Tämä ei ole minun mielipiteeni vaan johtavan alan asiantuntijan.
Minun mielestäni terveydenhoito on tyydyttävää ja muuttuu vallan
hyväksi, kun sen hoitoon pääsee sisälle.
Paljolti riippuu kunnasta, toisessa jonotat viikkoja, kenties kuukausia,
toisessa saa samana päivänä avun-
Suomeen piti tulla joku vanhushoitolaki, joka parantaa vanhusten oloja.
Käytännössä meno jatkuu entisellään tai hieman huonompana.
Onneksi vaaleja on tulossa ja taas kuulee samat vanhat fraasit, kuinka
MEIDÄN puolue hoitaa tuonkin asian.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson arvostelee Suomen terveydenhoitojärjestelmää kovin sanoin.

THL:n viikko sitten julkaisema ratkaisuehdotus, yksityisten yritysten palveluiden ottaminen julkisesti rahoitetun perusterveydenhuollon tueksi, on herättänyt sekä poliittista vastustusta että kannatusta. Etenkin SDP:ssa on oltu huolissaan siitä, että mallissa perusterveydenhuolto ”näivettyy entisestään” ja alueellinen eriarvoisuus kasvaa.

THL:n Jonssonin näkemyksen mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä ei ole kauheasti näivettymistä, jos verrataan muun muassa naapurimaihin.

–Meidän terveydenhuoltojärjestelmämme on Euroopan pohjasakkaa. Meillä on lähes kaikkein epätasa-arvoisin järjestelmä. Meillä on hyvä kapasiteetti muille paitsi niille, jotka niitä palveluita todella tarvitsevat, Jonsson sanoo Uudelle Suomelle.

–Kaikista sairaimmilla, vanhuksilla, työttömillä ja vähävaraisilla on pääsy pelkästään kunnalliseen perusterveydenhuoltoon, jossa saatavuus on huono. Varakkaammilla on muut vaihtoehdot, hän lisää.

”Poliitikkojen puheet ovat aivan kummallisia”

Suomessa on siirrytty Jonssonin mukaan ”täysin kontrolloimattomaan”, yksityiseen rahoitukseen pohjautuvaan terveydenhuollon suuntaukseen ilman kunnollista suunnittelua.

Hänen mukaansa järjestelmä on Suomessa jakanut kansan kahtia niihin, jotka joutuvat jonottamaan julkiseen terveydenhoitoon, sekä niihin, joilla on varaa yksityisen puolen ohituskaistaan tai jotka ovat työterveydenhoidon piirissä.

–On aivan kummallista, että poliitikot puhuvat, että meidän julkisesti rahoitettu tasa-arvoinen järjestelmämme on uhattuna, koska se on jo nimenomaan menettänyt julkisesta rahoituspohjastaan aika paljon ja se on hyvin epätasa-arvoinen, Jonsson sanoo.

THL uudistaisi Suomen terveydenhuoltoa niin, että julkisesti rahoitetun perusterveydenhuollon palvelujen tuottajiksi hyväksyttaisiin myös yksityisiä ja kolmannen sektorin palveluntuottajia. Laitoksessa uskotaan, että tämä helpottaisi ”jonottamatta hoitoon” -tavoitteen saavuttamisessa.

Kommentit (4)

On totta, että ennen 2011 vaaleja hehkutettiin monen puolueen
suulla kuinka tuleva eduskuntakausi tuo monia parannuksia
vanhustenhoitoon.
Luvattiin erityistä vanhusasiamiestä, joka valvoo vanhusten
hyvinvointia. Luvattiin lisää käsiä vanhushoitoon, oikein piti
määritellä numeroin, että 0,7 hoitajaa vanhusta kohden. Ja
paljon muuta mannaa makiaa. Mikään noista ei ole toteutunut.

Edelleen vanhukset märissä vaipoissaan kärsivät ja odottavat
kuolemaansa.
Ei ole sivistysvaltion arvolle sopivaa.

Olen Espoossa asuva "vanhus" ja ainakin omalla kohdallani lääkäriin ja tutkimuksiin olen päässyt ilman pitkiä jonotuksia.
Eikä ole muutenkaan palvelusta valittamista. Toivoisin että me kaikki ikäihmiset saisimme hyvää hoitoa asuinpaikasta riippumatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunnat erilaisia.
Meijän pikku kunnassa viikkojen
jonotus terveyskeskukseen.
Iteltä ja kunnalta rahat loppu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat