C-vitamiini saattaa pienentää aivohalvausriskiä

Syötkö ruokaa, jossa on runsaasti C-vitamiinia? Kiinalaistutkimuksen mukaan saatat samalla pienentää riskiäsi sairastua aivohalvaukseen.Lue koko juttu

C-vitamiini saattaa pienentää aivohalvausriskiä

Kommentit (10)

Hyvä saada tietoa viimeisimmistä tutkimustuloksista. Tänään muistinkin ottaa ostoskoriin pakkauksen C-vitamiinia, kun shoppailin "Liiterissä". Ruokani on usein yksipuolista - toivottavasto terveyskaupan valmisteet auttavat paikkaamaan mahdollista vitamiininpuutetta. Ei isostakaan määrästä C-vitamiinia ainakaan haittaa ole.

C-vitamiini ja luusto sekä verisuoniterveys!

C-vitamiini on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön koko kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehon toimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen. Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan folaatin hyväksikäytössä. C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa. C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa. C-vitamiinin vakava puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä. Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.

C-vitamiini on hyvin tärkeää luustolle ja se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa 500 mg/vrk C-vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70% pienempään murtumariskiin, C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna. Jo luuston kunnon vuoksi kannattaa käyttää 500 mg suuruista päivittäistä C-vitamiinilisää. C-vitamiinin hyödyistä luustolle on tutkimusnäyttöä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract
http://www.greenmedinfo.com/blog/osteoporosis-scurvy-bone-not-calcium-de...

Suomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762

Plasman C-vitamiinitasojen saturaatio (kylläisyys) saavutetaan suun kautta nautituilla noin 400 mg päiväannoksilla, mikä puoltaa tämänsuuruisia määriä. Myös Stipanukin (toim.) hyvänä pidetyssä kirjassa 'Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition' arvioidaan, että suositukset ovat liian matalia: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588652991190780&set=a.1494579184...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällainen vastuuton yhden asian liike on hengenvaarallista, kun ei mainita lukuisia tunnettuja C-vitamiinin yliannostuksen haittoja. Oikeasta annostuksesta ollaan montaa mieltä. Nobelisti, biokemisti Limus Pauling puhui hyvin suurten C-vitamiinimäärien nauttimisen puolesta. Hänen mukaansa suuret C-vitamiiniannokset olisivat tehokkaita lääkkeitä nuhakuumetta ja syöpää vastaan, mitä kuitenkaan ei ole voitu todistaa.

Paulingin myöhäisten vuosien tulokset, etenkin C-vitamiineja koskevat, ovat olleet kiistanalaisia

Minä olisin kyllä aika tyytyväinen, jos 93-vuotiaaksikin eläisin, kuten Linus Pauling. Hän muistaakseni nappaili suuria annoksia C-vitamiinia päivittäin. Muistan lukeneeni, että liika C-vitamiini poistuu nesteen mukana kehosta.  - Oikaiskaa, jos olen väärässä - en halua levittää virheellistä tietoa.

[quote author="Vierailija" time="08.12.2013 klo 16:47"]

Tällainen vastuuton yhden asian liike on hengenvaarallista, kun ei mainita lukuisia tunnettuja C-vitamiinin yliannostuksen haittoja. Oikeasta annostuksesta ollaan montaa mieltä. Nobelisti, biokemisti Limus Pauling puhui hyvin suurten C-vitamiinimäärien nauttimisen puolesta. Hänen mukaansa suuret C-vitamiiniannokset olisivat tehokkaita lääkkeitä nuhakuumetta ja syöpää vastaan, mitä kuitenkaan ei ole voitu todistaa.

Paulingin myöhäisten vuosien tulokset, etenkin C-vitamiineja koskevat, ovat olleet kiistanalaisia

[/quote

 

 

Mitähän nämä lukuisat c-vitamiinin yliannostuksen haitat ovat? Olen käsittänyt, että c-vitamiini vesiliukoisena erittyy virtsan mukana pois, jos sitä on elimistön tarpeen yli. Joillakin saattaa lisäksi olla vatsavaivoja esim. vatsa löysänä tai ilmavaivoja. Eiköhn noista jo huomaa että on popsittu liikaa c-vitamiinia. Tuskin c-vitaniinista kertominen nyt mitään hengenvaarallista yhdenasian liikettä kuitenkaan on, päinvastoin onhan se hyvä kun vitamiinien ja hivenaineiden merkitystä terveyteen aletaan ymmärtää ja arvostamaan paremmin.

500mg on ihan hyvä lisäravinteena.

 

Syöpää hoidetaan jopa 5 000mg eli 5 mg päiväannoksilla.

 

Ylimäärä tulee virtsan mukana ulos.

Vierailija

Ajatuksia herättävä teksti c-vitamiinista. "Virallinen vitamiinien RDA suositus on ainoastaan suuntaa antava määritelmä, ja siihen ei kannata liikaa luottaa ainakaan noissa aiemmin mainituissa tapauksissa. RDA esim. määrittää päivän C-vitamiinin saantisuositukseksi 80mg, olitpa sitten 45 kiloinen toimistotyöntekijä tai 250 kiloinen sumopainija. Ei tarvitse olla Nikola Teslan kaltainen supernero ymmärtääkseen, että 80mg C-vitamiinia ei riitä 250 kiloiselle sumopainijalle, kuten ei myöskään riitä huippu-urheilijalle, tai kolmivuorotyötä tekevälle tupakoitsijalle, eikä työssään kemikaaleille altistuvalle." https://www.pispalanwoima.info/40662

Vierailija

C ja D vitamiinit ilman yliannostuksia auttavat mm hivenaineden siirtämisen ravinnosta kohoon terveyden yllä pitämiseksi. D-vitamiinin yliannostus tapahtuu helposti pohjoisen  auringoisessa kesässä ja on vaarallista joten sen nauttiminen maidon, voin jne kanssa kesäisin paljon ulkona oleville on tarpeetonta. Jodin saantia ei saa unohtaa mutta sitähän on ainakin jonkun valmistajan maidossa. Zinkki on hyödylliinen myös kalsiumin lisäksi vanhuksien luustolle herkkuna.  A-vitamiini on hyvää mm näköaistin toiminnalle joten hämärässä huonosti näkeville porkkanaa =)

En tiedä on kaikki kuultu oikein mutta eri keskustelu palstoilla on kaikenlaisia kannanottoja...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat