12 neuvoa dementian huomaamiseen

Muistisairauden oireet huomaa tavallisesti joku muu kuin asianomainen itse – esimerkiksi puoliso, lapset tai ystävät. Geriatri Jyrki Rintala listasi tyypillisimmät dementiaoireet.Lue koko juttu

12 neuvoa dementian huomaamiseen

Kommentit (18)

Olisi hyvä nuorempien ja asiantuntijoina itsensä pitävien olla unohtamatta, ettei ikääntyminen ja eläkkeelle jääminen tuo muistiongelmia ja dementiaa automaattisesti jokaisen elämään.

Kuten muutenkin olisi hyvä uskaltaa kuunnella ikääntyvän ihmisen huolet, tiedot ja kokemukset. Ei kykenevyys kanssakäymiseen ja toisille antamiseen automaattisesti häviä.

Vakuutusyhtiöt korvaavat autovarkausilmoitousten perusteella läppärien ja puhelinten varkauksia, mutta ikääntyneen havaintoja asunnossa tapahtuneesta ja ehkä toistuvasta häirinnästä ei välietä ottaa todesta kun usko lukko- ja ukkotekniikkaan on kovin syvällä.

Ei ikä tee ihmisestä epäluotettavaa ja vainoharhaista. Mit'ä olisikaan kerrottavana todellisuudesta niillä viidellä naisella jotka surmasi myrkkyhoitaja? Miten omaiset ottivat naisten mahdolliset huolet? Kantavatko kaikki nyt vastuunsa?

Oikeassa olet. Nykyään puhutaan paljon muistisairauksista ja se on hyvä asia.
Dementia, Alzheimer ja erilaiset muistisairaudet ovat yleisiä nykyään, ovat erilaisia.
Ei kait kukaan edes ajattele että heti kun ihminen jää eläkkeelle, muisti katoaa jne?!
Jos ihminen on ollut vireä aktiivivuosinaan, se auttaa myös myöhemmässä iässä pysymään
"kunnossa".
Aihe on kovin laaja, ei tästä sen enempää.
Ihminen on syytä åitää aktiivisena koko elämänkaarensa ajan. Liikuntarajoitteet ovat yleisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Niin missä täällä on nyt sitten ne 12 neuvoa, jotka aloituksessa luvattiin? Dementiaako...? :)

No joo, isät minäkin ihmettelen eli ei niitä näy.
Kuka nyt niitä edes keksii, siis täällä, ja jos juttu on ollut jossain lehdessä, tiedon LÄHDE täytyy ilmoitta aina, kun kopioi tietoa (tekijänoikeuslaki).

Olen vuosia tehnyt töitä muistisairaiden parissa.
Tiedän, että joitain ärsyttää niuhottaminen ja teen sitä kuitenkin.
Silloin kun puhutaan dementiasta niin se on yksi oire jostakin sairaudesta, Ei itsenäinen sairaus.
Ihminen dementoituu on totta ja jopa loukkaava, kun sitä sanaa käytetään väärin.
Ihminen voi sairastaa Alzheimerintauti, Lewyn kappaletautia, Parkinssonintautia, Alkoholismia, B12-vitamiinin puutetta, Pään alueen vammoja,ym., ym.. yksi yhteinen oire näille sairauksille on tai voi olla, niin dementia. Toki oireita on muitakin.
Omat läheiseni sairastuu parhaillaan johnkin muistisairauteen ja tuntuu pahalle, kun osoitetaan sormella, että tuokin on dementoitunut!!!
Omaiseni todennäköisesti sairastaa Alzheimerintautia ja hyväksyn tuon termin, vaikka sairaus sinänsä on sairaalle ja läheisille todella vaikea asia.
Miettikää mitä kirjoitatte ja tämä koskee myös ET-lehden asiaa koskevaa artikkelia!!!!

Minä kyllä näen vain kymmenen kohtaa. Pitikö olla vielä, että 11) asiat jäävät kesken ja 12) itse ei huomaa sitä? 

Ihmisen suuri ilo on nimitellä toisiaan eikä ilo katoa edes alan ammattilaisilta. Kun neurologiset sairaudet osuvat itseesi tai läheisiin alkaa suu siivoutua. TOIVON VIELÄ, ETTÄ NÄIDEN IHMISTEN KOHTELU MUUTTUISI INHIMILLISEKSI, kuten muissakin sairauksissa. Laitoksissa tavat rutinoituvat ja kuunteleminen unohtuu. Tunnetaan muka sairauksien filosofia. oikeuttaako se nykyiseen kohteluun?

 

Uskomatonta roskaa täälläkin kirjoitetaan. Todellisuudesta paetaan. Kyllä suurin osa hyvin vanhoista on dementoituneita. Tosiasian toteaminen ei ole huonoa kohtelua.

Mutta mitä tehdä, kun terveyskeskuslääkäri toteaa muistitestin ja veriarvojen olevan hyviä, vaikka potilas näkee harhoja. Kun pyytää jatkolähetettä geriatrille, ei käy. Kun pyytää lähetettä virkistystoimintaan, katsotaan otan yhteyttä, yhteydenottoa, jota ei kuulu eikä näy. Tällaista tämä on tämä terrveydenhuolto. Naapurit ja omaiset joutuvat kärsimään ja sietämään "ailahtelevaa" ihmistä.

Totta joka sana.

Dementiaa hokeva: On syytä tehdä asiallinen ryhtiliike. Vain arvostuksella saamme tavat hoitotyössä muuttumaan, koska kotioloissa muistisairas saa kaikki vihat niskaansa ympärillä olevilta dementiaa hokevikta. Toki asiallisuuttakin vielä löytyy.

 Tarkka seula soteen, sillä muistisairaat ja muut neurologisten sairauksien takia ongelmia saaneet tarvitsevat ympärilleen tosi ammattilaisia. AINA PERUSKOULUTUS TAI SH. EI RIITÄ vaan tarvitaan paljon muuta.

Todellista huolenpitoa ja geriatriaa sekä koko perheen tiedon lisäämistä. Tämä yhteiskunta on "normaaleille". Läheisenä tarvitset myös kuulorajoitteen ja paksun nahan. Ammattilaisena aloitin muutoksen itsessäni jo vuosia sitten.Ihania yhteisiä hetkiä asian jo hallitseville. Työkokemus ei auta ellei itse ymmärrä myös lääkkeettömän hoidon merkitystä. Omahoitajat ja omaishoitajat ovat läheistemme äänitorvia. Kuunnelka ja arvostakaa.

Sanopas muuta!

Dementiaa ei ole, kun - oikeasti - omaiset varastavat mutta he sanovat sitä dementiaksi etteivät jää kiinni!

Lääkkeiden sekaantumisen syytä ei ole kaatumiset: vaan liika ja aiheeton lääkitys!

Ja kotona ja sairaaloissa vanhukset tarvitsevat kolminkertaisesti enemmän valoa kuin nuoremmat, tottakai kaatuvat ja kompastuvat.

Ja se pettäminen on tosiasiaa monta kertaa!

Unohtelu voi olla B-vitamiinin puute joka korjaantuu piikillä helpoiten 3 kuukauden välein.

Lisäravinto auttaa myös ja varsinkin nesteytys!

Muuten, varkaita käy ainakin äitini kotona: minä leivoin Malmille ortodoksien asuntolassa asuvalle äidilleni kakun ja laitoin sen jääkaappiin ja sanoin että se on aamuksi muhinut joten keitetään sitten kahvit. Kun aamulla menin, kakku lautasineen oli poissa. Tiesin juopon sisareni Tapanilasta tulleen äidin luona käymään joten soitin sille ja kas se saatana sanoi: "Äiti on muutenkin niin lihava että ei sen tartte syödä ja meille sitäpaitsi tuli vieraita mitä sä tähän puutut". Varasti siis omalta äidiltään: EI TODELLAKAAN OLLUT ÄIDIN DEMENTTIAA!

Tarkastin tiliotteita ja ihmettelin äidin vuokranmaksua ihan oudolle ihmiselle: kävi ilmi että samainen juoppo sisareni oli maksanutkin äidin rahoilla vuokransa. Ja kun jäi siitä kiinni, sanoi maksaneensa äidille käteen mutta äiti ei muista kun on dementikko! Kun ÄITNI EI OLLUT MILLOINKAAN DEMENTIKKO!

EI ollut kun en päässyt edes omaishoitajaksi lausunnolla "EI OLE AVUN TARVETTA!. Joka olikin totta. MUTTA, KOLME KUUKAUTTA SIITÄ PÄÄTÖKSESTÄ NÄMÄ JUOPOT SISARET HOMMASIVAT ÄIDIN HAKEMAAN ITSE ITSENSÄ HOLHOUKSEEN.

Ja äiti-rukka joutui lääkitykseen josta ei meinannut toipua millään. Kun sisaret valehtelivat ja lääkäri uskoi.SUURIN VALEHTELIJA OLI JO PARHAASSA TYÖIÄSSÄÄN SUORAAN SAIRASELÄKKEELLE JOUTUNUT SISARENI KUN SILLÄ OLI AIKAA SEPITTÄÄ JA OLI KATEELLINEN ÄIDILLENI JOKA OLI TEHNYT PITKÄN TYÖRUPEAMAN ja yhdessä juoppojen sisarusten kanssa olivat kova mölykuoro.

On meillä Suomessa tyhmät lääkärit!

 

 

 

Maailma oli aika hyvää ennen dementiaa.

Oli vain lempeästi sanottuna vanhuuden höpsöjä, joiden tekemisiä piti talon lasten pitää silmällä.

Silloin, ennen vanhaan, vanhusta arvostettiin ja sallittiin hänen muuttua mahdollisesti vähän höppänäksi.

 

Niinpä. Meillä päin sanottiin yhdestä jos toisestakin vanhuksesta: " Kuuluu jo sekin houraavan". 

Vanhusten muisti heikkeni pikkuhiljaa eikä siitä tehty sen kummempaa numeroa. Vanhuksia arvostettiin eri tavalla ja he saivat tehdä pieniä askareitaan niin kauan kuin kykenivät. Näin he kokivat olevansa tarpeellisiakin. Esim vaarilleni oli tärkeää , että hän sai tehdä heinäseipään tappeja ja mummoni lempipuuhaa oli perunoiden kuoriminen aivan viimeisiin elinkuukausiin saakka. 

Vierailija

Dementiaa ei ole, kun oikeasti omaiset varastavat ym. Kirjoitit niin sanotusti naulan kantaan, monen omaisen käytökseen liittyy dementoitunutta kohtaan inhoittavaa nihjuisuutta. Pyritään todistamaan viralliselle taholle vanhuksessa sairaus jota hänessä ei varsinaisesti ole! Tähän vaikuttaa esm perimis suhde lapsiin. Lapset yrittävät saada isänsä tai äitinsä hoitolaitosten dementia suljetulle osastolle siksi, että saisivat halttuunsa vanhempiensa asunnon tai ehkä uudehkon auton ym hyödykkeen, jota vanhus ei pysty enää käyttämään tai jota hän ei tarvitse. Ihmiset on tulleet häikäilemättömiksi vanhempiaankin kohtaan, ei tosin kaikki, mutta raha ja omaisuus sanelee pitkälti meidän suhteemme omiin vanhempiimmekkin. Ei pidä olla sinisilmäinen ja virallisen tahon olisi syytä luottaa vain niihin tutkimus tuloksiin joita virallinen taho tekee. Monessa tapauksessa lasten taholta mitataan iskänja äitin arvo rahassa ja omaisuudessa muut arvot vähenevät tänäpäivänä nopeutuvassa tahdissa

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat