Vierailija

Allaoleva on kansanedustaja Soinivaaran blogista

Suomen kaivospolitiikasta
Suomi on ainoa maa maailmassa, joka on julistanut mineraalivaransa koko maailman yhteiseksi omaisuudeksi niin, ettei suomalaisilla ole niihin mitään sellaista oikeutta, jota ei vaikkapa kanadalaisilla olisi ja niin, ettei kaivoksista peritä mitään erillistä kaivosveroa. Päinvastoin, täällä valtio rakentaa vielä tietkin kaivoksille ilmaiseksi. Jos joku saudiarabialainen tulee Suomeen ja löytää täältä kultaa, se on hänen kultaansa löytäjä saa pitää periaatteella, mutta jos minä menen Saudi-Arabiaan ja löydän sieltä öljyä, se ei jostain syystä kuulukaan minulle.
Mineraalivarojen lahjoittaminen koko maailman yhteiseksi omaisuudeksi on hyvin epäitsekäs teko, sillä Aasian talouskasvun myötä maapallo on käymässä rajalliseksi ja malmivarojen hintojen oletetaan nousevan. Hinnannousua odoteltaessa maailmalla on pantu olevia kaivoksia kiinni.
Löytäjä saa pitää -periaatteesta on menty vieläkin pidemmälle. Kuka hyvänsä saa vallata kaavoitetun alueen ulkopuolelta kuinka suuren alueen hyvänsä käytännössä ilmaiseksi niin, että tältä alueelta joskus löytyvät mineraalit kuuluvat hänelle. Näin hyvää mahdollisuutta ei voi jättää käyttämättä – Suomesta on jo vallattu 50 000 neliökilometriä eli Tanskan kokoinen alue. Valtaajalla ei tarvitse olla mitään edellytyksiä kaivostoiminnan aloittamiseen. Yksityishenkilö (outokummun insinööri) valtasi Outokummun hylätyn kaivoksen viereisen järven alla olevan kupariesiintymän omiin nimiinsä ja myi valtauksen sitten ulkomaiselle yhtiölle.
Suomi meni näin epätoivoiseen lainsäädäntöön Pohjois-Suomen surkean työllisyyden takia. En ole varma, että tämä sanottavasti auttaa siihen. Ulkomaiset yhtiöt ovat tehneet valtauksia varastoon odottamaan metallien maailmanmarkkinahintojen mahdollista nousemista. Valtaus on optio, joka ei sido ketään tekemään mitään, mutta antaa oikeuden kaivostoimintaan, jos se muuttuu joskus kannattavaksi. Työpaikkoja tulee, kun niitä tulee, eikä niitä tule kovin paljon, koska nykyaikainen kaivostoiminta on pitkälle automatisoitua. Talvivaaran kaivos on tai oli hyvä työllistäjä, koska massiivinen toiminta toi myös työpaikkoja ja koska järkevällä etäisyydellä oli asutusta.
On surullista, että meillä on tällainen kiire myydä Suomesta ulkomaille kaikki, mikä on myytävissä. Ennen ajateltiin pitkäjänteisemmin. Hyvin tyhmää oli myös myydä Soklin fosfaattiesiintymä lähes ilmaiseksi norjalaisille, vaikka tiedetään, että fosfaatista – erityisesti sellaisesta fosfaatista, jossa ei ole kadmiumia – tulee valtava pula.
Keskelle ei mitään perustettava kaivos ei Lapin asukkaita juuri työllistä, koska sopivaa työvoimaa ei asu lähellä. Työvoima tulee muualta keikkatöihin aivan kuten Norjan öljynporauslautoille. Kenenkään ei kannata kaivoksen lähelle muuttaa ja rakentaa omakotitaloa, koska kaivos on työllistäjänä joka tapauksessa tilapäinen eikä keskelle korpea voi tuoda perhettä, kun ei olke kouluja eikä kauppoja, ei oikein mitään. Esiintymät ovat hyvin köyhiä, joten louhiminen on kallista. Kaivoksista tulee todennäköisesti suhdannekaivoksia, joita avataan ja suljetaan maailmanmarkkinahintojen tahdissa. Talvivaarakin pantaisiin nyt kiinni odottamaan Nikkelin hinnan nousua, jos se olisi teknisesti mahdollista.
Kaivoslaki on siinä suhteessa kummallinen, että kahden elinkeinon – vaikkapa nyt matkailun ja kaivostoiminnan – joutuessa ristiriitaan keskenään kaivostoiminta voittaa aina ilman mitään edullisuusvertailua paitsi kaavoitetuilla alueilla. Luonnonsuojelulain osalta tilanne on epäselvempi.

Kaivoslakia on muutettava, ennen kuin loputkin Suomesta on vallattu. Vähintä mitä pitäisi tehdä on laittaa varauksille jokin pinta-alaan perustuva vuotuinen maksu, jotta ei kannattaisi tehdä mielivaltaisen suuria

Miksi Suomi toimii näin tyhmästi. Eli lahjoittaa arvokasta maaperäänsä korvauksetta
raiskattavaksi ja sen myötä lahjoittaa maaperän rikkaudet.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat