Seuraa 

Työni oli erittäin raskasta sekä fyysisesti että psyykkisesti. En kuitenkaan aikonut alkaa hakemaan työkyvyttömyyseläkettä vaikka erilaisia rasitusvammoja oli ja ne vaivasivat jatkuvasti. Puhuin kuitenkin kerran niistä tuntemalleni lääkärille joka alkoi tutkia niitä ja passitti minut toiselle spesialistille. Hän taas passitti kolmannelle erikoisalan lääkärille. Hänen tuomionsa tuli heti, eläkkeelle siltä istumalta. Eläkelaitoskaan ei nähnyt muuta vaihtoehtoa sillä sieltä tuli päätös kuukaudessa.

Olin siis yhtäkkiä eläkeläinen vaikka en ollut sellaista mahdollisuutta edes miettinyt. Olin alkuunsa hyvin helpottunut tästä uudesta tilanteesta. Tulot tietenkin pienenivät ja menot olivat kuitenkin entisellään. Siinä oli alkuunsa haastetta saada ne tasapainoon. Tyytyväisyys eläkkeelle pääsystä kuitenkin vähitellen alkoi hiipumaan ja pian huomasin olevani kohtuullisen masentunut. Minulle tuli eteen se tosiasia, että minua ei enää tarvita ja saan mennä unholaan. Se tuntui pahalta erityisesti siksi, että työni oli ihmisten parissa ja heitä auttavaa. Kaiken lisäksi olin löytänyt pari vuotta aikaisemmin uuden elämänkumppanin ja muutin isosta kaupungista pieneen maalaiskylään. Kaikki kaverit jäivät kaupunkiin enkä uudesta paikasta tuntenut ketään. Siis keskeltä ihmisten vilinää yhtäkkiä "yksinäisyyteen". Pahalta tuntui. Puolisoni kuitenkin yritti kaikin tavoin auttaa minua keksimällä erilaisia piristyksiä päiviini. Hän oli vielä työelämässä mukana ja on edeleenkin. Itse olen ollut nyt yli viisi vuotta jo poissa työstä ja nyt olen taas hyvin tyytyväinen. Kiitos siitä kuuluu suurelta osalta puolisolleni joka jaksoi kannustaa ja piristää. Kun olen itse suunnitellut jotain piristää tekemistä niin hän aina ollut tukemassa suunnitelmiani ja auttanut niiden toteuttamisessa niin paljon kuin on kyennyt. Nyt olen mukana yhdistystoiminnassa ja siinä riittää puuhaa myös tänne kotiin.

Sivut

Kommentit (35)

Hei
Itse olen vielä työelämässä ja toivon mukaan kykenee olemaan ihan normaalieläkeikään saakka.
Mutta muistan, kun aikoinaan isäni jäi sairaseläkkeelle. Vaikka hän aina välillä sitä itsekin toivoi ja suorastaan rukoili, kun kivut vaivasivat ym. eipä se sitten ollutkaan kuitenkaan helppoa. Yhtäkkiä olikin tosiaan vähän niin kuin turhan panttina (omasta mielestään). Alkoholikin tuli mukaan kuvioihin. Otti paukun ja toisen olevinaan meiltä salaa..
Alettiin olla jo huolestuneitakin, kunnes sitten ensimmäinen lapseni syntyi ja hän tietysti oli hyvin otettu vaari. Kerran sitten sattui, että kun menimme yllättäen kylävisiitille ja hän halusi ottaa lapseni syliin, niin tuli sellainen parku ja huuto. Lapseni vaistosi sen, että ei ole vaari ihan ennallaan (muutaman paukun varmaankin ottanut). Se oli aika tyrmistyttävä hetki vaarille, kun hän tajusi, että jos aikoo "pitää" lapsenlastaan ja päästä lähelle hänen elämäänsä hänen on pakko ryhdistäytyä. Ja niin siinä onneksi kävi, että pikkuhiljaa siitä alkoi sopeutua eläkeläisen asemaan.
Joskus olen miettinyt, että oliko osasyynä sekin, että äitini vielä oli töissä aika pitkäänkin sen jälkeen. Ja tuliko tällainen perheen pään roolin "menettäminen". Tiedä häntä.
Mutta olen sitä mieltä, että eläkkeelle aikovien on hyvä jo hyvissä ajoin alkaa mieltää tämä tuleva oloneuvoksen rooli. Tietysti silloin kun eläkkeelle jääminen tulee yhtäkkiä, kuten sinun tapauksessasi, se on mahdotonta.
On kuitenkin hienoa, että sinulla on ollut kuitenkin niin ihana puoliso, joka on jaksanut ja ymmärtänyt olla tukenasi vaikeina hetkinä. Hattua nostan hänelle. Jokaisen tulee muistaa, että vaikka ei työelämässä kykenisi olemaan tai jos on jo jäänyt eläkkeellekin, niin jokainen ihminen on kuitenkin arvokas. Siinä täytyy vaan miettiä mihin suuntaa omat voimavaransa. Ihanaa, että olet löytänyt yhdistystoiminnan, joka tarjoaa samalla sosiaalisia suhteita, kuin suoranaista tekemistäkin.
Kaikkea hyvää sinulle.

Minulle sattui tapaturma töissä kun olin 58 v, olin vuoden sairaslomalla ja saman tien sitten eläkkeelle. Minä olen sopeutunut hyvin, olen nyt ollut eläkkeellä jo 3 v. tekemistä ja menemistä riittää sen minkä jaksaa. Etukäteen pelkäsin, että eläkkeelle jäänti voisi olla minulle vaikeaa, kun olin ollut niin kauan uraputkessa. Täytyy vain ajatella eteenpäin, eikä jäädä murehtimaan menneitä.
Hyviä eläkepäiviä kaikille toivottelee Aluisa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielenkiintoista, miten erilaisia me olemme. Se juuri onkin elämän suola. Itse annoin itselleni luvan jäädä eläkkeelle 62-vuotiaana. Sitä ennen olin 2 vuota osa-aikaeläkkeellä eli totuttelin eläkkeelläolemiseen. Tein 60% työaikaa, käytännössä olin maanantaisin ja perjantaisin "eläkemuorina". Aika hyvä viikonloppu! Siitä olikin sitten helppo vierähtää koko eläkkeeseen. Totta kai se vaikutti eläkkeeni suuruuteen, muttei kovin pahasti. Päätin panostaa elämisen laatuun enkä ole katunut. Nyt voin aivan kuten sinäkin, Kukka, keskittyä harrastuksiini. Lapsenlapsia minulla ei vielä valitettavasti ole, mutta 2 vilkasta koiraa. Muutin maalle eläkepäivien viettoon ja elämmekin täällä metsien ja peltojen keskellä. Rahasta on välillä vähän tiukkaa, mutta kai se siitä. Täytyy opetella uudestaan huushollaamaan kuten silloin, kun lapset olivat pieniä. Töihin en kaipaa vaikka minulla olikin todella kiinnostava työ. Aika aikaa kutakin.
Rauhallista joulunodotusta kaikille!
Allinlapsi

Olen ollut n 3 vuotta eläkkeellä. Olin terveydenhuoltoalalla ja jäin valitsemani vanhan eläkejärjestelmän mukaisesti
eläkkeelle vähän alle 61 v. Työtehtäväni olivat muuttunet viimeisinä vuosina siten, että jouduin aivan uudenlaises-
ten haasteiden eteen. Olin niistä innostunut ja selviydyin hyvin, koska samalla voin hyödyntää pitkää työkokemus-
tani. Koska eläkeikäni oli selvä, saatoin valmistautua eläkkeelle jääntiin monella tavalla, asennoitumisen, työnoh-
jauksen ja työjärjestelyiden kautta. Kaikki siis piti olla mahdollisimman hyvin ennakoitua. Elämäntilanteeni oli
muuttunut siten, että olin tavannut uuden kumppanin, jonka kanssa suunnittelimme yhteistä elämää. Jäin siis
eläkkelle hyvässä jamassa, niin siis luulin. Ensimmäinen puoli vuosi meni helpotuksessa ja ilossa, ettei tarvinnut
lähteä, sai tehdä, mitä halusi ym. Uusi kumppani oli myös eläkkellä, ja se helpotti paljon oloani.Lapsenlapsiani
tapasin usein, ja he toivat elämääni suurta iloa. Sitten alkoivat vanhat työasiat vaivat, kaivelin kaikkea mennyttä, tapasin työtovereitani, puhuin paljon ym. Onneksi paras työkaverini oli myös eläkkellä, hänen kanssaan saatoin jauhaa asioita. Työssäolevat sulkivat minut maailmastaan pois, josta tietenkin loukkaannuin. Tottakai nyt ymmärrän, ettei heitä kiinnostanut minun eläkkeelle jäämis prosessini, heillä oli kädet täynnä työtä. Tyhjyyden, merkitsemät-
tömyyden ja arvottomuuden tunteet olivat suuret.Ikään kuin minua ja työpanostani sekä saavutuksiani ei olisi koskaan ollut. Tätä jatkui pitkään, välillä harkitsinterapeutista apuakin, sairastelin kaikenlaista ym. Vähitellen alkoi helpottaa. Työasiat jäivät taka-alalle, tapahtumat ja tunteet himmenivät ja jotenkin sain itse kiinni siitä, että mikä työpanokseni oli ollut. Nyt kolmen vuoden jälkeen työasiat ja työtoverit ovat osa menneisyyttäni, en haikaile enkä kaipaa mitään,mikä jäi taakse, mutta tärkeätä ja arvokasta se on ollut. Eläkkelle jääminen on ollut tosi vaativa ja
iso prosessi, paljon isompi kuin olin osannut odottaa, vaikka valmistauduinkin. Mielestäni eläkkelle jäämisen kaik-
kinaisia merkityksia ja vaikutuksia pitäisi enemmän puhua. Eläkkellä oleminen on oikein mukavaa, kun on käynyt
kaiki vaiheet läpi.

kukka

Oletko potenut eläkemasennusta?
Minä olen PÄÄSSYT eläkkeelle masennuksen ja vaikeiden fyysisten vaivojen vuoksi.
Siksi onkin mielenkiintoista lukea kokemuksista, jotka on aiheuttanut masennusta silloin kun on jäänyt eläkkeelle.
Itselleni oli yli 30 vuoden työrupeaman jälkeen äärimmäisen suuri helpotus, kun sain eläkkeen.
Masennuksen oireet on kulkenut mukana, mutta haittana ne ei juurikaan ole enää olleet, eihän tarvitse lähteä työelämän oravanpyörään enää mukaan. Onneksi.
Nyt on aikaa elää itselle, perheelle, lapsenlapselle ja omille harrastuksille.
Elän elämäni antoisinta ja rikkainta vaihetta. Arvostan juuri tätä vaihetta ja ammentaa voimani tästä.
Työelämä ei kuitenkaan antanut niin paljon hyvää, verrattuna tähän aikaan elämässäni.
Näin vähän yli viisikymppisenä minulla on rikkaat ja antoisat eläkevuodet ja otan niistä kaiken irti, nauttien.

Mukavaa kun koet elämän antavan sinulle hyviä eläkepäiviä. Älä enä ajattele masennustasi, vaan iloitse kaikesta siitä mitä mukavaa ja iloista ympärilläsi tapahtuu. Ajattele harkiten masennuksen aiheuttamia oireita ja vertaa mistä kaikesta olet päässyt tasolle, jolloin ilo on astunut elämääsi oravanpyörän jälkeen. Anna itsellesi aikaa olla oma itsesi ja rakastettava sellainen.

Poden koko ajan! Olin riemuissani n. 2 kk jäädessäni 60 vuotiaana, mutta sitten työnarkomaanille iski syyllisyys, joka ei ole helpottanut,koska olisin voinut jatkaa 68-vuotiaaksi, kuten olin suunnitellut. Minuun iski väsymys päivittäisen pitkän työmatkan ajamiseen kelillä kuin kelillä (julista kulkuneuvoa ei käytettävissä) ja kun oli mahdollisuus jäädä niin jäin.

Lainaus:

Poden koko ajan! Olin riemuissani n. 2 kk jäädessäni 60 vuotiaana, mutta sitten työnarkomaanille iski syyllisyys, joka ei ole helpottanut,koska olisin voinut jatkaa 68-vuotiaaksi, kuten olin suunnitellut. Minuun iski väsymys päivittäisen pitkän työmatkan ajamiseen kelillä kuin kelillä (julista kulkuneuvoa ei käytettävissä) ja kun oli mahdollisuus jäädä niin jäin.

Ajattelepas tarkkaan mitä sinä podet? Voisiko se olla tunne siitä, että sinua ei enää tarvita, vaan joku muu voi korvata sinut suoriutumalla samoista töistä? Onko työmatkasi todellinen väsymyksen syy?
Nyt sinulla on mahdollisuus hakea lähempää vaikka osaaikaista työtä tai vapaaehtoistoimintaan liittyvää harrastusta.
Työnarkomaanille löytyy tekemistä ilman syyllisyyden tunnetta.
Katso ympärillesi ja huomaa mitä kaikkea voisitkaan tehdä ilman työmatka rasitteita!

Joopa, alkuun menin kuin duracell-pupu, kunnes tekeminen alkoi hiipua. Töissä ollessa en kerinnyt harrastaa mitään muuta kuin käydä kotona nukkumassa ja sosiaalinen kanssakäyminen kotipaikkakunnallani oli hiipunut viimeisen 9 vuoden aikana. Viikon loput meni lepäämiseen. Sinänsä nyt on hienoa, että nyt on ollut mahdollisuus tutustua kunnolla lapsenlapsiin ja pystymme tarvittaessa lähtemään heidän luo lyhyen varoitusajan sisällä (välimatka on useampi sata kilometriä). Onhan tässä ollut opettelemista tehdä kotityöt itse, koska siivoamiset, leipomiset ym ostin aikaisemmin palveluna ja muut kotityöt hoiti eläkkeellä oleva mieheni. Ratkasuuni vaikutti kyllä myös se, että mieheni oli päätöstä tehdessäni aika huonossa kunnossa ja mietin, että onko meillä enää kovin paljon aikaa olla yhdessä. Onneksi hänen kuntonsa on taas parempi. Harrastamme liikuntaa paljon eri muodoissa ja odottelen innolla taas pohjoisen hiihtoreissua. Kaikken parasta on aamuisin, kun ei tarvitse kello tuijottaa, että koska pitää lähteä. Saa aamupalansa syödä ja lehtensä lukea rauhassa. Kun vain oppisin vielä olemaan aikatauluttamatta itseäni, koska nythän ei tarvitse asioita tehdä kellon mukaan. Oppia olemaan ohjelmoimatta itseään. Kyllä kait se siitä.

Hei petranella ja te toisetkin ihanat ihmiset täällä !
Taisin kirjoittaakin tästä eläkkeelle jäämisestäni jollakin toisella sivustolla, mutta haitanneeko tuo mitään, jos tännekin kirjoitan. Minulle eläkkeelle jääminen , tai oikeastaan joutuminen, oli hyvin raskas asia. Minäkin työskentelin terveydenhoitoalalla, työni oli sekä fyysisesti että psyykkisesti raskasta, sillä osastollamme oli hyvin paljon vuoteeseen hoidettavia vanhuksia ja saattohoitokin oli keskeisellä sijalla siellä. Jouduin työpaikallani myös kiusatuksi , sitä kesti pitkän aikaa ja lopulta sitten sairastuin . En tiedä, mikä aiheutti minkäkin, ihminenhän on kokonaisuus, kaikki meissä vaikuttaa kaikkeen, mutta masennuin ja puhkesi reuma. Jouduin siis jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Monta vuotta olin masentunut ja tunsin itseni täysin arvottomaksi ihmiseksi. Aika on kuitenkin pikkuhiljaa parantanut nuo psyykkiset haavat, vaan kauan se kesti ja useita terapioita kävin läpi. Tämä reumahan ei parane koskaan, ainoastaan kipulääkkeillä voi oloa helpottaa. Mutta nykyään olen taas lähes se entinen , iloinen ja huumorintajuinen ihminen kuin ennenvanhaan. Harrastan kaikenlaista , aina tekee mieli oppia uutta, niinkuin nyt tämänkin netin käytönkin olen opetellut viimeisen vuoden aikana. Koen, että olen tehnyt aikoinaan arvokasta työtä ja olen nyt hyvin ansaitulla vapaalla.

Olen ollut pian neljä v. eläkkeellä. Tämä on ollut tosi mukavaa aikaa. Olin ensin kolmisen vuotta osa-aikaeläkkeellä, sitten vähän aikaa taas kokoaikaisena ennen kuin jäin kokokonaan eläkkeelle. Toisessa yhteydessä taisin jo mainita, että viihdyin työssä ja tökavereiden kanssa, mutta en jäänyt kaipaamaan työtä ja työyhteisöä.
Minulle eläkkeelle pääseminen oli lähinnä helpotus. 2000-luvun alku oli minulle rankkaa aikaa. Tarvitsin aikaa itselleni.
Eräs eläkeasioiden asiantuntija kertoi minulle aikoja sitten, että tilastojen mukaan moni sairastuu tai kuolee pian eläkkeelle jäämisen jälkeen. Sydänvaivat ilmenevät heti ensimmäisen kuukauden aikana kun elimistö ei sopeudu rauhallisempaan rytmiin. En tiedä, päteekö tämä vielä nykytiedon mukaan. - Ystävättäreni sairastui rintasyöpään tasan vuosi eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Hänellä oli ollut pitkään stressaava elämä ja työ ja iloitsi vapaudestaan, mutta ei saanut nauttia siitä kunnolla. Nyt hän alkaa toipua sairaudestaan.
Toivotan kaikille teille, joilla on vaikeuksia sopeutua uuteen elämänrytmin työntäyteisten vuosien jälkeen kaikkea hyvää. Tiedän että eläkkeelle siirtyminen tai siihen tottuminen on vaikeaa monelle. Jos on voimia, niin kannattaa harkita yhdistystoimintaa, reipasta ulkoilua tms. Itse varmaankin tiedätte parhaiten, miten haluatte järjestää eläkeaikaanne. Toisille sopii oma rauha, toisille täysi kalenteri.

Ongelman muodostaa varmaan se, jos tai kun muutos on äkillinen: tiukkatahtinen työelämä päättyy yhtenä päivänä ja seuraavana kalenteri on tyhjä. Helpompaa eläkkeellejäänti on silloin kun se tapahtuu vähitellen, ensin esim. osa-aikaeläkkeellä ja sitten kokonaan eläkkeelle. Lisääntyvään vapaaseen tai omaan aikaan on hyvä harjoitella ja tottua vähitellen.
Itse olen ammatinharjoittajana siinä hyvässä asemassa, että voin tehdä töitä oman tahtini ja haluni mukaan. En tee enää täysiä päiviä, voin pitää kokonaisen vapaan päivän, jos haluan tai töitä sovittelemalla vapaan viikonkin. Pääasia, että hommat tulee asianmukaisesti hoidettua (olen kirjanpitäjä). Niinpä minulla ei ole mitää tarvetta lopettakaan työntekoa, vaikka eläkeikä tulee täyteen. Voin ottaa eläkkeen, mutta tehdä lisäksi töitä voimien ja intoni mukaan.
Olisi hyvä, jos työleämä mahdollistaisi useammin tällaisen vähittäisen liukumisen eläkkeelle.
Työelämän tutkijat ennustavat, että eläkeläisistä tulee tulevaisuudessa (heitä tarvitaan) ainakin osa-aikaista ja sijaistyövoimaa, enkä pidä sitä ollenkaan pahana. Eläkeläiset ovat usein vielä hyväkuntoisia, joten tilapäinen työskentely rikastuttaa varmaan heidän elämäänsä, mutta myös työpaikkaa.

Itse koin kovan kolautuksen, kun jäin aikanaan lomautukseen ja sitten työttömäksi 50 + hyvinkoulutettu ihminen, jonka ei pitänyt jäädä työttömäksi. Aika järkytys, kun huomasi, ettei sitä enää työllistykään noin vain. Kuin olisi pudonnut kaivoon. Työllistymistä vaikeutti työpaikan huonot ihmissuhteet, joista ei juuri saanut potkua ja tukea eteenpäin. Ja työkkäri oli yhtä tyhjän kanssa sen faktan huomioiden, ettei työnantajat halua ikääntyneitä, jollet ole halutulta sosiaali-terveyssektorilta ammatiltasi. Olin jossain vaiheessa eritt. allapäin kunnes huomasin, että näinkin pärjää. Olen aina ollut tarkka taloudessani ja opin vielä tarkemmaksi. Sitten sain aluksi työllisyystyönä ja sittemmin pätkätyönä eritt. antoisan työn, joka vastasi koulutustakin. Työkaverit oli mukavia ja asiakastyö eritt. antoisaa. Se päättyi aikanaan, eikä enää työn menettäminen ollut niin vaikeaa, vaikka olisinkin halunnut jatkaa sitä.
Kaikki päättyy tässä maailmassa aikanaan. Ei kannata ripustautua mihinkään ihan hirveesti !
Näin ollen siirtyminen putkesta eläkkeelle ei tehnyt enää kipeää, varsinkin kun eläke ehti muodostumaan kuitenkin ihan kohtuulliseksi ennenkuin työttömyys ja pätkätyövaihe iski.
Itse olen oppinut, ettei kannata tehdä ongelmia sellaisista asioista, jotka eivät ole oikeasti ongelmia. Niitäkin kyllä tulee aikanaan jollei muuta niin terveyden kanssa jossain vaiheessa. Kannattaa olla kiitollinen elämästä ja terveydestä niin kauan kuin niitä piisaa.

Kulkija, kiitos hyvästä kommentistasi. Olenkin kirjoitellut jo muihin osioihin, että jäin juuri eläkkeelle ja työvuosia on takana 43. Vuosien varrella palkka oli sitä sun tätä, koska minulla oli vain opistotason koulutus.
Eläkkeeni on 43-työvuoden jälkeen vähän päälle tonnin, joten tiedän kyllä miltä tuntuu herätä todellisuuteen.
Silloin kun muut ikäisemme matkustelivat, söivät ravintoloissa ym. niin minä mieheni kanssa laitoimme pikkuhiljaa säästöön sukanvarteen mitä jäi. Nyt on aika turvallinen olo ja toivonkin tässä kaikille eläkeikään ehtineille "huolettomia" päiviä.

Olin eläkeikääni saakka työssä, tein pitkiä päiviä loppuun saakka. Eläkeläisyyteni alkoi siarauden kanssa, joka varmasti on vienyt ilon ja toinen asia olikin yllätys, sillä kuvittelin eläkkeeni olevan hieman suurempi. Nyt hieman odottelen sairauden hoitoon jatkoa, jonka avulla voisin tervehtyä. Työtoverit ovat täysin unohtaneet, ilmeisesti pörräävät niin kovasti oravanpyörässä, mitä johto kieputtaa.
Puolisoni ei ole oikein jaksanut olla tukenani lainkaan, hän joutui noin kolme vuotta aikaisemmin työttämäksi, eikä todellakaan tehnyt helpoiksi vimmeisiä vuosiani työssä, oman katkeruutensa vuoksi. Nyt hänen menonsa on kovaa ja siihen ei minua huolita, miesten juttuja.
Tässä mietin päivisin, kuinka jatkaa ja saada tämä elämämme jonkinlaiseen kurssiin. Tahtoisin vielä matkustella, sekin onnistunee kun vanha koiramme häviää. Nyt pelastukseni ovat olleet lapsenlapseni, kultaiset 4 eri-ikäistä, pienin on ollut hoidossani muutamia päiviä kuukaudessa, ihan kaveri, kuten muutkin omina persoonoina. Heiltä kuulen hyvin suoraa puhetta. Mutta toivon jonkin matkan tulevan eteeni, jossa voin kokonaan irrottautua tästä, päästä ihmettelemään maailmaa. Kun vain terveyttä riittäisi, toivoinkin ennen eläkkeelle lähtöä, kun pää ja jalat pitäisivät, pientä krenaa muuten kestää.
Ehkä se tästä kirkastuu, kun puolisokin innostuu mukaan elämään.

Heippa!

Muutama päivä sitten sattui käteeni artikkeli Merete Mazzarellasta; hän on vastikään jäänyt eläkkeelle.
No, hän on kirjoittanut, tänä vuonna julkaistu, kirjan "matkalla puoleen hintaan. kokemuksia eläkkeelle
jäämisestä" tai jotain tuonne päin se kirjan nimi oli.

Artikkelin perusteella hyvin paljon oli samanlaisia kokemuksia kuin mitä te tässä olette kirjoitelleet.
Saattas olla ihan lukemisen arvoinen (?), olen lukenut muutamia hänen kirjojaan joitain aikoja
sitten ja tykkäsin.

Kyllä kai eläkkeelle jääminen on jonkinlainen kriisi, joita ihmisille tulee aina, kun jotain muutosta
tapahtuu. Pitäs vaan pystyä elämään tätä hetkeä ja olla murehtimatta menneitä; niille kun ei
mitään enää mahda. Tajuan mielestäni täysin, millaista on, kun työnarkomaanin 'putki' katkeaa.

Pitäkäähän lippu korkealla!!

-tmaria-

Työvuosi ennen eläkkeelle jääntiä ja vuosi eläkkeellä oloa.
Työpaikallani elettiin nuoruuden huumaa, eli nuoret työntekijät olivat arvossaan. Heidän tekemisiään ihasteltiin kokouksissa ja usein nuorten ilmaisutapansa puheissa "kukkahattu-tädit" sai kaikki taputtamaan ja nauramaan. Ihmettelin usein kun eläkeikäiset johtajat (miehet) olivat nuorten innokkaimpia faneja. Meitä oli muutamia vanhempia vielä joukossa, joille kuului lähinnä taloustoimiston tehtävät. Niistä nyt ei liiemmin huumoria pystynyt repimään edes nuorten kustannuksella ja usein saimmekin korjailla heidän yli-innokkaita ylilyöntejään rahan käytössä.
Nuoria kiiteltiin vuolaasti yhteisissä tilaisuuksissa ja joskus tuli mieleen, että olisihan se kiva kun kymmenien vuosien työrupeaman jälkeen kiitettäisiin hyvin hoidetusta työstä. Työkaverini sanoikin, että pomot näkevät meidät kalusteina ja koneina ja miettivät uudempien hankkimista.
Meidän pitkäaikaisten työntekijöiden aikana johtajat vaihtuivat ja jokainen uusi toi mukanaan oman kulttuurinsa. Me taloustoimistossa mukautimme toimintatapamme heidän toiveidensa mukaiseksi. Omissa kokouksissamme kerroimme kyllä mielipiteemme omalle pomollemme asioista, joita meidän mielestämme tulisi kehittää.
Työilmapiirin muuttuminen nuoria ihannoimiseksi teki tehtävänsä, joten eläkeiän lähestyessä tuntui kuin olisi odottanut vankilasta vapautumista.
Täytyy sanoa, että tämä ensimmäinen eläkevuosi on ollut ihana. Kertaakaan en ole kaivannut takaisin työhöni, enkä haikaillut työpaikkani perään. Muutamia työkavereita olen tavannut kaupungilla kahvikupposten äärellä. Joka aamu olen ristinyt käteni ja kiittänyt kun ei tarvitse lähteä töihin. Vuoden aikana en ole kaivannut erityisemmin mitään harrastuksia enkä rientoja. Vierailuja on tehty puolin ja toisin ja nyt voi ihan rauhassa katsella ja kuulostella mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. Olen sinut itseni kanssa enkä haikaile mitään mitä minulla ei ole.
Toivon kohtuullista terveyttä ja iloisen mielen lahjaa. Luonto on ystäväni. Minusta tuntuu, että olen vähän erakko luonteeltani.
Syysterveisin; tyytyväinen eläkeläinen

Eläkepäiväni ovat kuin kermaa, auringonpaistetta, leppoisaa mieltä ja rauhaa. Kolotukset seurana kahvikupin äärellä, hyvä kirja polvellani huopaan kääriytyneenä annan päivien lipua ja vuodenaikojen vaihtua.
Kaikkea kohtuudella sanoi Arvo Ylppökin aikoinaan ja minusta se on hyvä neuvo!

syksyinen tervehdys Marialta jota ei edes Martan nuhteet lannista

Mitä sitä käpertyy ihmettelemään, kuinka sitten kun on eläkkeellä? Kokemuksen äänellä sanon, että vauhti vaan kiihtyy.Katso peiliin.Sano sille peilissä olevalle, että nyt mennään. Hakeudu mihin tahansa, mistä olet kiinnostunut.Vaikka et niin olisikaan selvillä kaikista harrastuksista, niin lue lehdistä. Tämä maailma on mahdollisuuksia täynnä.
Ei tarvitse mennä massan mukana. Kun olet työsarkasi kuokkinut, niin sinulla on oikeus olla oman itsesi herra.
Yritän elää joka päivän kohtuudella ja mukavasti, sairauksista huolimatta. Ne tulevat siinä mukana.
Lapsenlapset ovat tuoneet päivänpaisteen luokseni.Matkustaminen on mukavaa.Lukemista kannattaa harrastaa aina.
Olen löytänyt paljon uusia ystäviä ja osa vanhoista ystävistä on pysynyt vauhdissani.
Kiitän joka päivästä. Eläkkeellä on mukavaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat