Vierailija

Tapasin eilen iltalenkillä koirasuden. Jostakin syystä jopa tunnistin "rodun". Ystävällinen nuori uros se oli ja pyysin luvan ottaa valokuvan. Sitä vain en huomannut kysyä, saako kuvaa lähettää mihinkään, joten en laita sitä tänne.

Tuli mieleen, ettei ole ihme, että koirasuden suosio on nousussa. Tämäkin yksilö oli mielettömän kaunis, mutta vähän ihmisarka. En ikinä ottaisi itselleni enkä toivoisi muidenkaan niin tekevän. Tässä yksilössä oli kuulemma vain 12 % sutta, mutta kyllä se näytti niin paljon sudelta, etten ihan uskonut kuulemaani. Vaatii varmasti kokeneen koiraihmisen ja jämäkän laumanjohtajan. Onneksi kyseessä oli uros, ettei ainakaan tule ongelmia narttumme kanssa. Hyvin niillä synkkasikin.

Mitä kokemuksia toisilla?
Vanha elli

Kommentit (5)

Se ei ole koira, se on susi. Antaa turvaa taluttajalleen, mutta auta armias kun se pääsee taluttajaltaan irti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Se ei ole koira, se on susi. Antaa turvaa taluttajalleen, mutta auta armias kun se pääsee taluttajaltaan irti.


Koirasusia suosivat vetoavat siihen, että susiosuus on tarhasusista ja että niitä on monen "vahvuisia", joten heidän mielestään vain osa on sutta. Niinhän se tietysti onkin, mutta koira on suden jälkeläinen, kuitenkin pitkään ihmisen kanssa yhdessä elämisen tulos. Kesytettyjä petoja nämä lemmikkikoiratkin pohjimmaltaan ovat, niin myös oma mukava koirani. :)

Näin ajatellen on todella väärin, että villiä sutta, jota tarhasudetkin ovat, sekoitetaan koirien kanssa. Näistä eläimistä saattaa tulla ongelmia väärissä käsissä, joita aina on.

Aion kuitenkin tutustua näillä kulmilla eleleviin koirasusiin, joita kuulemma on muitakin, koska se käy helposti oman koiran kanssa liikkuessa. En pelkää sen enempää koiria kuin aitoja
susiakaan, joten mielenkiintoista tämä on.
Vanha elli

Lemmikkinä käytettävän koirasuden susi ei tietääkseni ole villisusi, vaan se on tarhasuden jälkeläisiä ja risteytyksiä siltä ajalta kun susia tarhattiin turkisten takia. Jalostuksessa koirasudet on jaettu kolmeen ryhmän ns. susi-%:n mukaan. Mitä pienempi susi-% on sitä enemmän koirasudessa on koiran ominaisuuksia. Susi-%:n mukaan on tehty myös käyttösuositukset.
Koirasuden koulutus on vaativa tehtävä.

Suden tunnistaminen pelkän ulkonäön perusteella taitaa olla lähes mahdotonta, kuten eräänä kauniina päivänä, kun sukulaisen husky ja alaskan malamuutti olivat päässeet irti ja lammastarhaan mellastamaan. Riistanvartija oli todennut sekä jäljistä että ammutuista koirista että susia olivat!
Itsellä ollut koiria yli 20 v., mutta en mistään hinnasta ottaisi koirasutta kasvatettavakseni, siinä hommassa pitää olla runsaasti ymmärrystä, tietoa, sydäntä. Eläimet on niin helppo kasvattaa "pilalle".

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat