Lukupiirissä: Timo Harjun Kastelimme heitä runsaasti kahvilla

”Pieni, Alma-ämmi juurtunut / sängyn reunalle kuin vattupuska unta. / pöpperö ja pöpperö / aamukynnet rapsuttavat, / sellainen pieni, suojaisa kohta elämässä / missä mikään ei ole niin kaunista kuin tekohampaitta / aamuun tutustuva suu."Lue koko juttu

Kommentit (2)

Vierailija

Timo Harju: Kastelimme heitä runsaasti kahvilla. 89 s. Ntamo 2009. Runoa.

”Pieni, Alma-ämmi juurtunut / sängyn reunalle kuin vattupuska unta. / pöpperö ja pöpperö / aamukynnet rapsuttavat, / sellainen pieni, suojaisa kohta elämässä / missä mikään ei ole niin kaunista kuin tekohampaitta / aamuun tutustuva suu."

Timo Harjun esikoiskokoelmassa Kastelimme heitä runsaasti kahvilla vanhainkodin elo tiivistyy tarkkanäköisiksi säkeiksi suojatusta maailmasta, suojattomuuden pelosta ja avuttomuudesta, joka on yhtä aikaa surullista, hienoa ja hilpeä

Havainnot tunteista sänkyjen laidoilla, portaikoissa, lattioilla ja kahvipöydissä ovat rehellisiä, vailla puolta ja kantaa. Runot koskettavat, mutta sävy ei ole säälivä.

Vaikka keho ja mieli eivät enää taivu laukkaan, ne ovat kokeneet ja tunteneet enemmän kuin annamme arvoa. Sanoissa kuuluu kunnioitus. Ne päästävät liki, mutta pysyvät etäällä.

Timo Harjun kokoelma on oivallinen ja ajankohtainen puheenvuoro laitosarjesta, mutta hieno se ei ole ainoastaan viisautensa vuoksi. Runoilija käyttää taidokkaasti poeettisia tehokeinoja, eritoten sointuja, ja luo sävyjensä rungoksi upeasti tunnetta ja tilaa jäljentävää uudissanastoa.

Teemaltaan ehyt esikoinen tekee hyvää kielipelien kuumeessa teemojaan odottavalle kotimaiselle lyriikalle.

”Vaimea ja voimaton, helppo estää, ohjastaa hissiin. / Haparasti karahtanut raahka, ulahtaneen pauhun hauru, / jalat turvonneet. Pröt, pröt.

Timo Harju on turkulainen runoilija ja sanataideopettaja, joka loi esikoiskokoelmansa olleessaan siviilipalveluksessa vanhainkodissa.

Leena Tanskanen,
toimittaja
ET-lehti

Mitä sinä pidit tästä runokirjasta?

Vierailija

En ole vielä lukenut kirjaa, mutta kerran televisiossa oli ohjelma Timo Harjusta. Mielestäni oli loistava idea viedä runoja vanhuksille. Jotkut kuulijat näyttivät nauttivan sukkelista riimeistä, jotkut olivat muissa maailmoissa. Mutta emme tiedä, tavoittiko kuitenkin runojen kieli heidät jollakin tapaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Latest

Suosituimmat