Ruisleipä (Kymenlaakso)

Tee maukas ruisleipä limpuiksi tai reikäleiviksi. Ihan miten haluat!Lue koko juttu

Kommentit (13)

Kymenlaakson ruisleipä: asun Australiassa, teen mieheni kanssa tätä limppua hyvin usein. On tosi hyvä ja helppo töinen leipä.

Lainaus:

Kymenlaakson ruisleipä: asun Australiassa, teen mieheni kanssa tätä limppua hyvin usein. On tosi hyvä ja helppo töinen leipä.

Vai niin, mutta missäs se resepti sitten luuhaa, kun ei täällä näy, vai kirjoititko näkymättömästi, vain valituille?

Olen kyllä sitä mieltä, että ainoa oikea ruisleipä kymenlaaksosta on tehty juurella ja se on Reittisen ruisleipä.

Tässä vielä näköispainoksena kun ettehän sitä reseptiä muuten tunnu löytävän.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tee maukas ruisleipä limpuiksi tai reikäleiviksi. Ihan miten haluat!

3 limppua tai 5 reikäleipää

Juuri
3–4 ruisleipä- tai hapankorppuviipaletta
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja
Taikinaan
50 g hiivaa
1 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
noin 1 ½ l ruisjauhoja
Tee näin
Valmista juuri. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna sisus tai hapankorput kulhoon.
Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita siihen ruisjauhot. Anna juuren seistä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalta ennen kuin aloitat hapanleivän leipomisen.
Lisää juureen veteen sekoitettu hiiva ja suola. Alusta joukkoon ruisjauhot ja tee taikinasta melko tiivistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Voit korvata osan jauhoista vehnäjauhoilla, mikä tuo taikinaan paremman sitkon ja leipoutuvuuden.
Ota taikinasta pala (noin 1 dl) seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se. Kun teet seuraavan kerran ruisleipää, liuota se puoliksi sulaneena haaleaan veteen ja lisää ruisjauhot ja menettele muuten tämän ohjeen mukaan.
Kohota taikinaa 2–6 tuntia. Aika riippuu juuren nostatuskyvystä ja nostatuslämpötilasta.
Leivo taikinasta 3 limppua tai 5 reikäleipää. Anna kohota liinan alla, kunnes leipien pinta alkaa verkkoilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45–60 minuuttia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa ontolta.
Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.

Otetaan vielä kerran!!!

 

Tee maukas ruisleipä limpuiksi tai reikäleiviksi. Ihan miten haluat!

 

 

3 limppua tai 5 reikäleipää

 

 

Juuri

3–4 ruisleipä- tai hapankorppuviipaletta

 

1 l haaleaa vettä

 

1 l ruisjauhoja

 

Taikinaan

 

50 g hiivaa

 

1 dl haaleaa vettä

 

1 rkl suolaa

 

noin 1 ½ l ruisjauhoja

 

Tee näin:

 

Valmista juuri. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna sisus tai hapankorput kulhoon.

 

Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita siihen ruisjauhot. Anna juuren seistä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalta ennen kuin aloitat hapanleivän leipomisen.

 

Lisää juureen veteen sekoitettu hiiva ja suola. Alusta joukkoon ruisjauhot ja tee taikinasta melko tiivistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Voit korvata osan jauhoista vehnäjauhoilla, mikä tuo taikinaan paremman sitkon ja leipoutuvuuden.

 

Ota taikinasta pala (noin 1 dl) seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se. Kun teet seuraavan kerran ruisleipää, liuota se puoliksi sulaneena haaleaan veteen ja lisää ruisjauhot ja menettele muuten tämän ohjeen mukaan.

 

Kohota taikinaa 2–6 tuntia. Aika riippuu juuren nostatuskyvystä ja nostatuslämpötilasta.

 

Leivo taikinasta 3 limppua tai 5 reikäleipää. Anna kohota liinan alla, kunnes leipien pinta alkaa verkkoilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45–60 minuuttia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa ontolta.

 

Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.

 

------------------------------------------------------------------------

 

Vierailija

Aivan mahtava leipä. Ruisleivän teko onnistunut kerran aikaisemmin. Tätä pitää tehdä lisää. Kiitos reseptistä. Hyvää Joulua

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat