Mikä on hyvä salasana?

 Monissa internet-palveluissa tarvitaan salasanaa. Minkälainen salasana on sellainen, että se olisi vaikea arvata, mutta sen muistaisi itse?Lue koko juttu

Mikä on hyvä salasana?

Kommentit (4)

Salasanat ja käyttäjätunnukset on todellinen viidakko johon eksyy helposti, eikä muistaminenkaan ole helppoa, ainakaan ulkoa.
Kuinka helppoa sitten on ulkopuolisten päästä käsiksi salasanoihin ja miten se vaikuttaa esim. ET-lehden keskustelupalstalaisten tietoihin?

Huomenta Hyvämieli,

salasana kannattaa olla sellainen, jota ulkopuoliset eivät voi arvata,
esim numero salasanan perässä tai keskellä. Jos haluaa käyttää
itselleen helppoa salasanaa. tai useampia numeroita joukkoon.

Kyllähän siihen pitää ottaa expertti, joka voi salasanat napata
johonkin käyttöön. Niinhän kävi alypää.fi 120 000'le salasanalle.

Mutta nettiympäristö on varmaan ET'ssä rakennettu niin, ettei
hakkeroimaan pääse, tai vaikeeta on..?

Tähän voisi vaikka ET'n tekninen oasto vastata..?

tmaria

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kannattaa käyttää vähän mielikuvitusta ja ottaa vaikkapa sana, jossa oota, iitä ja ällää.
Esimerkiksi otetaan sana suomi.
Korvataan o nollalla ja i ykkösellä. Eli salasana silloin: su0m1 , helppo muistaa kaiken lisäksi näin muodostetut sanat.
tai
kellokalle ja siis edellä olevan periaatteen mukaan : ke110ka11e

Kellokalleen ehkä moni on joutunut työelämässään törmäämään, joten tällaisen sanan muistamiseen auttaa myös vahva tunnekokemus ;)
Tietysti on muistamiselle eduksi, jos salasanaan liittyvä tunne-elämys on mahdollisimman positiivinen, joten esimerkkini ei ehkä ole paras mahdollinen.

Älä kuitenkaan käytä näitä :) Ovat jo tässä nyt kaiken kansan tiedossa ja näkyvillä.

Salasanan suositeltu minimipituus on 6 merkkiä.
Jostain mystisestä ( ? ) ja minulle täysin käsittämättömästä syystä ovatkin maailman yleisimmät salasanat :):

123456 ja qwerty

Mutta tähän aikaan vuodesta monella varmaan mielessä va1k0vu0kk0
Kannatta hommata piilolinssit, jos valkovuokot eivät erotu maisemasta.

NettiET käyttäjien tunnusten salasanat on melko vahvasti kryptattuja, eli vaikka palveluun onnistuttaisiin tekemään tietomurto niin selkokieliset salasanat eivät vuoda. Yleisin syy tietomurotoihin on heikot salasanat ja salasanojen joutuminen vääriin käsiin. Erityisen tärkeää on suojata oma tietokone asianmukaisilla palomuuri ja viruksen sekä vakoiluohjelmien torjuntaohjelmilla.

Edellisen kirjoittajan viestissä kerrotaankin jo helppo tapa luoda "satunnasia" salasanoja arkipäivän asioista. Tosin on syytä välttää sanakirjasanoja koska niistä on helpompi lähteä generoimaan tunnuksia. Lähteeksi voi myös valita sanoja jotka ovat aina saatavilla paikassa jossa käytät yleisimmin nettiä. Esim. se1resTdaPkn1hT on takaperin ThinkPadTseries joka nyt esim. lukee tässä nyt käyttämässäni koneessa.

Jos käyttää nettiä vain yhdessä paikassa ja suojatussa tilassa (esim. kotonaan) voi keksiä myös ihan satunnaisia salasanoja vaikka näppäilemällä silmät ummessa ja sitten kirjoittaa nämä salasanat vaikka paperille, päiväkirjaansa tms. paikkaan jossa ovat säilössä. Ja sitten käyttää selaimen tms. ohjelman salasanan muistamis toimintoa jokapäiväisessä käytössä.

Pitää myös miettiä mikä on se taso jolla haluaa suojata, eli mitä palvelu jossa salasanaa käyttää pitää sisällään. Esim. sähköposti tulee suojata huolella koska siellä usein on viesteissä henkilötietoja ja lisää salasanoja yms. tietoja joita voidaan käyttää väärin. Jokin nettipalvelu kuten NettieET taas ei pidä sisällään käyttäjästä kuin perusyhteystietoja jotka ovat saatavissa muutenkin julkisista rekistereistä. Tärkeissä paikoissa tulee ehdottomasti käyttää uniikkeja salasanoja, mutta esim. satunnaisissa nettipalveluissa voi käyttää esimerkiksi samasta johdettuja sanoja. Esim. "ETvu0kk0".

- Tekninen ylläpito

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat