Seuraa 

Jos matkustan toiseen EU-maahan ja otan oman läppärin mukaan, niin mitä kustannuksia tulee jos esimerkiksi olen sähköpostiyhteydessä Suomeen? Mikä yhteys olisi edullisin, mokkulako? Onko erimaiden välillä suuriakin hintaeroja? Lähinnä kiinnostaa Espanjan ja Portugalin hintataso.

Nimimerkki Hyvämieli

Ulkomailla käytettynä matkapuhelin saattaa tuoda ikäviä yllätyksiä puhelinlaskuun. Etenkin tiedonsiirto eli esimerkiksi internetin ja sähköpostin käyttäminen matkapuhelimella ja kannettavalla tietokoneella on tuonut uutisten mukaan todella ikäviä yllätyksiä matkalaisten puhelinlaskuihin.

Siinä missä puheluitaan ja tekstiviestejään voi vielä helposti valvoa, niin tietoliikenteen seuraaminen on vaikeampaa. Etenkin kannettavalla tietokoneella hinnat voivat nousta korkeuksiin sillä tiedonsiirrossa maksetaan kaikesta siirtyneestä tiedosta kuten esimerkiksi kuvista ja mainoksista.

Mokkula käyttää tiedonsiirtoon matkapuhelinverkkoa, joten suomalaisen liittymän käyttäminen ulkomailta on kalliimpaa kuin Suomessa, missä hinnoittelu voi olla kuukausimaksullista.

EU-maissa, kuten Espanjassa ja Portugalissa, asiaa kuitenkin helpottaa se, että EU on määrännyt hintakaton sille miten paljon matkapuhelimen käytöstä eri EU-maissa voidaan periä maksua.

Viime kesänä ilmoitettu uusi hintakatto ilman arvonlisäveroa dataverkkovierailulle eli esimerkiksi netin käytölle kännykällä tai mokkulalla on 1 euroa ladatulta megatavulta.
(Lähteenä on Euroopan komissio. http://ec.europa.eu/finland/news/press/090608_fi.htm )
Käytännössä hinta on kuitenkin kuluttajalle suurempi. Esimerkiksi Soneran hinta EU-maihin on 12 senttiä jokaiselta 50 kilotavulta.
Esimerkkinä Nettiet.fin etusivu on kooltaan 72 kilotavua eli Soneran liittymällä sivun lataaminen kahteen kertaan maksaisi 24 senttiä.
Turhanpäiväinen surffaaminen voi siis tulla edelleen kalliiksi vaikka hinnat ovatkin viime vuosina pudonneet kiitettävästi. Esimerkiksi nettivideoiden koot ovat usein satoja kilotavua, joten niiden katselu voi maksaa helposti yli euronkin kappaleelta.
Vaihtoehtona mokkulalle ja suomalaiselle liittymälle voisi olla liittymän hankkiminen kohdemaasta. Varsinkin jos on maassa pitkään tai aikoo käyttää nettiä paljon.
Useat hotellit, ravintolat ja kahvilat tarjoavat myös ilmaisia tai maksullisia verkkoyhteyksiä, jolloin omaa tietokonetta voi käyttää esimerkiksi wlanin avulla.
Jos lomamatkalla tarvitsee vain satunnaista sähköpostin lukemista, niin yksi vaihtoehto on käyttää internetkahviloita ja niissä olevia tietokoneita. Ilmaista internetiä voi myös etsiä esimerkiksi kirjastoista.

Terveisin Nettilehtori

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat