Vierailija

UUTISET KAUPUNKI
Helsingin Seniorisäätiön toiminnanjohtaja myöntää vessakäyntien rajoittamisen
Hoitokodin asukas vahvistaa: Vessaan pääsee kolmesti viikossa
24.3.2014 20:57 Päivitetty 24.3.2014 21:27 42
Minna Pölkki
HELSINGIN SANOMAT

Tuula Toivio
HELSINGIN SANOMAT

Kävimme kysymässä ihmisiltä, pelottaako vanhuus. Vanheneminen itsessään ei pelottanut, mutta haastateltavia arvelutti ajatus muiden hoidettavaksi joutumisesta. Toimittaja Mark Autio, kuvaus Terhi Liimu HS.
Vessaan pääsee kolme kertaa viikossa, vahvistaa 70-vuotias helsinkiläinen hoitokodin asukas. Hän on ollut vuosia hoidossa Helsingin Seniorisäätiön hoitokodissa.

Helsingin Sanomissa julkaistiin 24. maaliskuuta mielipidekirjoitus, jossa asukkaan ystävä kertoi tilanteesta.

Maanantai-iltana HS haastatteli puhelimitse hoitokodin asukasta itseään. Hän kertoi pääsevänsä vessaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin lounaan jälkeen.

"Jos minulla on vessatarve muulloin, he sanovat aina, ettei ole vessapäivä. Sitten täytyy odottaa päivä tai kaksi."

Ompa karmeaa.

Kommentit (7)

Hyvinvointivaltio Jyrki Katainen. Mutta kurjuus synkkenee, pomot on Säätytalolla veroja lisäämässä ja palveluita karsimassa että rahat riittää hallinnon palkkoihin, mamujen ylelliseen lojumiseen ja Ukrainan rahoitukseen.

Totta, Suomen päättäjät ovat unohtaneet mikä heidän tehtävänsä oikeasti on. EU- on sotkenut asiat täysin.
Suomi on Suomi ja suomalaiset sen asukkaita. Näiden ihmisten tarpeet ovat ensisijalla, kun meidän verorahoja jaetaan. Heikoimmat, lapset ja vanhukset ovat olleet aina säästöissä liipasimella ja se on niin väärin, niin väärin.

Mutta!

Nyt saa riittää!
Suurmielenosoitus Helsingissä 25.4.2014. Marssi alkaa klo 17.00 Säätytalolta ja etenee eduskuntatalolle.Aivoin kaikille niille ihmisille, jotka kokevat hyvinvointivaltiostamme on tullut kaikkea muuta. On aika kertoa päättäjillemme, että asioihin on tultava muutos.
Mielenosoitus on poliittisesti sitoutumaton.

silja.arhinmaki@hotmail.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä on ihan hävytöntä touhua ne ikäihmiset on rakentaneet tätä isänmaata sodan jälkeen ja vieneet perheitä tiukassa paikassa eteenpäin ,he ovat tehneet kovan päivä työn ja näinkö heidät sitten siitä palkitaan,tämä on aivan hävytöntä touhua,kyllä he ovat ansainneet hyvän hoidon ja kunnioitetun vanhuuden.

Minä kunnioitan vanhoja ihmisiä ja opetan lapsenikin heitä kunnioittamaan.Toivottavasit myös päättäjät tekee samoin

Olen tasan samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa ja teidän toistenkin.

Useimmassa tapauksessa hoitohenkilökuntaa on liian vähän. Ikävä kyllä kysymys on myös asenteista. Ystäväni on monta vuosikymmentä työskennellyt vanhustenhoidossa. Hän on jo eläkkeellä, mutta tekee sijaisuuksia vanhainkodeissa ja palvelutaloilla.
Viime kesänä sattui tapaus, jonka takia hän nosti metakan ja teki valituksen sairaanhoitopiiriin. Kesähelteillä eräät hoitajat eivät käyttäneet vanhuksia pesulla viikkoon. Kylvetyspäiviksi oli sovittu tiistait. Ystäväni meni töihin perjantaina, ketään osaston kahdestakymmenestä viidestä vanhuksesta ei ollut kylvetetty. Kolme nuorta hoitajaa, joiden toimenkuvaan pesut kuuluivat valittelivat kiireitään, mutta heillä oli silti aikaa ylimääräisiin kahvitteluihin ja käytävällä tapahtuviin, ylimääräisiin "palavereihin". Syöttöapu ei toiminut ollenkaan. No, topakka ystäväni kiljui ensin kurkku suorana, haki paikalle osastonhoitajan ja kehotti kiertämään osaston hänen kanssaan. Jo haju kertoi kaiken. Kaikki pääsivät pesulle, jostain syystä väkeä sattui löytymään "hirveästä kiireestä" huolimatta.

Kuten voitte jo jokainen päätellä, valitus ei johtanut mihinkään. Törkeää, mutta totta.

Uskon hoitohenkilökunnan asenteella olevan suuren merkityksen potilaiden hyvään/huonoon hoitoon.Jokainen vastuuntuntoinen hoitotyöntekijä ajattelee hoidettavaa/autettavaa yksilöllisenä ihmisenä.Hoitotyöntekijöillä tulisi olla ammattiin "kutsumus".Vanhustyö on raskasta,mutta palkitsevaa hoitotyöhön sitoutuneelle.
Nykyisin kaikki pitää saada tuottavaksi.Työt tehdään vähällä henkilökunnalla ja lisäksi kouluttamattomilla työntekijöillä yritetään saada hoitokulut pieniksi.Hoidettavat vanhukset joutuvat kärsimään huonosta hoidosta.
Olen saanut toteuttaa yksilöllistä hoitoa vanhusten parissa ja jäin tyytyväisin mielin eläkepäiviä viettämään.

Vanhanaikaista puhua kutsumuksesta ja vedota siihen, että sen varjolla asiat tulisivat paremmin hoidetuiksi.. Nykyisin on paljon nuoria hoitajia jotka ovat vastuuntuntoisia ja tekevät työnsä hyvin. Olen työssäni opiskelijavastaavana ja ihmettelen kuinka fiksua ja motivoitunutta porukkaa kouluista alalle tulee.

Valitettavasti vanhusten hoitotyössä käytetään paljon epäpätevää, siis alalle kouluttamatonta henkilökuntaa.

Työttömiksi jääneitä kouluttautuu runsaasti esim. lähihoitajiksi, vaikka he eivät välttämättä alalle sopisikaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat