Seuraa 

Auschwitz- Birkenau keskitysleirit saattavat järkyttää ja herättää ahdistusta, mutta ne ovat muistomerkkejä tapahtumille jotka eivät saisi enää koskaan toistua.

Pääportin yläpuolella lukee saksaksi..Työ tekee vapaaksi...
Yli miljoonalle juutalaiselle tuo vapaus koitti krematorion piipun kautta...

Sivut

Kommentit (41)

Sähköaita, vartiokopit säännöllisin välimatkoin sekä aitojen välissä vapaana juoksevat verikoirat tekivät pakenemisen mahdottomaksi.

Yhdellä laverilla nukkui 8 ihmistä.
Ylälaveri oli paras paikka sillä alalaverille valui ylhäältä vankien nälän ja aliravitsemuksen aiheuttama ripuliuloste.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parakeissa on nähtävillä valtavat röykkiöt kenkiä, silmälaseja, matkalaukkuja, uhrien hiuksia sekä pakka hiuksista kudottua kangasta.

Varsinainen tuhoaminen tapahtui Zyklon B myrkkykaasulla.

Purkit ovat sisältäneet Zyklon B kiteitä.
Noin 7 kg kiteitä riitti tappamaan 1500 ihmistä.

Kaasukammio.

Itse krematoriosta ja polttouuneista en laita kuvaa mutta voin kertoa että siellä haisi vieläkin kuolema.

Hirsipuu jossa leirin komendantti Rudolf Höss kohtasi Luojansa 16. heinäkuuta 1947.

Hirsipuu sijaitsee krematorion ja Hössin suuren virka-asunnon välissä.

Parin kilometrin päässä Auchwitzistä sijaitsee Birkenaun leiri.
Se rakennettiin Auschwitzin jäädessä pieneksi ja siitä tuli varsinainen teollinen kuolemantehdas.

Juutalaiset kuljetettiin Birkenauhun junanvaunuissa.
Laiturilla suoritettiin heti tarkastus, naiset, lapset, vanhukset ja huonokuntoiset joutuivat kaasukammioon välittömästi.
Noin 75% saapuvista tuhottiin heti.

Hatarat puuparakit eivät tarjonneet suojaa kuumuudelta eikä pakkaselta.
Vesi ja lumi tulivat sisään,hygieniaolot olivat kammottavat ja rotat olivat riesana.

Talvisin miesten keskimääräinen elinikä leirillä oli noin 2 kuukautta, naisten sitäkin lyhyempi.

Mitä tähän kaikkeen voisi lopuksi sanoa?

Käynnit ovat olleet musertavia ja raskaita, ne herättivät vihan joka kohdistui jopa Jumalaankin.
Nämä ovat vaikeita asioita ja vie pitkään ennenkuin pystyy käsittelemään kaiken näkemänsä pahuuden.

Isäni kävi 1950-luvulla työ- ja tutustumismatkalla Saksassa ja he kävivät myös Auschwitzissä. Hänellä oli paljon senaikaisia kuvia sieltä, mustavalkoisia. Mökinmuorin kuvat ovat siistejä ja "kevyempiä" näihin isäni tuomiin.
Isäni ei paljoa kertonut. Ilmeisesti käynti siellä oli siksi rankkaa, vaikka hänellä oli hyvät puhujan lahjat, tämä oli liikaa. Me katselimme näitä kuvia,mutta isäni ei osallistunut, en myöhemminkään.

Olen käynyt molemmissa keskitysleireissä, Arbeit macht frei-tunnus teki vaikutuksen, koska se oli tuttu niin monesta tv-ohjelmastakin. Mutta -eniten liikutti ne lasiseinien takana olevat kasat lastenvaatteista, kengistä, silmälaseista ja vaikkapa hiuksista.
Olen myös käynyt New Yorkin Juutalaismuseossa, muistaakseni 3 kerroksinen rakennus, jossa aloitetaan pohjakerroksesta-siinä kerrotaan kuvin ja tarinoin perheistä ja yksittäisistä henkilöistä ja edetään kohti holocaustia.
Oli muistaakseni aikalailla vastapäätä Vapaudenpatsasta-ironista.

Itselläni on äitini puolelta juutalaisverta, olen perehtynyt aikalailla koko elämäni ajan-alkaen 5-vuotiaasta(kun opin lukemaan) juutalaisten kohtaloihin ja Hitleristä olen lukenut kaiken mahdollisen -paitsi hänen pääteoksensa jäi lukematta-en jaksanut sitä paatosta. Kerran löysin hänestä mielettömän hyvän aika ohuen kirjan psykologisesta näkökulmasta hänen luonteestaan-onneksi muistan aika paljon asioita, vaikka kirjasta en ole enää löytänyt.
Hänhän oli loppujen lopuksi aikaq monipuolinen persoona, vegetaristi, taiteilija, arkkitehtuurinen taipumus, kohteli ystävällisesti vaikkapa sihteereitään, ainakin yhden elämänkerta on kotikirjastossani.....

Olisi hienoa vaihtaa ajatuksia ihmisen kanssa, joka olisi perehtynyt syvällisesti Holocaustiin ja myös Hitlerin sielunelämään.

Olen myös käynyt näissä, järisyttävä kokemus, mutta vielä järisyttävämpää on se, että samankaltaiset "hengen jättiläiset", jotka kehittivät näitä, pyrkivät (ja onnistuvatkin) nyt nostamaan päätään ympäri Eurooppaa. Eikö ihminen ikinä opi mitään?

Nuo kaikki kohteet olen käynyt 90 luvun alussa, muistissa on eikä koskaan katoa.
Kylmät väreet selkäpiissä kun muistan tuon kaiken tuskan ja sen tunnelman joka oli saatu aikaan kokoamalla noita ihmisiltä poistettuja esineitä, esim valtava määrä silmälaseja. Oli se raskas tutustumismatka. Heikkohermoisen on parasta pysyä pois.

Kyllä veti eilen illalla hiljaiseksi kun luin tätä ketjua... Voi luoja sentään. Palautui muistiin nuo asiat, olihan se TV-sarja Polttouhrit aikoinaan, josta sai jonkinlaista kuvaa noista tapahtumista. Minä en voisi mennä tuonne autenttisille paikoille katsomaan.... en kestäisi. Jo nytkin pyrkii kyyneleet silmiin... Se kaikki hirvittävä pahuus ja julmuus lajitovereita kohtaan... Käsittämätöntä. Kiitos kuitenkin mökinmuorille asian esiintuomisesta. On ollut varmasti aivan uskomattoman vaikuttava käynti tuolla. Ja noita tapahtuneita tosiasioita ei saa koskaan unohtaa!!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat