Lukupiirissä: Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä

”Hänestä oli tullut muisto, ei erityisen kaunis eikä kipeä, mutta ehdottoman henkilökohtainen. Hän oli osa sitä mitä olin elämässäni kokenut ja mikä oli painanut jälkensä minuun.”Lue koko juttu

Lukupiirissä: Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä

Kommentit (2)

Tommi Melender: Ranskalainen ystävä, 237 s. WSOY 2009. Kotimainen romaani.

”Hänestä oli tullut muisto, ei erityisen kaunis eikä kipeä, mutta ehdottoman henkilökohtainen. Hän oli osa sitä mitä olin elämässäni kokenut ja mikä oli painanut jälkensä minuun.”

Näin muistelee mummoaan omanlaisensa sankari ja ”sarasvuo”, julkkisluennoitsija Joel Raento. Oman päänsä sisällä Raento tosin on enemmänkin sivullinen kuin keskeinen ja pikemmin suojassa kuin näytillä. Suhteet läheisiinkin käydään läpi etäännyttämisen kautta.

Tarina rakentuu Raennon identiteettikriisin ympärille. Mies kyllästyy, pakkaa laukkunsa ja muuttaa ranskalaiseen pikkukaupunkiin omistautuakseen Gustave Flaubertin teoksille henkistymisen toivossa.

Matkalla hän ystävystyy rikollisliigalle töitä tekevän entisen lehtorin kanssa ja huomaa, että heitä yhdistävät samat arvokkuuden ja tyylikkyyden kaipuut.

Raennon ristiriitaisuudesta rakentuu romaanin akuutti teema: sivullisuus. Hän sulkee televisiouutisista äänen, jotta aiheet eivät tulisi niin iholle. Hän välttää katsomasta tarkkaan, jottei näkisi liikaa pinnan alle.

Tohinan ja saavutusten keskellä ihminen irtaantuu itsestään ja joutuu väistämättömän etsinnän eteen: On löydettävä sielu. Etsittävä tie siihen elämään, jossa ei tarvitse suojautua itseltään eikä muilta.

Romaani, etunenässä kahden sivullisen kohtaamisen esitellessään, lohduttaa uskomaan, ettei todellisuudelta tarvitse piiloutua. Että minulla täällä on samoja tunteita, huolia ja toiveita kuin sinulla siellä.

Ranskalainen ystävä on Tommi Melenderin (s. 1968) toinen romaani ja ensimmäinen Finlandia-ehdokas. Melender on kirjoittanut myös runoa.

Leena Tanskanen,
toimittaja
ET-lehti

Mitä ajatuksia kirja herätti sinussa?

Ranskalainen ystävä on erikoinen kirja. Aluksi en saanut siitä mitään otetta, loppua kohti sain kiinni, ja lopuksi kirja tuntuikin m ielenkiintoiselta. Mietin, miksi kirja aluksi tuntui niin vaikealta ja suorastaan torjuvalta. Kirjan päähenkilön erillisyyden ja ulkopuolisuuden teemat siirtyivät ilm. lukijaan tällä tavalla. Kun itse elämässään on pyrkinyt nimenomaan kohtaamiseen ja sitä kautta ns.löytämään elämänsä ideaa, niin nämä päähenkilön tavat löytää itseään tuntuivat oudoilta. Kirja pakotti lukemisen kautta ottamaan vastaan ja ymmärtämään tämänlaatuista elämäntapaa. Onkin hienoa lukea erilaisia kirjoja, koska niillä on niin monimuotoisia viestejä. Luen varmasti tämän kirjan uudestaan ja katson, mitä se herättää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat