Eilen hallitus julkaisi uuden rakennepakettinsa, sen avulla Suomi nousuun.

Minulle, liki vanhukselle, silmiinpistävin "uudistus", leikkaus oli vanhusten
laitospaikkojen rahojen vähentäminen 300miljoonalla eurolla. Eli vanhukset laitoksista
kotiin. Jotenkin ihmetyttää tällainen, onhan moni nyt laitoksissa oleva liki
liikuntakyvytön tai muistisairas dementikko.
Jo nyt on kodinhoitajista ja vanhusten avustajista pulaa, nyt vanhuksia kotiutetaan
kymmenin tuhansin, samaan aikaan suuret ikäluokat jäävät enenevästi eläk-
keelle.Mitenkä näillä resusseilla heidät hoidetaan kotona? Lisärahotusta ei ole
myönnetty kotihoitoon.
Vaikuttaa siltä, että tällaiset vähennykset ovat hallituksen saattohoitoa.
Eilenkin Urpilainen valehteli kirkkain silmin, että "vanhuksista pidetään
huolta". Päätökset todistaa vallan muuta. Hävettää...

Jouduin viikolla käymään kaksi kertaa Helsingissä. Kyllä hyvinvointiSuomi karisi
mielestä, kun molemmilla käynneillä näin leipäjonot. Myllupurossa yli sata
metriä pitkä jono, seassa monia rollaattorivanhuksia. Toinen leipäjono oli
Hurstin toimipisteessä Kalliossa, hieman lyhempi. Järkyttävää ja surullista.
Tajuaakohan nuo hallitusnaiset, miehet tällaistakin olevan.
He hehkuttavat vain jotain pisatutkimusta - jossa Suomi on huimasti pudonnut -
että Suomi on siinä ykkönen pohjoismaissa. Tietävät kyllä, mutta ovat häpeissään
hiljaa, että Suomi on ainut pohjoismaista, jossa on leipäjonoja.

Suomessa opiskelee joka vuosi n 35000ulkomaalaista opiskelijaa yliopistoissa ja
ammattikorkeakouluissa. He tulevat maksamaan Suomelle yli 300 miljoonaa.
Opiskelijoita tulee Kiinasta, Nigeriasta, Venäjältä ym. Olen olettanut, että
sotakorvaukset Venäjälle tuli maksettua 50-luvulla, vaan ei jokaisesta
opiskelevasta Venäläisestä me veronmaksajat maksamme heidän opiskelu-
kulujaan n 10000 euros vuodessa. Eli hekin ovat tärkeämpiä kuin Suomalaiset
vanhukset. Suomalainen nuori menee opiskelemaan Viroon, Englantiin, hän
maksaa 7000-15000 euroa vuodessa. Näin se valitettavasti menee.

Anteeksi purkaukseni, keljuttaa.

Sivut

Kommentit (71)

Pilalle hemmoteltu tietoyhteiskunnan kasvatit on nyt hallituksessa. Malliin kuuluu valehtelu ja tosiasiain vääristely. Maan asiat on toisarvoiset kun "viisaat" leikkii ministeriä.
Rakenneuudistus piti jättää viimetingaan. Joten pitkin yötä tehtiin epämääräisiä päätöksiä.

Alamäki jatkuu. Missä tulee pohja vastaan. Meillä on maailman paras sosiaalitoimi ? Miksi 1500 ihmistä tappaa itsensä vuosittain. (ristiriitaa) Tuhannet kuolee lääkärin tapleteilla ja heitteille jättämisen seurauksena. Tuo luku tulee lisääntymään.

Suurellä rahalla rakentivat hoitokeskuksia. Nyt porukka kotia ja mamut tilalle, joille kunta/kela maksaa kaiken.

Vielä melkein vanhuksena voin palvella maatani. ;)
"Älkää kysykö mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne." (Kennedy)

Arvasin kuka on aloittaja. Mahdollisuus hallituksen haukkumiseen inspiroi kuten usein ennenkin.
Lisäksi Lm:n otsikoinnissa on eräs hänelle tyypillinen seikka. Kuka on pannut merkille?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varmastikin yksityisiä hoitolaitoksia syntyy tuhkatiheään.
Niihin ei vain taida tavallisen eläkemummon kuukausieläke riittää hoitomaksuihin.
Sitten realisoidaan se mummonmökki jotta saadaan mummon ja papan hoidot maksettua.

Mutta mitäs tehdään niille vanhuksille joilla ei omaisuutta ole, viedäänkö heidät vähinäänin saunan taakse?

Kyllä minua sylettää...

Lainaus:

Lainaus:

.
Lisäksi Lm:n otsikoinnissa on eräs hänelle tyypillinen seikka. Kuka on pannut merkille?


Monilla kirjoittajilla on omat ominaispiirteensä. LM on siitä hyvä että herättelee otsikoilla ja aiheilla.
Eikä pilaa muidenkaan aloituksia

Irvokkuuden, raukkamaisuuden huippu hallitukselta tuo rakennepakettinsa. Että puolustuskyvyttömät lapset ja vanhukset laitetaan tunarointien maksajiksi. Ovat menettäneet viimeisetkin järjenrippeensä. Hävettää puolestaan.
Nyt jo omatkin antaa heille kritiikkiä täydeltä laidalta, mutta tuo Ilaskivi lieneekin tällä hetkellä ainoa kokoomuslainen, jolla edes hiven järkeä ja suhteellisuudentajua: http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155093-puolustuskyvytt%C3%...

Myös hammashoidosta leikataan.
Tervetuloa hyvinvointi Suomi hampaattomine
vanhuksineen.

Ilaskivellä on tosiaan terveet ajatkset.
Ehkä myös Beb syssellä, vai liekö populismia...

Urpilainen toimittaa suu vaahdossa, kuinka kaikki haluavat asua kotona. Niin varmaan, mutta jos dementoituneen vanhuksen luona käy monta (lehtiartikkelissa 20 henkilöä viikossa tervepäisenkin luona) auttajaa päivässä, sekaisin siinä menee, kun vierasta ihmistä lappaa jatkuvasti ovesta, kun ei tunne omaisiaankaan. Onpa tosi turvallista asua kotona.

Ja mitä se auttaa, jos käyvät, kun eiväthän ne auttajat nykyisin tee muuta kuin jakavat lääkkeet ja vaihtavat vaipat. Ruoat jäävät jääkaappiin niin, että kun joku oma ihminen poikkeaa, ovea avatessa rasiat tippuvat syliin, kun kaappi on niin täynnä pilaantuneita ruokia. Ja entäs nämä ruokintarobotit ja etäauttajat tietsikkaruudun kautta? Hyvin menee ja paremmaksi tulee!

Mitähän pitäisi tehdä? Ajaisivat edes eutanasialain läpi niin, että jokainen halukas voisi päästää itsensä lähtemään tästä tulevaisuudesta.

Lainaus Timo Maliniemen blogista US.

Työskentelen itse kotihoidossa ja teen keikkaa myös yksityisen yrityksen kautta muihin kotihoidon yksiköihin pk-seudulla. Useat kotihoidon asiakkaat ovat todella huonossa kunnossa ja heidän paikkansa ei todellakaan olisi kotona. Hoitaako kotihoito tulevaisuudessa vain heitteille jätettyjä asiakkaita, kun vanhusten palveluista halutaan säästää?? Aika ei riitä tälläkään hetkellä laadukkaaseen hoitoon, kun hoitajat ovat yli työllistettyjä. Miten sitten tulevaisuudessa??

Esimerkkinä voin ottaa kotihoidon hoitajan iltavuoron. Iltakierros alkaa klo 15-16 aikaan ja silloin aletaan jakamaan siis iltalääkkeitä. Yövaatteet päälle, lämmitetään ruokaa ja lääkkeet annetaan valvotusti. Ajatelkaa jos teidän täytyisi ottaa iltalääkkeet klo 15.30! Eipä varmaan kuulosta eettiseltä. Joissakin kotihoidon alueilla voi olla käyntejä 20 kpl illassa ja ajatelkaa kun ne jaetaan 20 asiakkaan kesken ja jokaisella käynnillä menee 15-30 minuuttia. Nykyisillä resursseilla ei toteuteta minkään asteen laatutyötä vaan ruoka, lääkkeet ja puhtaus hoidetaan minuuttiaikataululla ja seuraavaan paikkaan matka vie.

Vanhukset ovat levottomia kotona kun saavat lääkkeet miten sattuu ja valvovat sitten yöllä, kun rauhoittavien ja unilääkkeiden vaikutus ei enää tehoa. Keskellä yötä harheilevat vanhukset päätyvät uutisiin aika usein tässä maassa. Tietenkin valvontaa saadaan ovilaitteilla, joista lähtee hälytys palvelun myyjälle ja sieltä tullaan kotiin katsomaan, mikä on tilanne. Lääkitään keskellä päivää ihminen sen verran hyvin, että nukahtaa pahimmassa tapauksessa jo klo 16 ja sitten ihmetellään, miksi ihminen on rauhaton ja sekaisin. Dosetista saattaa löytyä useita mielialalääkkeitä ja nukahtamislääkkeet päälle. Tietenkin ovihälyttimellä saadaan ihminen pysymään 4 seinän sisällä ja tällaisesta hoidosta varmasti jokainen vanhus kärsii.

Kun vanhuksia tulee tulevaisuudessa entistä enemmän kotihoitoon, niin miten heidät pystytään hoitamaan? Lisää lääkkeitä dosettiin ja ovelle elektroninen vahti jos liikkuu kotoaan? Mielestäni tällainen on alentavaa ja epäinhimillistä. Kotihoidossa on myös sellaisia vanhuksia, jotka pärjäävät ihan mukavasti kotona, mutta luulenpa, että tulevaisuudessa asiakkaat ovat entistä huonommassa kunnossa.

Tervetuloa päättäjät kotihoitoon katsomaan vanhusten ja hoitajien nykyistä arkea ja sitten voisitte hieman pohtia asioita uudestaan. Kaasu pohjassa tai kävelevä hoitaja juoksemalla paikasta toiseen. Ja tietenkin omissa vaatteissa, kun kotihoidossa ei ole kunnollisia työvaatteita! T-paidat annetaan kesällä ja reput joissa voi kuljettaa hoitovälineitä ja dokumentteja. Kaikki muut vaatteet ostaa työntekijä itse ja minkäänlaista suojavaaterahaa ei tipu hoitajille.

Maamme rakentajat siis laitetaan kärsimään tulevaisuudessa entistä enemmän ja hoitajat kärsivät siinä sivussa, kun eivät saa tehdä koulutuksen mukaista laadukasta hoitotyötä. Luuletteko päättäjät tosiaan, että kotihoidossa riittää tulevaisuudessa hoitajia, kun asiakkaat ovat heitteillejätettyjä? Ja ensimmäisenä työntekijöille suojavaateraha tai työvaatteet, jotka lain mukaan kuuluu työnantajan tarjota. Eipä tarvitse hoitajien laitoksissakaan omissa vaatteissa työskennellä vai milloin olette nähneet sairaalahenkilökuntaa omissa vaatteissa?

Vastuuta ei voi siirtää kotihoitoon ilman kunnollisia resursseja ja panostuksia. Jokaisella vanhuksella on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen ja jokainen hoitaja ansaitsee inhimmillisen työympäristön työvaatteiden kera.

Oli täysin odotettua että hallitus tekee tällaisia "rakenneuudistuksia" jotka ei siis ole rakenneuudistuksia vaan leikkauksia. Ei kajottu eläkeyhtiöpomojen, AY-pomojen + muitten hyväveliverkoston jäsenten etuuksiin ja palkkoihin.
Ei laitettu vieläkään eläkekattoa, joilla ylisuuret eläkkeet saataisiin kuriin. Avoimia asioita jäi roppakaupalla, siirrettiin tulevaisuuteen.
Kuten aina ennenkin esiinnyttiin medialle vakuuttavasti, ei edes hävettänyt. Täytyi pitää pokka jotta AAA -luokitus säilyisi, sillä se tässä oli pääasia, ei kansalaisten hyvinvointi.

Vasta sitten kun rahasummat hallitus tuo tarkastukseen, mitä kaikki maksaa, maksaako enemmän kuin säästyy, tiedämme mikä tämä rakenneuudistus on. Oikeastaan kaikki onkin auki. Ja ensimmäiseksi olisi pitänyt tehdä sote-ja kuntauudistus, nyt tuntuu kuin taloa rakennettaisiin ilman kivijalkaa. Seuraava hallituskin joutuu pähkäilemään samoja asioita ja korjailemaan.

Timo Maliniemi tuo hyvin esille käytännön ongelmat, heidänlaisiaan tuli hallituksen kuulla ennen päätöstentekoa.
Olen miettinyt kauhulla jo sitäkin, jos joutuisin elelemään sen ruokailurobotin ym. robottien kanssa , joka olen epätekninen, jo pelkästään se nostaa kylmät väreet pintaan.

Maamme rakentajat siis laitetaan kärsimään tulevaisuudessa entistä enemmän ja hoitajat kärsivät siinä sivussa, kun eivät saa tehdä koulutuksen mukaista laadukasta hoitotyötä. Luuletteko päättäjät tosiaan, että kotihoidossa riittää tulevaisuudessa hoitajia, kun asiakkaat ovat heitteillejätettyjä? Ja ensimmäisenä työntekijöille suojavaateraha tai työvaatteet, jotka lain mukaan kuuluu työnantajan tarjota. Eipä tarvitse hoitajien laitoksissakaan omissa vaatteissa työskennellä vai milloin olette nähneet sairaalahenkilökuntaa omissa vaatteissa?

Lainaus Malisen kirjoituksesta.

Varmasti on totta, että hoitohenkilöstö turhaantuu, kun heidän ei anneta tehdä työtään hyvin. Työnjohto on laskenut,
että 20 vanhusta on käytävä hoitamassa. Siinä kärsii hoidettava ja hoitaja.

Kun terveyskeskuksia lopetetaan, niin sieltä pitäisi sitten siirtää hoitajia kotihoitoon, Mutta kentältä kuuluu kyllä sellaista, että hoitajat ei oikein kotihoidossa viihtyisi, Ainakin minun paikkakunnallani on muutama hoitaja sieltä irtisanoutunut ja tilalle ei oikein tahdo saada päteviä hoitajia.

Tuli mieleen, että jos täällä kotitalossani sitten loppuelämäni vietän, tahdoin tai en, pärjäänkö vai en, niin kai sitä sitten maksetaan jonkinlaista remonttiapua asunnon muutostöihin.
Sauna ja pesutilat on kellarissa ja wc:n ovi niin kapea, ettei siitä mahdu rollalla kulkemaan, tosin ei se rolla kyllä mahdu sinne sisällekään.
Vai siinäkö huoneen nurkassa sängyssä kökötän pissi-astia vieressäni. Ja hoitaja käväisee heittämässä pillerit suuhun ja pyyhkii pesulapulla kerran kahdessa viikossa, vähintään
Kun vaan pysyisi hyvässä kunnossa loppuun asti ja lähtö tulisi sitten saappaat jalassa.

Helppohan näiden Urpilaisten ja kumppanien on vanhukset syöstä ojasta allikkoon, kun itsellään on sellaiset palkat, että voivat asua miten lystäävät vanhoina, jos nyt edes vanhoiksi pystyvät elämään tuollaisten asenteiden kanssa. Luulisi hermoihin ottavan, jos on yhtään omatuntoa. Ei taida olla.

Tähän on tultu, kun nyky-yhteiskunnassa jokaisessa asiassa on hintalappu. Kärjessä pois lakaistavina olemme me, jotka emme enää voi vaikuttaa enempää kuin ketjun päässä raksuttava piskiparka. Kunpa joku keksisi, miten voisimme vaikuttaa asioihin. Täällä voimme vain purkaa pahaaoloa, joka sekin saattaa jotakuta helpottaa.

Ei tää nyt ihan niin huonoo ole kuin edellä olevat kertovat. Kotonaolo riippuu tietenkin monesta asiasta, myös sen asunnon tai talon rakenteista ja valitettavasti yhteiskunta on lopettanut ilmaiset korjaukset. Toisaalta pitää kai sanoa, että jokaisen pitäisi terveenä ja työssä vielä ollessaan ajatella sitä huonouttakin ja tehdä sen mukaan ratkaisuja. Eläkkeet ovat yli 80 vuotiailla pienet ja osalla myös nuoremmillakin, jos on joutunut luopumaan työstä työn loppumisen tai sairastumisen tähden. Nyt eläköityvät saavat paljon paremmat eläkkeet, eli suuret ikäluokat, jotka pääsivät heti töihin ja he, jotka saivat pitää työnsä yli 40 vuottakin, heillä ei ole hätää. Keskieläke on noussut joka vuosi juuri tästä syystä. Suurempi syy yksinäisyyteen ja siitä johtuviin ongelmiin on, kun ihminen itse ei halua pitää toiseen ihmiseen yhteyttä, eipä tervehditä rappukäytävässä, eipä kutsuta saman kerroksen vanhaa rouvaa tai herraa päiväkahville samanmoisen luokse. Sosiaalinen media on monen näyttämö, oikea elämä jää ulkopuolelle ja sitten naristaan, että kun on niin huonoooo. Pienemmillä paikkakunnilla tunnetaan liikaakin ihmisten asioista joidenkin mielestä, mutta samalla pidetään myös huolta heistä, joista kukaan muu ei ole kiinnostunut. Hallitus tekee linjauksiaan, ihmisten tekemiä ne ovat, niiden kuuluisien virkamiesten, joita olemme tottuneet aina pokkuroimaan, sitten ammoisista ajoista lähtien! Halloo, miettikää sitä!

Mietitään. Nyt on kyse siitä vaiheesta, kun tulemme heikoiksi emmekä pysty itsestämme huolehtimaan. Ei terveistä eläkeläisistä puhutakaan tässä asiassa.

Ettekö te vähäuskoset ole kuulleet, ettei ole syytä murehtia etukäteen, riittää kullekin päivälle oma murheensa. Ja jos on hiukan aikaisemmin muuttanut asumaan esim. asuntoon, jossa on kynnykset pois, apukahvat joka paikassa, korotettu wc-pönttö, iso vessa vaikka pyörätuolin mennä, avarat oviaukot että saa sairaalasängyn etc. niin sitten jos huonoutta tulee, oma eläminen on joka tapauksessa turvallisempaa ja hoitajan työ helpompaa. Niinkin voi käydä, ettei näille apuvälineille todellista käyttöä tule, jos olemme pitäneet kunnostamme huolta, voi olla että yksi päivä vain askel loppuu! Tämä keskustelu tällä sivulla ei johda mihinkään parannukseen, ei näitä sivuja virkamiehet lue. Sanon jälleen kerran, että päättäjät ovat ihmisiä ja heitä pitää vain kohdata joka paikassa ja puhua ja puhua ja puhua. Ei ole helppo eikä nopea ratkaisu, mutta varmasti siihen mennessä kun suuret ikäluokat ovat 80 vuotiaita, toinen on meininki kaikessa! Eikä välttämättä ihan huono, koska heillä on myös rahaa käyttää itseensä, miksi pitäisi olla käyttämättä?!?

Ei varmaan 10-15 vuodessa vielä paljon ehdi tapahtua muutosta parempaan.
Hitaita ne on herrojen kiireet. Näissä asioissa.

Ei siinä auta mitkään apuvälineet kotona, jos jokin aiheuttaa muistisairauden. Sen kanssa onkin ihmettelemistä, kun ei enää tiedä omassa kodissaan, missä asuu. Vaikka hoitajia käykin kolmesti päivässä ei se riitä takaamaan, että henkilö pysyy siellä kotonaan varsinkaan yöaikaan.

Tällainen tapaus on juuri tiedossani ja huolta aiheuttaa, vaikken olekaan lähiomainen. Eikä tämä ole harvinaista, tulevaisuudessa varmaan tavallista, kun elämme vanhemmiksi kuin ennen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat