Seuraa 

Lehden kannessa mainostetaan 'Näin saan eläkerahat riittämään', mutta ei mainita, että juttu on tarkoitettu vain rikkaille. Juuri tällainen ylimielinen asenne lehdessä kautta linjan on syynä siihen, että lopetin tilauksen.

Rouva varatuomari antaa ns. neuvoja kuten 'käänny juristin puoleen'. Se kenellä on varaa tehdä niin, voi olla huoleti, eläkerahat kyllä riittävät, kun 'lisääntynyt vapaa-aika houkuttelee matkoille ja harrastuksiin'.
Entä me, joille elämä ei jättänyt omaisuutta, joiden pitää maksaa vuokra, vakuutukset, liliuksen ylläpito ym. pakolliset menot yksin? Mitäs rouvat varatuomarit antavat neuvoksi, kun meitäkin houkuttaisi edes viikon halpisloma Kanarialla, mutta kun pitää ostaa uudet kesärenkaat...

Ikävää että ainoa meille ikääntyneille suunnattu - oikeammin markkinoitu - lehti osallistuu luokkaerojen kasvattamiseen.

Sivut

Kommentit (21)

Kiitos palautteesta. Olemme toimituksessa tietoisia siitä, että juuri tämä juttu palvelee vain tietyntyyppisiä lukijoitamme, ja siksipä heti alkuvuodesta meillä on taas vinkkejä penninvenyttäjille. Mukana on kolme taitavaa rahankäyttäjää ja monia neuvoja arkiseen säästämiseen. Kannattaa lukea!
ET on iso lehti. 700 000 lukijamme joukkoon mahtuu niin pienituloisia kuin varakkaita, ja koetamme parhaamme mukaan palvella teitä kaikkia.
Talous- ja lakipalsta uudistuu vuodenvaihteessa. Meillä on toki vanhojen asiantuntijoittemme verkosto taustalla mukana, mutta kysymykset kokoaa ja niihin vastaa toimittaja Heljä Walamies.

Maija Toppila
Päätoimittaja

Hei
Nyt ei tainnut Maijan vastaus olla ihan loppuun asti ajateltu. Tässä nyt vain korostui tämä ajattelutapa: rikkaat ja penninvenyttäjät. Tarkoitus ei varmaankaan ollut tämä, mutta itselle ainakin viestiä lukiessa välittyi heti tämä kuva. Mutta näinhän se on, että joskus ammattilaisetkin sortuvat siihen, että kirjoitus ei ihan vastaa sitä aiottua sanomaa... Ainakin olettaisin näin olevan tässäkin tapauksessa.
Olen nimittäin lukenut todella pitkän ajan et-lehteä ja mielestäni siinä on ollut juttuja laidasta laitaan ja että lehti on ollut nautittavaa luettavaa kaikin puolin.
Ymmärrän hyvin sen, että ko. juttu on kirvoittanut ärtyneitä mieliä.
Toivottavasti ei kuitenkaan alkuvuodesta lueta sitten meille PENNINVENYTTÄJILLE erikoisesti suunnattua juttua. Ehkä nämä mukavat säästövinkit ja jutut ainakin nimetään hieman toisella tavalla...??

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkä on hyvä palata itse juttuun, josta keskustelu alkoi. Se on otsikoitu "12 neuvoa eläkeajan turvaksi". Kyseessä on napakka kysymys-vastauspaketti, joka toimii ikään kuin muistilistana siitä, mitkä taloudelliset asiat pitäisi saada ennen eläkeikää järjestykseen.
Haastateltavamme, varatuomari Marja Lehtiranta-Räty on kokenut konkari, joka tietää, miten ikäviä seurauksia saattaa tulla, jos esimerkiksi aviopari ei ole tehnyt testamenttia tai jos toisen asunnossa asuvan avoparin omistava puoliso kuolee. Nämä ovat aika mutkikkaita kysymyksiä, ja monesti niiden selvittämiseksi tarvitaan ammattiapua, jota on vähävaraisille saatavana maksutta oikeusaputoimistosta: http://www.oikeus.fi/4313.htm.
Jutussa muistutetaan myös edunvalvontavaltakirjasta niitä tilanteita varten, kun itse ei voi hoitaa asioitaan, samoin hoitotestamentista. Kyllä nämä asiat koskettavat lähes meitä kaikkia.

Kiitos vastineista, tulee mieleen sanonta ''se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa''.
Selittely alleviivaa luokkajakoa ''hyvin toimeentulevat'' ja ''penninvenyttäjät''. Jälkimmäisillekin suunnattuja juttuja on toki ollut, mutta niiden sävy on yhtä heppoinen kuin sana ''penninvenyttäjä''. Sen synnyttämä mielikuva on ehdottomasti väliaikainen tai valittu tila. Penniä venytetään, jotta saadaan rahat kasaan vaikkapa matkaan, tai päästään yli jostain hankalasta vaiheesta. Joka tapauksessa penninvenyttäminen ei ole lopullinen, pysyvä olotila, toivo paremmasta oikeuttaa kepeään termiin.
Eläkkeellä jo olevalla yksinäisellä ei ole toivoa muusta kuin ettei Arkadianmäki lisäisi veroja, että pysyisi terveenä, ettei vanhaan autoon tulisi kallista vikaa. Tila ei ole väliaikainen eikä valittu.

(Valittu... niin, nuorena tosin tuli valittua alkoholisti puolisoksi. Tuli valittua pysyä liitossa lasten takia. Tuli valittua tehdä kahta työtä, jotta sai maksettua asuntolainan, kun se toinen sijoitti rahansa lähimarketin kaljahyllyyn. Tuli valittua yrittää liitossa kunnes vihdoin 35 vuoden jälkeen luovutti. Tuli maksettavaksi toisen laulujen lunnaat, kun ei ollut nuorena valinnut avioehtoa... Tuli kuitenkin viimein valittua vapaus, sentään yksi oikea valinta.)

Ymmärrän, että lehden pääasiallinen tehtävä on myydä. Ymmärrän myös, ettei erkkikään ostaisi lehteä, jossa olisi juttuja vain tavallisen ihmisen tavallisesta arjesta, kuten eläkkeen riittämättömyydestä vaikkapa suositeltuun päivittäiseen hedelmäannokseen. En minäkään sellaista ostaisi/lukisi.

Mutta älkää hyvät ihmiset toimittajat vähätelkö kohderyhmänne ison osan todellisuutta. Normaalilla työeläkkeellä ilman perintöjä ja lottovoittoja eläminen ei ole ''penninvenyttämistä''. Se on tylsää laskemista, suunnittelua, luopumista ja luopumisen hyväksymistä. Tämä on ainoa elämäni, jäi sitten Graceland käymättä...
Se on ajoittain päätään nostavaa katkeruutta: tämänkö sain palkaksi, vaikka ikäni tein työtä, kahtakin. Entä kun vanhenen, ehkä sairastun... pelottaa. Hyvinvointi-Suomessa pelottaa.

Yleensä olen varsin onnellinen ja valoisa, nautin vapaudestani, omasta ajasta, pienistä asioista. Olen terve, liikun paljon luonnossa, on ihanat lapset ja lapsenlapsi.
Hyvän mielen onnistui pilaamaan typerä juttu ''Näin saat eläkerahat riittämään''. Se on pieni oljenkorsi, mikä katkaisee kulloinkin kamelin selän.

Hei
Palatakseni vielä minäkin alkuperäiseen ajatukseeni, jota varmaan tämän viestiketjuen aloittanut LiilaV.:kin kenties tarkoitti:
Lehden ei jutuissaan pidä liikaa korostaa ja asettaa vastakkainajattelua.
Ja tuo sanavalinta penninvenyttäjät oli nimenomaan se mikä sai omat karvani nosteelle.
Näistäkin asioista voi ja pitääkin puhua, mutta se mitä sanavalintoja niissä käytetään on se juju. Ja tässä yhteydessä käytettynä se ei mielestäni todellakaan ollut mikään napa10.
Kukaanhan meistä ei varmaankaan haluaisi olla se huono-osaisempi? penninvenyttäjä, vaan normaali kuluttaja siinä missä muutkin, vaikkei sitä rahaa olisikaan niin ylenpalttisesti tmv. niin kuin joillekuille on onnistunut kasaantumaan.
Oikeat sanat oikeaan paikkaan ja muistetaan, että kun et-lehtikin on laajalevikkinen lehti niin suurin osa lukijoista on varmaan kuitenkin niitä tavallisia tallaajia niin suunnattaisiin jututkin enempi sen mukaisesti.
Näin toivotellen ja mielenkiinnolla seuraavaa lehteä odotellen.

Sanonpa minäkin sanasen tähän keskusteluun. Olettaisin, että ET-lehden lukijoista on suurinosa niitä, joiden työeläke on pienehkö ja jotka kuitenkin voivat tilata esim. ET-lehden ja koska oletetaan, että lehti on tarkoitettu enemmän juuri "penninvenyttäjä" kohderyhmälle. Tuskin monikaan isoista eläkkeistä nauttiva tilaa ET-lehteä, koska siinä ei ole heistä juorupalstoja kuvien kera. Heidän ei tarvitse miettiä mistä saa ilmaista oikeusapua, mistä löytyy edullisimmat vaatteet, missä kaupassa on Juhla-Mokka tarjouksessa, jne.
Varmaankin toimittajat tekisivät juttuja mieluummin asioista joissa ei tarvitse ajatella mitä mikin maksaa, sillä ainahan niistä saa upeimmat jutut puserrettua esiin.
Tärkeintä minusta olisi kuitenkin kertoa samassa jutussa eri vaihtoehtoja mitä on tarjolla, olipa sitten rikas tai köyhä lukija.
Olen pitkän työurani aikana tullut huomaamaan, että yleensä hyväosaisille tarjotaan eniten etuja ja ilmaisia lounaita. Lahjatkin valitaan tittelin perusteella.
Ihmisarvo on sivuseikka.

Olen Hyvämielen kanssa täsmälleen samaa mieltä tästä, että hyväosaisille lankeaa "luonnostaan" paljon erilaisia etuja, joista "tavallinen tiitiäinen" ei osaa edes uneksia. Mitä hyväosaisempi sen suuremmat ovat nämä edut. Niin se vain valitettavasti menee.. Mutta eikös se sano vanha suomalainen sananlaskukin, että : raha rahan luokse menee.

Hei Hyvämieli ja Pikku puutarhuri,
Näin se menee, että "ilmaisia lounaita" annetaan juuri niille, jotka niitä vähiten tarvitsisivat, ja mehän ne lopulta kuitenkin maksetaan.
Meillä ainakin nousi veroäyri, joten käteen jää vielä vähemmän kuin viime vuonna siitä "suuresta" eläkkeestä, mutta eletään suu säkkiä myöten. Ei ne suuret tulot vaan ne pient menot!
Hyvää alkanutta vuotta toivottelee Aluisa

Hei kaikki te tällä palstalla "ns. penninvenyttäjät" ! Olen samaa mieltä kanssanne tuosta Et-lehden artikkelista. Noita "hyviä neuvoja" kyllä piisaa meille pienillä eläkkeillä eteenpäin elämässä taiteileville ihmisille. Kun 40 vuoden työssäkäynnin tuloksena eläke on n. 1000 euron luokkaa, josta jo puolet menee vuokraan, niin on suorastaan suurta taidetta , miten sen lopun sitten "venyttää" sitten niin, että edes ruokaan riittää, mistään lomista , kampaamokäynneistä, harrastusmenoista puhumattakaan. Ja on puppua se lehdessä esitetty tieto, että oikeusavustus olisi ilmaista. Olen sen itse kokenut, kun aikoinaan sen puoleen jouduin kääntymään. Ei siellä oikeusavustustoimistossa huomioida, mitä menee elämiseen, katsotaan vaan, että herranen aika, tulosi ovat sitä luokaa, että kuuluu maksaa osa.
Ja sattuipa tässä eräs päivä, että posti toi minulle neljä kirjettä. Yhdessä oli vuokrankorotusilmoitus, toisessa kela ilmoitti, että asuntotukeni laskee, kolmannessa ilmoitus veroprosentin noususta ja neljännessä, että eläkkeeni nousee, peräti 0,26 %. Ei mieli mettä keittänyt, miinuksellehan se jäi tämä ensi vuosi siis. Eipä muuta kuin sitä penniä, tai oikeastaan senttiä "venyttämään " ! Sitä vaan ihmettelen, ettei kukaan eikä mikään eläkejärjestö puhu eikä pukahda asiasta yhtään mitään, no politiikoista nyt puhumattakaan, vaikka kuinka ilmoittavat kirkkain silmin olevansa köyhien puolella.
Meitä yksin eläjiähän tämä eniten satuttaa, koska kaikista menoista joutuu vastaamaan ihan yksin.

Tämän kirjoitti köyhä ja kipeä.

Hei päätoimittaj Maija Toppila ! On varmaan totta, että lukijoiden joukossa on sekä varakkaita että meitä pienien eläkkeiden varassa toimeentulevia ihmisiä, " sentinvenyttäjistähän" nykyaikana lienee puhe. Tosiasia on , että kun eläke on 40 vuoden työrupeaman jälkeen n. 1000 e:n luokkaa, niin erittäin taitava pitää olla, että sillä pärjää. Vuokrakin kun nielaisee siitä jo puolet, jäljelle jää n. 500 e ja sillä on elettävä. Kun vielä sattuu sairastumaan, niin liemessä ollaan. Ei puhettakaan lehtenne ihanille lomamatkoille ole mahdollista ikinä osallistua ja ei niitä senttejäkään taivaasta tipu, kuten television mainokset väittää ilta illan jälkeen ! Minullakin tämä vuosi alkoi siten, että samana päivänä posti toi neljä kirjettä. 1. Vuokrasi nousee. 2.Kelan asumistuki laskee. 3. Veroprosenttisi nousee . 4. Eläkkeet nousevat peräti 0,26 prosenttia. Niin että miinukselle menee ja kovasti. Kumma kyllä, kukaan ei asiasta puhu, ei pukahda ! Toivomukseni olisikin, että ET-lehdessä ottaisitte kantaa tällaisiin asioihin, kutsukaa nyt vaikka joku poliitikko vastaamaan, miten näin voidaankin kohdella eläkeläisiä. Vaikka tämä Matti Vanhanen, hänhän kehotti eläkeläisiä nyt kuluttamaan, sillä tämä "lama" kuulemma nitistettäisiin.

Laitan minäkin lusikkani soppaan. En ole kokenut, että lehti jakaa ihmisiä huono-osaisiin ja rikkaisiin.
Sitä paitsi penninvenyttäminen ei ole mitenkään häpeällistä. Olen niin hyvinä kuin huonmpinakin aikoina (kun olin työtön) venyttänyt penniä eli ostan tarjouksista sekä ruokaa että muuta enkä koe häpeää. Johtunee siitä, että äitini oli nuuka tyyppi.
Mielestäni lehden ei pidä sekaantua politiikkaan tai muihin yhteiskunnallisiin asioihin - se jätettäköön puolueille.
Ei myöskään julkkisasioita.
Olen ollut tyytyväinen sisältöön mukaanlukien talous- ja sijoitusasiat sekä juridiikka. Tärkeitä !

Tuosta nuukailusta puheen ollen: en tiedä, mitä se omalla kohdallani on, mutta en häpeä minäkään, kun ostan tarjoustavaroita. Olen köyhän kodin lapsi, hyvä kun sai edes ruokaa, muusta täytyi sitten jo tinkiä. Olen ylen tyytyväinen nyt pieneen eläkkeeseeni, tiedän että se tulee joka kuukausi, mutta siltikään en pistä viimeistä penniä likoon, aina on oltava pahan päivän vara, jos tästä vielä tulee sairaammaksi. Iloitsen jokaisesta hetkestä, jonka vielä näen ympärillä olevassa todellisuudessa.
Hyvää viikonloppua kaikille toivottelee Aluisa

Kiitos positiivisesta kannanotosta. Meitä on monta, jotka olemme kasvaneet vähän rahan taloudessa ja tottuneet tiukkaan talouteen. Näin ollen periaate säästää pahan päivän varalle on varsin tuttu. Ja se on kyllä elämän varrella testattu monta kertaa hyväksi kodin neuvoksi.
Olin eilen käymässä Hämeessä mökillä lintujen talviruokinnan täydennystä tekemässä. En tiedä oliko kovin taloudellista ja ennenkaikkea ekologista ajaa 250 km vain ko. ruokinta-automaattien täyttöä varten, mutta olihan siellä paitsi kylmää niin kaunista. Otin oheisen kuvan retkeltäni.
Lunta, lunta kaikkialla lunta vain....

Sepäse onkohan niitä tosirikkaita meissä tavallisen ammatin harjoittaneissa eläkeläisissä lainkaan..epäilen.Ei liion varmasti matkoja heitetä ulkomaille etelänlämpöön,olis liian iso lovi selvityä kuukausimaksuista normaali elämä.Jos joku on perinyt lie sitten sitä rahaakin, itseasiassa sen kyllä huomaa elämän tavasta. Vaikka kuin hyvin olis töissä käynyt ja eläkkeelle päässyt.. jaksaa sen tonnin laittaa pakolliseen.Auto on yksi josta huono luopua, jäisi nuo edellämainitut ihanat maalla käynti matkatkin pois, asuminen tärkeä ilo sisustaa ja nauttia kotiaan laitellen,ja ne lastenperheet on joskus kiva muistaa vaikka suksilla lastenlapselle ostaen.Joten jos vain saisi edes siedettävän hyvän elämän ,eipä suuria tohdi suunitella.Mutta toki osataan suunitella jos rahaa olis yli normielämän.Tyytyväisyys kuitenkin on se hyvä tääkinpäivä..kaikille sitä toivotan. annel

Kulkijalle ! Miksi ihmeessä ei saisi palstalla puhua yhteiskunnallisista asioista eikä poliitikkojen päätöksistäkään ? Juuri poliitikkojen päätöksistähän nämä köyhyysloukut yhä vain kasvavat sekä yhteiskunnalliset erot ihmisten välillä. Olisi jo aika meidän eläkeläisten nousta barrikaadeille ja vaatia kunnollisia tekoja heiltä, pitämään sen, mitä lupaavat ennen vaaleja silmät kirkkaina. Tuollainen 0,26 % nousu eläkkeisiin on kertakaikkiaan nöyryyttävää, kun kuitenkin elämä ympärillämme kallistuu aina ja jatkuvasti. Vuodet tuovat tullessaan väistämättä sairauksia, onnellinen ja kiitollinen saa olla hän, jolle niitä ei tule. Tänä päivänä sairaanhoito on kallistunut huimasti ja kallistuu joka vuosi. Silloin , kun sairaus iskee, on valvottava yöt ja mietittävä, miten ihmeessä niistä kuluistakin selviää.
Luulin, että näillä palstoilla aikuiset ihmiset keskustelevat asioista suoraan ja rehellisesti ja että jokainen saa esittää oman näkemyksensä asioista, kipeistäkin !

Käsittääkseni en ole esittänyt, että et saa omia mielipiteitäsi esittää. Lausuin oman käsitykseni, koska olen eri mieltä. Käsittääkseni sinä olet lausunut oman mielipiteesi suoraan ja rehellisesti ja samoin minä. Mitä väärää siinä on. Olen pahoillani, että en voi olla samaa mieltä kanssasi. On tarpeeksi foorumeita, joissa jauhetaan politiikkaa ja julkkisasioita. Iltapäivälehdet ja muut sanomalehdet.
Totesin, ettei LEHDEN PIDÄ SEKAANTUA POLITIIKKAAN ... en ole puhunut mitään siitä, ettei keskustelupalstalla saa keskustella. Ollaan täsmällisiä ! Tosin minua ei kiinnosta luokkajaosta keskustelu, mutta ne joita kiinnostaa, antaa mennä vaan. En halua olla esteenä missään tapauksessa.
T. kulkija

Olen ollut tyytyväinen sisältöön mukaanlukien talous- ja sijoitusasiat sekä juridiikka. Tärkeitä !

Yllä Kulkijan kirjoittamasta lyhennelmä
Hei kulkija!
Minäkin mietin kirjoituksiasi, enkä ole aina näköjään ymmärtänyt tarkoitustasi selvästi mitä haluat sanoa meille muille kirjoittajille. Muutamissa otsikkokohteissa olisi varmaankin selkeyttämisen varaa.

Kulkijalla on ihan hyviä mielipitetä, mutta välillä moitit sitä ja välillä tätä.
Matkailusivustolla moitit matkailijoita rikkaiksi ja kuitenkin toisella sivustolla tykkäät sijoitusasioista. Olikohan niin, että jossakin kerroit miten ajat satoja kilometerjä lintuja ruokkimaan kesäpaikkaasi talvella.
Mikähän onkaan roolisi näissä keskusteluissa?

Hei kaikki,
Minulle on jäänyt hieman epäselväksi, miten me määrittelemme sanat köyhä tai rikas. Silloin kun itse vielä olin terve, katsoin olleeni rikas, vaikka en varmasti sitä ollut taloudellisessa mielessä. Olen hyvin puutteellisista oloista lähtöisin, joten en ole koskaan tottunut ns. leveään elämään, enkä sitä edes koskaan ole tavoitellut, minulle on riittänyt sisäinen harmonia elämän rikkaudeksi. Tänä päivänä olen hyvin kiitollinen, että minulla on koti ja ruokaa ja saan ostetuksi lääkkeeni.
Hyvää sunnuntai-iltaa toivottelee Aluisa

Anonyymille: Mielestäni talous- ja sijoitusasiat ovat aivan tärkeitä tietää. Ei tarvitse olla rikas. Myös juridiikka on aika monelle tässä iässä tärkeä tietää (monilla on elämän varrella kertynyt jotain, joka jää jälkeen). Jos ei tiedä oikeusvaikutuksia, voi tulla jälkeenjääneille hankalia tilanteita. Ei asialla ole muuta funktiota. Minä vaan olen tätä mieltä. Sinä voit olla toista mieltä, joka on OK.
Sitten toteat, että matkailusivustolla moitin matkailijoita rikkaiksi. Olen kirjoittanut matkailuosioon yhden kirjoitelman (11.1), josta en löydä moista kommenttia. Voitko auttaa minua löytämään sen ?
Olen ollut ulkomailla matkoilla joitakin kertoja - ei mitenkään runsaasti. Mielestäni olen ne ansainnut ja ovat olleet rikastuttavia kultturellisesti. Se, että vain rikkaat ihmiset matkustelevat, ei pitäne enää paikkansa tässä maailmassa.
Tavallisia palkanansaitsijoita ja tallaajia runsasti. Ja eläkeläisiä. Erikseen on ne, jotka asuvat osan vuotta ulkomailla - ovatko he rikkaita en tiedä eikä kiinnosta. ..
Olen kirjoittanut, että ajoin mökilleni (hyvin monilla tämän ikäisillä on mökki, anteeksi !) ruokkimaan lintuja näillä pakkasilla . Olen Bird Lifelainen, joten ei liene ihme ! Niin tein. Ajan mökilleni viikottain ollakseni siellä viikonloppuna kuten moni muukin. Mökkimatkat eivät ole mitenkään taloudellisia ja ekologisia, mutta vielä vähemmän ekologista on lentää Thaimaaseen. Ei ole monella muullakaan mökkiä 10 kilometrin päässä, jos asuu etelä-Suomessa. Itse asut ilmeisesti maalla.
Sitten kysyt, että mikä minun roolini on tällä sivustolla ? Pitikö olla jossain roolissa ? Olen ollut ihan oma kelvoton itseni omine ajatuksineni, niin kuin ilmeisesti muutkin.
P.S. En ota kantaa kenenkään rikkauteen tai köyhyyteen, sillä minulla ei ole siihen mahdollista vaikuttaa.

Pidän ET-lehdestä juuri sen takia, että siinä on paljon arkista asiaa ja vähemmän hömppää (julkkisjuttuja).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat