Mikä ihmeen prossakka ???

Imelletty prossakka on lähinnä lounaissuomalainen/satakuntalainen ruoka ja se tunnetaan myös Pohjanmaalla. Nimeä ihmetellään muuallakin "mikä halvatun prossakka".

Imelletty prossakka.

Jostain syystä imellettyä perossakkaa pidetään hankalana valmistettavana, mutta onnistuminen ei vaadi juurikaan muuta kuin kuumana soseuttamisen niukkaan keittoveteen, tai tilkka kuumaa vettä ohentamiseen, jäähdyttämisen noin 70 asteiseksi, jauhojen lisäämisen jäähdytettyyn soseeseen, ja imeltämisen niin että sose on noin 65 asteista ja uuni noin 70 astetta. Soseeseen ei saa lisätä ennen imeltämistä suolaa, rasvaa eikä maitoa, koska maito happanee herkästi. Imelletty prossakka vaatii täydellisesti onnistuakseen oikean imeltymislämpötilan. Sen makeahko maku on vailla vertaansa, eikä se tarvitse siirappilisäystä eikä sokeria. Tee perinteinen leipomispäivien prossakka perinteisellä ohjeella! Perinteisesti imelletty prossakka valmistettiin leipomispäivinä kun leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty imelletyn prossakan kypsentämiseen. Prossakan imeltäminen sähkölieden uunissa on helppoa. Vielä 1950 luvulla oli tapana leipomispäivinä imeltää prossakka vällyissä lämpimässä paikassa ja kypsentää prossakka leivinuunin jälkilämmössä.

Imelletty prossakka!

AINEKSET:

3 kg perunoita
vettä
5-6 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
1 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan
50-100 g voita
2-3 tl suolaa

VALMISTUSOHJE:

Imelletty prossakka valmistuu näin:

1. Kuori perunat kattilaan ja keitä ne pehmeiksi niin niukassa suolattomassa vedessä, kuin mahdollista. Arvioi veden määrä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä soseeseen. Näin vältetään kuorimis- keitto- ja liukemistappiot. Soseuta perunat suoraan niukkaan keittoveteen. Lisää VAIN TARVITTAESSA kuumaa vettä soseeseen. Keittovesi yleensä riittää.

2. Jäähdytä ja sekoita sosetta kunnes lämpötila on noin 70 astetta.

3. Lisää 70 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot tai ruisjauhot. Sekoita hyvin. Jauhojen entsyymit käynnistävät imeltymisen heti. Suolaa ja rasvaa ei saa lisätä, koska ne estävät imeltymistä. Ei myöskään maitoa, koska se aiheuttaa helposti happanemista. Laita kansi kattilaan.

4. Laita prossakkasose noin 70 asteiseen uuniin . Jos soseen lämpötila on alle 60 astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 15-20 tuntia ja 55 asteinen sose imeltyy noin 35-55 tunnissa. Noin 65 asteinen sose imeltyy 2-4 tunnissa. Varmista imeltyminen maistamalla. Sähköuunin lämpötila pitää olla tarpeeksi lämmin, että soseen lämpötila pysyy koko ilmeltymisen ajan noin 65 asteessa. Tarkkaile soseen lämpöä mittarin avulla. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi ja siksi sopiva uunin lämpötila on noin 70 astetta.

5. Kun prossakkasose on imeltynyt, lisää voisula. Voi sulaa hyvin soseeseen myäs ohuina siivuina. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola.

6. Kaada prossakkasose voideltuun uunivuokaan ja paista imelletty perunalaatikko 150–175 asteessa. Paistoaika on noin 3 tuntia. Voit myös aloittaa paistamisen vaikkapa 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja näin voit paistaa lähes täysiä vuokia. Varmuuden vuoksi vartioi ylikuohumista.

7. Paista imellettyä prossakkaa noin 3 tuntia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuukauden tykätyin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat