Tutkimus: E-vitamiini suojaa muistisairauksilta

Syötkö usein pähkinöitä, kokojyväviljaa, avokadoa ja kasviöljyjä? E-vitamiinipitoinen ruokavalio nimittäin alentaa riskiäsi sairastua Alzheimerin tautiin.Lue koko juttu

Tutkimus: E-vitamiini suojaa muistisairauksilta

Kommentit (5)

Muistin heikkeneminen yllätäin vähän yli 50-vuotiaana koetteli kovasti omaa minääni, varsinkin lähimuistiin kohdistuva. Aamulla en muistanut näkemiäni unia, kuten aiemmin. En alkuun muistanut lukemani tekstin sisältöä, jonkinasteinen lukemisen ymmärtämiseen viittaava häiriö tuli pääkoppaani. Aiemmin kun olin lukenut kirjoitukseen tarvitsemani lähdeaineiston, muistin mistä sitä voi myöhemmin tarvittaessa etsiä, sairastuttuani tämäkin katosi.
Oma muistihäiriö ei liity altzaimeriin, ei myöskään pään kuvanteissa löytynyt muistisairauteen viittaavaa. Kyllä tälle tekijä on löytynyt ja vertaistukea, en mainitse sitä tässä. Olen oppinut elämään uutta aikaa, mies joutuu olemaan muistinani. Kaikkein vaikein on todistaa työkyvyn alasajo.
E-vitamiini ei ole tuttua, B-vitamiinit kylläkin ja jotain hiukkasen apua niistä olen saanut pinkinpunaisista pillereistä.

Nuo oireet ovat samankaltaisia kuin minulla tressiaikana. Ei ole tullut mieleenikään että se olisi sairautta.
Johtuu keskittymiskyvyn puutteesta kun liikaa väsyy tai elämässä on vaikeita tilanteita jotka kestää ehkä pitempään kuin muutaman päivän.
Muistia kannattaa "rassata" ja kehittää, kuin myös kehoa liikkeillä eli monipuolisella liikunnalla. Kun ikää tulee lihakset veltostuvat ja ryhti huononee ja tulee kaatumisvaara. Hyvä lihaskunto on erittäin tärkeää.
Nuo vitamiini ja kalaöljylisät on erittäin tarpeen, kuin myöskin ehdottomasti D-vitamiini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla, prosessoiduilla kasvirasvoilla ja rasvattomilla sokeririkkailla maitotaloustuottella. Ja mikähän on lopputulos?

lihavuusepidemia
diabetesepidemia
osteoporoosin jatkuva kasvu
autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
suolistosairauksien jatkuva kasvu
allergioiden jatkuva lisääntyminen
neurologisten sairauksien jatkuva kasvu
jne...

Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä ja vielä harvempaa edes kiinnostaa.

Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, lisäaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

Ravinnolla on keskeinen merkitys psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan ja terveyteen, joten EI ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään mm. THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnosta ja ravintolisistä aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa. Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, ovat koululääketieteen lääkärit melko kyvyttömiä auttamaan ihmisiä lukuisissa eri sairauksissa ja siten tuleekin hoidetuksi vain oireita, eikä potilas parane.

”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” –Hippokrates

mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta kohdusta hautaan, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että Alzheimerin tautiin sairastuneilla on kovin vähän D-vitamiinia seerumissaan. Mitä pienempi S-D-25-lukema on, sitä suurempi taudin riski. Ja kääntäen D3-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa tautia. S-D-25:n tulisi olla 75–150 nmol/l, mielellään vähintään 125 nmol/l. Siihen pääseminen voi edellyttää vähintään 100 mikrogramman (µg) päiväannoksen nauttimista. Se on paljon enemmän kuin viranomaisuositus, 10 µg/vrk (yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk).
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17

Vitamin D may reduce the risk of dominantly inherited Alzheimer’s disease
http://blog.vitamindcouncil.org/2012/07/25/vitamin-d-may-reduce-the-risk...

Dr. Mathew Mizwicki - Vitamin D & Alzheimer's Prevention
https://www.youtube.com/watch?v=djvE9mhIjUI&feature=youtube_gdata_player

Vitamin D and Alzheimer’s disease
http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/vitamin-d-and-alzheimer...

Alzheimerin tauti on tyypin 3 diabetes – ennaltaehkäisy vain urbaania legendaa?
http://www.mediuutiset.fi/kumppaniblogi/alzheimerin+tauti+on+tyypin+3+di...

Dementia
http://www.anttiheikkila.com/blogi/dementia/

Alzheimerin tauti ja Alzheimer-tyyppinen dementia
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17

Eläinkunnan tuotteet ovat tärkein B12-vitamiinin lähde. B12-vitamiinin puute aiheuttaa muun muassa dementiaa. Myös useammat tutkimukset viittaavat siihen, että runsas hiilihydraattipitoinen ruoka sinänsä aiheuttaa dementiaa. Tämä yhdessä B12-vitamiinin puutoksen kanssa selittänee paljolti nykyisen dementiaepidemian. Kun tähän sitten vielä lisätään kasvirasvat ja kolesterolilääkkeet, niin peli on selvä.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/ruokateollisuus-tarvitsee-suosituksia/

Souvenaid on kliininen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon. Sitä on käytettävä terveydenhuoltohenkilöstön ohjauksessa. On suositeltavaa käyttää Souvenaidia yksi pullo joka päivä. Valmiste maksaa 4€/pullo eli kuukausihinnaksi tulee 120€.
http://nutriciafi.nutricia.fi/tuotevalikoima/ravintovalmisteet-aikuisill...

Tuotteen ravintosisältö:
http://souvenaid.com/about#ingredients

EPA (fish oil) 300mg
DHA (fish oil) 1200mg
Phospholipids 106mg
Choline 400mg
UMP (uridine monophosphate) 625mg
Vitamin E 40mg
Vitamin C 80mg
Selenium 60µg
Vitamin B12 3µg
Vitamin B6 1mg
Folic acid 400µg

Omega 3 rasvahappoja (DHA ja EPA). Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä laadukkaita Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista.

fosfolipidi = rasva

koliini = Koliini on ravintoaine, jolle ei ole päivittäistä saantisuositusta. Hyviä koliinin lähteitä ovat munan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot. Kaikki luonnon rasvat sisältävät koliinia jonkin verran fosfatidyylikoliinin muodossa. Elimistössä koliinin tehtävät liittyvät mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Sillä on verenpainetta alentava vaikutus. Koliinin fosforihappojohdannaisia, fosfatideja esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.

uridiinimonofosfaatti = ?

E-vitamiini
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10 mg.

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?
Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154

http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihai...

Hyviä lähteitä ovat: kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.

C-vitamiini:
Uusien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm#muutama

Seleeni:
Suomessa seleenin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 50-60 µg. Seleenistä on puutetta. Mutta parapähkinässä sitä on todella paljon, joten 2 parapähkinää päivässä riittää.

B-vitamiinit
B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta. Mahdollinen, mutta harvinainen puute korjataan tilapäisesti B-vitamiineja sisältävällä valmisteella. Ravintolisänä nautitut B-vitamiinit tulisi saada mahdollisimman luonnollisessa muodossa, koska synteettisten B-vitamiinien terveysongelmia ei tiedetä. mm. siemenissä, jyvissä, vihanneksissa ja pähkinöissä on runsaasti kivennäisaineita erityisesti kalsiumia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä, seleeniä ja rautaa. Ne sisältävät erityisesti A-, B- ja E-vitamiineja. Niissä on runsaasti tyydyttämättömiä, välttämättömiä rasvahappoja ja lesitiiniä. Monet tärkeät B -vitamiinit eivät imeydy kunnolla ilman fosforia, joka myös on aivojen toiminnalle välttämätön.
http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti

D-vitamiinia kyseisessä valmisteessa ei ole ????

Aivoissa on kaikkialla D-vitamiinireseptoreita.

Kyseisessä tuotteessa on ihan normaaleja monipuolisesta ruuasta saatavia ravintoaineita ja saahan niitä lisäravinteena purkistakin hintaan 5 €/kuukausi. Eli todella rahastuksen makua. Mutta mitään uuttahan tämä ei lääkebisneksessä ole.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat