Tuutsaa

Tuutsa on uunissa kypsennetty perunasosevuoka.

Kun valmistettaan aitoa tuutsaa, siihen ei lisätä sokeria eikä siirappia.

Tarvitaan noin 3 kg perunoita että saadaan riittävän suuri massa ylläpitämään lämpöä mikä makeuttaa tuutsan. Pestyt perunat kuoritaan kattilaan ja keitetään kypsiksi niin vähässä vedessä että keittovesi voi jäädä tuutsaan. Perunat soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen puuromaiseksi soseeksi. Jos on tarvetta, niin kuumaa vettä voi lisätä.
Sosetta jäähdytetään välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi. Voi vähän kuumemmaksikin jäähdyttää mutta silloin jauhojen "palamisriski" kasvaa.
Kun tuutsasose on jäähtynyt noin 70 asteiseksi, soseeseen lisätään vehnäjauhoja tai ruisjauhoja 6 reilua ruokalusikallista ja sekoitetaan hyvin. tarvittaessa lisätään hiukan noin 70 asteista vettä. Ohrajauhoillakin voi kokeilla ja kaurajauhoilla, mutta ei millään muilla jauhoilla. Mitään muuta ei saa tässä vaiheessa lisätä. Laitetaan tuutsasosekattilaan kansi.
Eristetään tuutsasosekattila hyvin keittiöliinoilla ja laitetaan seisomaan lämpimään paikkaan noin 3 tunniksi. Sekoitetaan välillä ja maistetaan. Tuutsasoseen tulee muuttua makeaksi. Hyvin eristetty tuutsasosekattila voi seisoa vaikkapa keittiön pöydällä.
Kun tuutsasose on muuttunut makeaksi, siihen lisätään sulatettua voita 70-100 g. Lisätään maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisätään noin 3 teelusikallista suolaa. Sekoitetaan hyvin.
Tuutsasose laitetaan voideltuihin perinteisiin posliini- tai lasivuokiin. Pinnalle voi lisätä voinokareita.
Voidaan paistaa aluksi kuumassa uunissa niin että pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpöä 130-140 asteeseen, niin kupliminen heikkenee ja voidaan paistaa täydempiä vuokia.
Tuutsa kypsyy noin 3 tunnissa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tasan seitsemän vuotta sitten

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat