Sukupuolenkorjauksessa ollut pappi Marja-Sisko Aalto: "Vaimoni tiesi nuoresta lähtien, että olen sisimmältäni nainen"

Kun Marja-Sisko Aalto vuosikymmen sitten päätti korjata sukupuolensa, hän ei arvannut, miten paljon luopumista olisi edessä. Mutta tärkein jäi vierelle: puoliso.Lue koko juttu

Sukupuolenkorjauksessa ollut pappi Marja-Sisko Aalto: "Vaimoni tiesi nuoresta lähtien, että olen sisimmältäni nainen"

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

No, vaimolla ei oletettavasti ole ollut helppoa. Olisi mielenkiintoista kuulla hänen mielipiteensä eikä vain niin, että sukupuolensa korjannut esittelee ajatuksiaan. 

Avioliitto on aina kahden kauppa. Tämän vuoksi ihmettelen, miksei vaimoa haastateltu tarinaan. Entä lapset, miltä heistä tuntuu ja mitä ovat mieltä.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että joku haluaa varmistaa identeettinsä aikuisiällä sukupuolileikkauksella. Kuitenkin huoleni on suuri siitä, miten hänen läheisensä pärjäävät. Nähdäkseni muutos on heille suuri ja sopeutuminen saattaa olla vaikeaa.

Transnuoren äiti

Eräs kommentoija kiinnitti huomion vaimon hyvinvointiin. Se on toki tärkeää. Itse kuitenkin transsukupuolisen nuoren äitinä voin ainakin omalta osaltani vakuuttaa, että tärkeintä on läheisen onnellisuus.

Muiden kipuilu / asian työstäminen on yksi pieni murto-osa verrattuna siihen, millaista kärsimystä kehodysforian kanssa eläminen asianomaiselle on. Ja vain sillä on elämän loppupelissä merkitystä, että jokainen saa olla ihan oma itsensä. Läheisten hyvinvointi lisää koko perheen hyvinvointia.

Transsukupuolisuus kymmenkertaistaa itsemurhariskin, joten kaikki tuki on transsukupuolisille elintärkeää. Imatra pahasti feilasi tämän tapauksen, käsittämättömän takapajuista. Pojot Savolle! 

Helemaij

Siunausta ja iloa teille, Birgitta ja Marja-Sisko. Toinen toisensa hyväksyminen pohjiaan myöten on suurta rakkautta, joka on Jumalan lahja.

Pirkko

Olen itse imatralainen ja muistan hyvin tuon kohun vuosikymmenen takaa. Ja olen niin pahoillani, että me, ketkä emme kääntäneet Marja-Siskolle selkäämme, emme myöskään saaneet aikaiseksi mitään konkreettista ollaksemme hänen tukenaan. Häpeän sitä yhä.

Muistan Marja-Siskon monesta srk:n tilaisuudesta, hänen lämpönsä ja lempeytensä ja tavattoman viisauden elämään. Haluan vain sanoa, että vaikka tämä anteeksipyyntö ei tee mennyttä oikeaksi, meitä oli tosi monta, jotka olimme hänen puolellaan. Iloisia, että hän uskalsi, ja onnellisia, että asiat ovat kääntyneet hänelle oikein päin.

huolestunut

Omasta puolestani toivon, että täällä voisi lukea kommentteja myös henkilöiltä, joiden puoliso on tehnyt transsukupuolileikkauksen avioliiton jälkeen ja/tai leikkauksen tehneen lapsilta.

Kun henkilö muuttaa sukupuoltaan niin avioliitto ei mitenkään voi jatkua samanlaisena kuin se oli ennen. Varsinkaan ei fyysisesti. Entäpä lapset. Nyt ei olekaan enää äitiä ja isää vaan äiti ja "joku muu". Mikä?  Toivon asian tiimoilta asiallista kommentointia.

Huoleni puolison ja lapsien voinnin suhteen ei ole vähentynyt luettuani edellä olevat viestit.

sisilisko

Huolestunut, huolesi on aiheeton. Sukupuolen korjaus (ei siis muutos tai vaihtaminen) ei vaikuta henkilön kykyyn toimia vanhempana tai puolisona. Ellei sitten positiivisesti, kun sukupuolensa korjanneen mielenterveys paranee ja mm. itsemurhariski pienenee. Toki jos puoliso on nimenomaisesti viehättynyt siihen sukupuoleen, jossa transsukupuolinen on elänyt ennen, seksi ei varmasti tule kyseeseen ja avioero on todennäköinen. Tässä tosin kannattaa ottaa huomioon, ettei sukupuolen korjaus ole mikään valmis sapluuna, vaan jokainen transsukupuolinen tekee sellaisen matkan omaa sukupuoltaan kohti, minkä kokee tarpeelliseksi. Kaikki eivät esimerkiksi koe tarvetta sukuelinten korjaukselle. Joillekin riittää rintojen muokkaus ja hormonit. Tässä jutussa tuotiin mielestäni hyvin esiin, kuinka puoliso on aina tiennyt asian laidan ja osoittaa tukensa puolisolleen edelleen ja rakastaa häntä sellaisena kuin on aina hänen tiennyt todellisuudessa olevan. Rahtunen empatiaa sitä henkilöä kohtaan, joka tätä prosessia tarvitsee elääkseen, auttaisi sinuakin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat