Seuraa 

ET-lehdessä 15/2009 oli selitetty WLANia. Kun asentaa laajakaistaa, täytyykö siinä aina olla nettitikku vai mistä sen laajakaistan saa langattomasti.

Hei,

Wlan ja nettitikku ovat molemmat eri tapoja päästä internetiin langattomasti. Tietokoneessa voi olla joko jompikumpi tai molemmat.

Wlan on lyhenne englanninkielisille sanoille wireless local area network eli suomeksi langaton lähiverkko.

Kodin internetyhteys on hoidettu yleensä niin, että varsinainen yhteys tulee joko puhelin- tai kaapelitelevisiojohtoja pitkin. Kodin päässä on sitten adsl- tai kaapelimodeemi, josta yhteys sitten jatketaan tietokoneeseen. Yksi tapa johtaa yhteys tietokoneeseen on langaton eli juuri tuo wlan. Silloin sekä modeemin että tietokoneen on tuettava wlania. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa wlan on mukana. Wlan-modeemi taas on kuvan kaltainen muovinen laite jossa on vilkkuvia valoja ja pieni antenni.

Nettitikku tai –mokkula taas on laite jonka avulla tietokone voidaan yhdistää internetiin matkapuhelinverkon kautta. Sen avulla internetiä voi käyttää vaikka ei olisi kotonakaan. Nettitikun toiminta vaihtelee sen mukaan missä on. Tiheään asutuilla seuduilla yhteys voi olla todella hyvä. Harvaan asutuilla seuduilla taas se ei välttämättä toimi ollenkaan.

Toimivuuden esimerkiksi omalla mökillä saa selville teleoperaattorilta jolta tikun ostaa.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat