http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62188-vuodessa-150-000-eupomo-tietoja-pi...

Valtonyhtiöiden johtajille optioita 50.000 - 2.1 miljoonaa euroa, luvut vuodelta 2011. On olo kuin he eläisivät kuin siat vatukossa.
Nytkin palkkaneuvottelujen edellä EKn pomot oli (teko)tippa
silmässä puhumassa kuinka duunarit ja eläkeläiset vaatimuksineen
ajaa Suomen konkurssiin.
Me veronmaksajat olemme loppupeleissä näiden optioiden maksajat.
Asia salataan meiltä, sekä myöskin eduskunnalta.
Avoimuudesta puhutaan, mutta salaussuhmurointi jatkuu.

Tämä 2000 luku on jotenkin alkanut ikävästi, tuloerot jatkavat
kasvuaan. On jonkunlainen ahneuden ilmapiiri, jolla paljon on,
sille vielä enemmän lisää. Enää solidaarisuudesta ei ole tietokaan.

Onneksi ei vielä tarvitse panna pettua leipään ja metsän antimia
löytyy luonnosta.
Tänään vielä kesä jatkui, ehkä huomenna tai lähipäivinä
siirrymme syksyyn.

Ps.
Minkä puolueen ministerit on tänä vuonna 100 prosenttisesti
kärynneet verovilpistä ?
No tietenkin vihreät.

Kommentit (3)

Onkohan se verojenkierto maan tapa.
Totta on, että Hautala kärysi pimeän työn teettämisestä ja
puolueen pj Niinistö autoverojen kierämisyrityksestä

Miten se ministeriohje menikään.
Ministerin oltava hyvämaineinen ja nuhteeton...

Lilius ansainnut Fortumista jo 33 miljoonaa euroa

Julkaistu: 31.3.2009 11:48, päivitetty: 31.3.2009 14:04

Valtio-omistaja lopetti Fortumin optiojuhlat, mutta uudesta palkitsemisjärjestelmästä on tullut yhtiön johdolle lähes yhtä tuottoisa rahasampo.
Fortumin palkitsemisjärjestelmät nousivat otsikoihin jälleen maanantaina, kun Helsingin Sanomat ja Ylen TV2 kertoivat, että valtio ei ole kyennyt pysäyttämään Fortumin rahasampoa.
Valtion yli 50-prosenttisesti omistama Fortum luopui optioista 2000-luvun alussa, kun poliittinen paine yhtiön johdon saamia satumaisia optiovoittoja kohtaan kävi sietämättömäksi.
Tilalle luotiin uusi osakepohjainen kannustinjärjestelmä. Monimutkaiseen järjestelmään rakennettiin leikkuri, jonka piti estää ylisuuret osakepalkkiot.
Näin ei kuitenkaan tapahtunut.
Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius sai viime vuodelta runsaan kahden miljoonan euron osakepalkkion. Se on yli tuplasti enemmän kuin Liliuksen peruspalkka. Fortumin johtoryhmä sai lisäksi yhteensä 3,5 miljoonan osakkeet.
IS:n laskujen mukaan Lilius on tienannut Fortum-vuosinaan 2000-2008 yli 33 miljoonaa euroa.
Ihmetystä herättää se, että valtio-omistajan nimenomainen tahto oli, että osakepalkkio ei maksuhetkellä voi olla kuin korkeintaan johtajan perusvuosipalkan suuruinen.
- Ajatus oli, että leikkuri toimii palkkion maksuhetkellä, mutta Fortum sovelsi sitä niin, että he käyttivät leikkuria silloin, kun osakepalkkiota määriteltiin vuonna 2006. Osakkeet annettiin 2008, jolloin leikkuria ei enää voitu soveltaa, osastopäällikköPekka Timonen valtion omistajaohjausyksiköstä kommentoi IS:lle maanantaina.
Palkkiopotti paisui liian suureksi Fortumin kurssinousun myötä.
Voiko näin tapahtua myös jatkossa?
- Asiantila tuli esille syksyllä 2007, jolloin Fortum ilmoitti, että he korjaavat sen. Mutta se korjaus ei tietenkään koske sitä ennen tehtyjä päätöksiä, Timonen sanoo.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarista pidetään nykyisen järjestelmän isänä. Ilta-Sanomat ei tavoittanut Pekkarista eilen kommenttia varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eduskunnassa on iltapäivällä käyty keskustelua valtionyhtiöiden ylimmän johdon palkkioista. Keskustelun pohjana on eduskunnan tarkastusvaliokunnan kesällä valmistunut selvitys valtionyhtiöiden palkitsemiskäytännöistä.

Lyhyen puheenvuoron keskustelun alussa käyttänyt valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) vetosi valtionyhtiöihin, että niiden toimitusjohtajat ja hallitusten jäsenet pidättäytyisivät palkkojensa ja palkkioidensa korotuksista.

- Me tiedämme, että tällä hetkellä maassa neuvotellaan työmarkkinaratkaisusta, joka mahdollisesti koskettaa noin kahta miljoonaa suomalaista palkansaajaa. Tässä työmarkkinaratkaisussa, jonka keskusjärjestöt ovat omalta osaltaan sopineet, mainitaan erityisesti se, että maltillisuutta ja vastuunkantoa tulee harjoittaa kaikessa palkitsemisessa, Urpilainen perusteli.

- Olisi perusteltua, että tätä samaa maltillisuutta - ja jopa pidättyväisyyttä - harjoitettaisiin myöskin yritysten johdossa. Sen takia olisi mielestäni hyvä asia, jos erityisesti valtionyhtiöiden johdossa voitaisiin tehdä sen tyyppinen linjaus, että yritysten johto pidättäytyy korotuksista - ja ehkä myöskin hallitusten jäsenten osalta pidättäydyttäisiin palkkioiden korotuksista, valtiovarainministeri linjasi.

Hän toivoi valtioyhtiöiden esimerkin leviävän myös muuhun suomalaiseen yritysjohtoon.
- Se olisi tärkeä moraalinen viesti yhteiskuntaan tilanteessa, jossa kaikki - myöskin palkansaajat - ovat omalta osaltaan tinkimässä ja kantamassa solidaarisuutta ja vastuuta hyvin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Kello 14 alkanut keskustelu valtionyhtiöiden johdon palkitsemisesta on ollut varsin laimeaa ja kansanedustajien osallistumisaktiivisuus vähäistä.

Kello 14.48 eduskunnan istuntosalissa oli vain 24 kansanedustajaa. Esimerkiksi miljonääriyritysjohtaja Juha Sipilän johtaman keskustan kansanedustajista ei yksikään ollut tuolloin paikalla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat