Vierailija

Työvoimapula onkin oikeasti halpatyövoimapula - ay-liike huolestui

Palkansaajien tutkimuslaitoksen keskiviikkona julkaistun Onko työvoimapula totta? –tutkimuksen mukaan ammatti voi päätyä Suomessa ”työvoimapula-ammatiksi”, vaikka työttömien määrä olisi moninkertainen avoimien työpaikkojen määrään verrattuna.

Esimerkkinä virhearvioinnista toimii selvityksen mukaan siivoustyö Uudenmaan alueella. Työvoimahallinnon käyttämä Ammattibarometri luokittelee sen työvoiman vaikean saatavuuden alaksi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan tilastot eivät kuitenkaan tue luokitusta. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin pelkää tiedotteen mukaan, että tuloksena on lisääntyvän työttömyyden ohessa myös kasvava joukko työperäisen hyväksikäytön uhreja.

"Täysin suomalaista työelämää ja sen pelisääntöjä ymmärtämättömät ovat helppoja uhreja. On traagista, että luomme tarkoituksella puitteet julmalle hyväksikäytölle", Selin sanoo.

"Yksittäisen, työtä epätoivoisesti etsivän työnhakijan kannalta on suoranaisesti loukkaavaa, että hänet kategorisoidaan osaksi ”työvoimapula-alaa”, kun ongelma on siinä, että työtä ei löydy."

Selinin mukaan huomiota tulee kiinnittää erityisesti Suomessa jo asuvien maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden työllistymiseen. Tilastojen mukaan enemmän kuin joka viides Suomessa asuva, työvoimaan kuuluva ulkomaalainen on työtön.

"Jos tämän luvun annetaan karata, sementoimme työmarkkinoiden epätasa-arvon ulkomaalaistausten ja kantaväestön välillä. Tätä skenaariota pitää välttää hinnalla millä hyvänsä."

Talentum
Erikoinen ongelma: Siivousalalla työvoimapula, mutta työntekijät eivät saa töitä Talouselämä 30.10.2013
Näillä aloilla on huutava työvoimapula Helsingissä Talouselämä 03.07.2013
"Luomme tarkoituksella puitteet julmalle hyväksikäytölle" - Ay-liitto huolestui "väärästä työvoimapulasta" Talouselämä 30.10.2013
Suomen konepajat muutenkin vaikeuksissa, ja vielä tämä – Yle: työvoimapula uhkaa Tekniikka & Talous 03.10.2013
Tällä alalla on töitä tarjolla - Työvoimapula uhkaa Talouselämä 23.10.2013

Kommentit (3)

Työvoimapulan nimissä on hyväksytty suomeen ulkolaista halpatyövoimaa. On kivaa politiikkaa että kotimaiset on kortistossa ja työväki hyökkää rajan takaa.

Nyt tämä siivousalan pula tarkoittaa tätä. Suomalaiset ei halua tehdä. Joten kuljetamme mamuja maahan lisää.

Erityisen sairasta on kokoomuskataisen politiikka.

On hyväksytty ulkolaista työvoimaa, on! Harvoin kuljen bussilla, no joitakin kertoja kuukaudessa. Tänään astuin aamulla bussiin, sekunnin hetken luulin aamuhämärässä, että bussissa ei ollut lainkaan kuljettajaa. Oli sentään hyvin, hyvin tummahipiäinen nuori kuljettaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen jonkin alan työvoimapulaa korjattiin sillä, että palkkaa korotettiin. Heti työhalukkuus
alalle lisääntyi.
Nyt pienipalkkaisen alan työvoimapulaa korjataan sillä, että tuodaan mamuja maahan.

Ennen, jos työntekijä sai 1000 markkaa kuussa niin työnjohtaja sai 1500, osastoinsinööri 2000 ja
se iso bossi 3000 markkaa.

Nyt työntekijä saa 2500, työnjohtaja 4000, osastoinssi 6000 ja se bossi 25000-200000 eeroo.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat