Gluteeniton Aidosti Imelletty

GLUTEENITON PERUNA TATTARIMALLAS MÄMMI

Gluteeniton aito imelletty perunamämmi tattarimaltaista tai kauramaltaista.
Voidaan nykyisin valmistaa mämmimaltaiksi jauhetusta luontaisesti gluteenittomista tattarimaltaista tai mämmimaltaiksi jauhetusta luontaisesti gluteenittomista kuorituista kauramaltaista.

Gluteeniton imelletty perunamämmi tattarimaltaista, tattarijauhoista, perunasta ja imeltävää entsyymiä sisältävällä "puhdas kaura"kaurajauhoista.

Gluteeniton aito imelletty peruna-tattari mallas mämmi valmistuu helposti näistä:

2,0 kg hyvin soseutuvia perunoita
3,5 litraa vettä; kaiken varalle lisäksi "trimmausvettä"
500 g tattari mämmimaltaita
600 g karkeita tattarijauhoa
200 g imeltävää entsyymiä sisältävää "puhdas kaura" kaurajauhoa.
teelusikallinen suolaa

Gluteeniton aito imelletty mämmi valmistuu helposti näin:

Pese ja kuori perunat kattilaan. Keitä perunat suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kattilassa sähkövatkaimella. Lisää kuumaa vettä niin että koko vesimäärä (3,5 litraa) täyttyy. Tässä vaiheessa seos on varsinaista vesivelliä. Tarvittavaa nesteen määrää tulee seurata koko valmistamisen ajan.

Jäähdytä vesivelli huolellisesti 70-75 asteiseksi.

Sekoita 70-75 asteiseen vesivelliin kaikki maltaat ja jauhot. Suolaa ei saa lisätä tässä vaiheessa. Voit käyttää ensin osan vedestä ja lisää tarvittaessa. Seoksen kuuluu olla melko puuromaista.

Peita kattila kannella ja laita seos imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 krtaa. Maistele.

Kuumenna seos varovasti ja tehokkaasti sekoittaen kiehuvaksi ja lisää samalla suola. Siirrä seos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista gluteenitonta mämmiä aluksi vähän kuumemmassa ja alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Valele pintaa paistamisen aikana vedellä muutama kerta.
Paista noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä noin 3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.
Mämmivuoilla on taipumus tyhjentyä ennen aikojaan. Yllätysten välttämiseksi kannattaakin valmistaa kerralla useampia vuoallisia.

Kommentit (4)

Gluteeniton Aidosti Imelletty

GLUTEENITON PERUNA KAURAMALLAS MÄMMI

Gluteeniton aito imelletty perunamämmi  kauramaltaista ja "puhdas kaura" kaurajauhoista.
Voidaan nykyisin valmistaa mämmimaltaiksi jauhetusta luontaisesti gluteenittomista  mämmimaltaiksi jauhetusta luontaisesti gluteenittomista kuorituista kauramaltaista.

Gluteeniton imelletty perunamämmi kauramaltaista,  perunasta ja imeltävää entsyymiä sisältävästa "puhdas kaura"kaurajauhoista. 

Gluteeniton aito imelletty peruna-kaura mallas mämmi valmistuu helposti näistä:

2,0 kg hyvin soseutuvia perunoita
3,5 litraa vettä; kaiken varalle lisäksi "trimmausvettä"
500 g kaura mämmimaltaita
800 g imeltävää entsyymiä sisältävää "puhdas kaura" kaurajauhoa.
1 teelusikallinen suolaa 

Gluteeniton aito imelletty kaura mallas mämmi valmistuu helposti näin:

Pese ja kuori perunat kattilaan. Keitä perunat suolattomassa vedessä täysin kypsiksi.  Soseuta perunat kattilassa sähkövatkaimella. Lisää kuumaa vettä niin että koko vesimäärä (3,5 litraa) täyttyy. Tässä vaiheessa seos on varsinaista vesivelliä. Tarvittavaa nesteen määrää tulee seurata koko valmistamisen ajan.

Jäähdytä vesivelli huolellisesti 70-75 asteiseksi.

Sekoita 70-75 asteiseen vesivelliin kaikki kauramaltaat ja kaurajauhot. Suolaa ei saa lisätä tässä vaiheessa. Voit käyttää ensin osan vedestä ja lisää tarvittaessa. Seoksen kuuluu olla melko puuromaista.

Peita kattila kannella ja laita seos imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 krtaa. Maistele.
 
Kuumenna seos varovasti ja tehokkaasti sekoittaen kiehuvaksi ja lisää samalla suola. Siirrä seos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista gluteenitonta mämmiä aluksi vähän kuumemmassa ja alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Valele pintaa paistamisen aikana vedellä muutama kerta. 
Paista noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä noin 3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan. 
Mämmivuoilla on taipumus tyhjentyä ennen aikojaan. Yllätysten välttämiseksi kannattaakin valmistaa kerralla useampia vuoallisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ympärivuotinen mämmi

Vierailija kirjoitti:
Eikös mämmiohjeet kuulu pääsiäisen aikaan. 🤔

"Mämmiläiset" valmistaa mämmiä ympäri vuoden. Just siksi näitä mämmiohjeita ripotellaan eri alueille myös ympäri vuoden.  Edellä olevat mämmiohjeet eivät edes ole pääsiäis-mämmiohjeita ja niitä voi mämmipuritaanitkin syödä ympäri vuoden ilman että omatunto soimaa. Ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan mämmi ei ole kausiruoka, koska raaka-aineita on saatavissa ympäri vuoden. Siispä valmistetaan mämmiä ympäri vuoden.  

Ja onhan noita ihan jouluisiakin mämmiohjeita, missä joulu tulee esille jouluisilla mausteilla. 

Jouluinen Mämmi

Vierailija kirjoitti:
Eikös mämmiohjeet kuulu pääsiäisen aikaan. 🤔

Joulumämmi

Itse tehty mämmi sopii hyvin joulupöytään. Mämmiä valmistetaan itse nykyisin yleisesti ympäri vuoden. Mämmimaltaista ja ruisjauhoista tehty puuro makeutuu imellyttämällä 65-70 asteisessa uunissa 3-4 tunnissa.

Joulumämmin valmistaminen tehoimeltämällä on todella helppoa ja varmaa. Tehoimeltämisessä kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan 70-75 asteiseen veteen ja laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin noin  3 tunniksi. Uuni pitää lämpötilan automaattisesti oikeassa arvossa. Älä sammuttele uunia tarpeettomasti - näin uunin lämpötila pysyy oikeassa arvossa ja imeltyminen tapahtuu tehokkaasti.

Makeus saadaan onnistuneella imeöltämisellä. Joulumämmin lisämakeutus  siirapilla olkoon varauksin sallittu, mutta liika makeus peittää tarpeettomasti jouluisten mausteiden makuja. Joulumämmin maustamiseen sopii hyvin esimerkiksi kardemumma, kaneli ja vastaavat jouluiset mausteet. Joulumämmiin voi lisätä myös hedelmäisyyttä soseina tai hienoksi hakattuina. Kuivatut ja tuoreet hedelmät käy. 

Ainekset:

4 litraa vettä, veden tarvetta tulee seurata koko valmistuksen ajan

2 kg hyvin soseutuvia perunoita
400 g mämmimaltaita
900 g ruisjauhoja
Jouluisia mausteita ja makuja - esimerkiksi hedelmiä maun mukaan. 
1 teelusikallista suolaa imeltämisen jälkeen ennen keittoa

Joulumämmin valmistusohje:

Vaihe 1: Keitä kuoritut perunat täysin kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota keittovettä talteen soseuttamisen helpottamiseksi ja pidä vesi kuumana. Soseuta perunat keittoveteen.  Lisää kuuma keittovesi ja lisäksi kuumaa vettä niin että ohjeen vesimäärä täyttyy. Jäähdytä vesinen sose ehdottomasti alle 77 asteen. hyvä lämpötila on 70-75 astetta. Lisää tehokkaasti sekoittaen kaikki mämmimaltaat ja ruisjauhot vetiseen soseeseen niin että saadaan  sakea seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Laita seos imeltymään 65-70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja maistamalla voi seurata imeltymistä. Uunin säädin pitää uunin lämpötilan oikeana. Älä sammuttele uunia tarpeettomasti. Pienikin lämpötilan aleneminen huonontaa imeltymistulosta. Oikean lämpötilan voi varmistaa erillisellä uunin lämpömittarilla.

Vaihe 2: Lisää imeltyneeseen seokseen suola ja jouluiset mausteet. Hedelmät voi lisätä nyt tai kuumentamisen jälkeen. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna seosta liedellä kokoajan sekoittaen niin että seos  kiehahtaa. Varo, ettei seos pääse palamaan pohjaan. Seosta voi seisottaa 15-30 minuuttia.
Laita seos mämmin arvolle sopivaan lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan tai mämmituokkosiin.

Vaihe 3: Paista aluksi hiukan kuumemmassa uunissa. Alenna uunin lämpötila 130-140 asteiseksi.  Kuortumisen estämiseksi pinnalle voi valella vettä paistamisen aikana muutaman kerran. 

Paista noin 3 tuntia.

Valmis mämmi on parhaimmillaan kun se on saanut seisoa viileässä 2-3 vuorokautta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat