Mitä pitää tietää, kun on hankkimassa autonavigaattoria?

Autonavigaattorit opastavat perille varmasti ja nopeasti. Parhaimmillaan ne varoittavat ylinopeudesta ja neuvovat lähimmälle huoltoasemalle. Kun navigaattori huolehtii perille opastamisesta, jää kuskille ja matkakumppaneille aikaa keskittyä leppoisaan matkantekoon.

Hyvä tietää:

  • Mieti mitä haluat – älä maksa turhasta. Kannattaa pohtia, haluaako käyttää omaa navigaattoriaan myös MP3-soittimena, nettiselaimena tai katsella siitä televisiota. Jos tällaisia ominaisuuksia ei kaipaa, on niistä turha maksaakaan. Edullisimmallaan hyvän laitteen saa jo reilusti alle satasella.
  • Älä hanki navigaattoria, jonka käyttöominaisuudet tuntuvat hankalilta jo kaupassa. Varmistu myös siitä, että näyttö on selkeä. Laajakuvanäytöllä varustetun navigaattorin käyttö mahdollistaa tarkemman kaistaohjauksen. Tämän ansiosta osaat esimerkiksi hankalassa moottoritien liittymässä valita varmasti oikean ajokaistan.
  • Varmista, että kartat ovat uusimmat mahdolliset. Hyväkään kartta ei auta, jos se ei ole ajan tasalla. Navigaattoria ostettaessa kannattaa tarkastaa myyjältä, että laitteessa on uusin mahdollinen karttaversio. Jos näin ei ole, on syytä pitää huoli, että päivityksen uusimpaan versioon voi tehdä ilmaiseksi kotona. Päivittäminen on suhteellisen helppoa, kunhan kotona on tietokone. Tarvittavat ohjelmat tulevat navigaattorin mukana. Kysy laitetta ostaessasi, kuinka usein karttoja päivitetään ja mitä se maksaa.
  • Edullisimmissa navigaattoreissa on useimmiten Pohjoismaiden kartasto. Lisäkartastoja, esimerkiksi Länsi-Euroopan kartaston, voi ostaa erikseen. Arvokkaammissa malleissa saattaa olla valmiina koko Euroopan kartasto. Joihinkin navigaattoreihin voi ostaa myös yksittäisen maan kartan.
  • Muista turvallisuus. Sijoita navigaattori mahdollisimman lähelle tuulilasin alareunaa. Jos navigaattorin lätkäisee keskelle tuulilasia, se haittaa näkyvyyttä etuviistoon. Parkissa navigaattori kannattaa piilottaa sivullisten katseilta, sillä vorot ovat hanakoita nappaamaan niitä mukaansa. Talvipakkasilla ja kesähelteellä navigaattoria ei kannata säilyttää autossa. Etenkin kova pakkanen voi tehdä hallaa nestekidenäytölle.
  • Älä luota navigaattoriin liikaa! Oli navigaattori kuinka hieno tahansa, kuski ei silti saa lopettaa ajattelemista – ettei käy kuten sille yhdelle kuskille, joka lähti ajamaan moottoritietä vastavirtaan vain koska navigaattori niin neuvoi.

Lue lisää:

Navigaattorit vertailussa:
Mikrobitin navigaattoritesti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Löydä itse sopivin:
Hintaseuranta: navigointi

Minulla on navigaattori omassa päässä!
Katson kartasta reitin ja se on siinä!

Käyttäkää aivojanne edes kartan lukemiseen, näin estätte edes hiukan demantoitumista.

Järkeä noiden koneiden käytössä, hyvät ihmiset.
Ennen suunnistettiin tähtien mukaan ja nyt itketään teknisten koneiden toimimattomuudesta.

TOMTOM ONE.
Ollut käytössä pari vuotta. Ensimmäinen uusimman kartan päivitys meni sivusuun. Oli 30 P. aikaa. Toimii kyllä, ja opastaa annettuun osoitteeseen. Joka kerta pitää kuitenkin selata karttaa, jotta järkevä reitti tulee valituksi.
N, kerran viikossa TOMTOM KÄYNNISTYY itsestään. Yht'äkkiä vain kuuluu "käänny vasemmalle." En ole keksinyt mikä sen aktivoi. Tele atlas kartassa on virhe, juuri meidän kadulla. Ei ole korjaantunut. (Google käyttää samaa).

Sisältö jatkuu mainoksen alla