopa kerran viikossa leivinuunien jälkilämmössä.

Kevättalvella ja vielä loppukesälläkin yli talven yli varastoitu peruna on mitä parhainta tuuvingin raaka-ainetta. Mitä pitempään peruna on varastoitu, niin sitä perempaa se on tuuvingin raaka-aineeksi.

Perinteinen tuuvinki valmistetaan yksinkertaisista aineksista:

Vettä keittämiseen, ohentamiseen ja vesi varmistaa imeltymisen
2½ kg soseutuvia perunoita
n. 2 dl vehnäjauhoja
50-125 g voita
n. 1 litra maitoa - tarvittava määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla
2½ teelusikallista suolaa

1. Keitetään 2½ kg soseutuvia tuuvinkiperunoita kattilassa kuorineen suolattomassa vedessä.

2. Kuoritaan perunat kuumana ja muusataan perunasurvimella ”tönkkömuusiksi”, Kuumalla keittovedellä ohennetaan tönkkösose sakeaksi puuromaiseksi soseeksi. Sitten annetaan survoksen jäähtyä, välillä sekoittaen, niin kauan että se oli 70-76 asteista, tämä on tärkeää ennen jauhojen lisäämistä, jottei ne pala! 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa ja menettää lopullisesti imeltymistehon.

3. Lisätään 70-76 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen 2dl vehnäjauhoja ja sekoitin. Tarvittaessa voi lisätä 70-76 asteista vettä.

4. Laitetaan kansi sosekattilaan. Laitetaan sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin noin 3 tunniksi. Sekoitetaan sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta, koska maltoosi pilkkoutuu edelleen ja menettää makeutta.

5. Lisätään imeltyneeseen soseeseen voi ohuina lastuina sulamaan. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli. Lisätään suolaa n. 2½ teelusikallista.

6. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle muutama voinokare ja halutessa voi pinnalle lisätä korppujauhoa.

7. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin voidaan paistaa täysiä vuokia.

8.Tuuvinkia paistetaan 2-3 tuntia.

Kommentit (1)

Vierailija

Meillä kotona äiti teki hernetuuvinkia.leivinuunissa.

Mittoja en tiedä koska olin lapsi siihenaikaan, mutta hyvällä ruokahalulla sitä syötiin.

Herneet laitettiin uuninkestävään vuokaan, varmaan isoon koska meitä oli 12 henkeä perheessä. Vettä niin jotta herneet peittyvät , suolaa ehkä hiukan . Sika oli jouluksi teurastettu ja suurin osa sianruhosta , kinkkujen jälkee, säilytettiin merisuolalla täytetyssä tynnyrissä.  Tästä otettiin sopiva lihainen pala vielä uunivuokaan herneiden joukkoon. Monen tunnnin jälkeen herneiden pehmennyttyä äiti sekoitti hernnet tuutvingiksi ja nosti lihan pois jonka hän leikkasi sopiviksi paloiksi  tai eroitti luut lihoista jos sattui sellainen pala olemaan.

Yksinkertain ruoka on paras ruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat