
ET-lehden pitkäaikainen kolumnisti Tommy Tabermann on nyt poissa. Hänen viimeiseksi jäänyt kirjoituksensa julkaistiin ET-lehdessä 11, joka ilmestyi 14.7. Se ja muut hänen kolumninsa tältä vuodelta on koottu tähän artikkeliin.
_______________________________________________
UUSI TUULI
Ensin se tuntui vain uudelta tuulelta. Semmoisia tulee ja menee. Mutta sitten se ei antanutkaan periksi: sitä oli pakko haistella. Sehän tuoksui ihmiseltä, sellaiselta, joka hetki hetkeltä kutsui enemmän.
Viattomuus ei totisesti tuoksu millekään muulle kuin halulle ojentaa kaikkensa. Ei se vaadi mitään eikä se tarjoa mitään. Siinä se vaan on: vanha, kauan sitten kadonnut menneisyys. Missä olet viipynyt, sinä voittajien voittaja?
On se outoa, mutta paljon meidän on lävitse käytävä, ennen kuin viattomuus löytää meidät uudelleen.
Oikeastaan se ei hylkää meitä lapsuudessa, vaan me hylkäämme sen. Elämä on armotonta ja vaatii aikamoista asioiden karsimista.
Niin me vaan ajattelemme, että jos jäämme nukkemme kanssa leikkimään lapsuudenhuoneen lattialle, niin elämä humahtaa ohi. Vai kuvittelitko, että siinä on jarru, jota painamalla aika pysähtyy? Seis maailma! Älä jätä!
Totuuden nimessä sanottava: ei se niin ole. Aika menee eteenpäin. Pienin nykäyksin. Sellaiset 80 vuotta kerrallaan, yhden ihmisen mitan. Ei se sen suurempaa voi tehdä.
Auta armias häntä, joka viimeisinä muistoinaan tajuaa, ettei hän eläessään saanut mitään hyvää eikä pahaakaan aikaan. Millaisin huulin hän kohtaa sen seuraavan vaiheen, sen, jonka nimeä ja ja ilmettä kukaan meistä ei tiedä? Hymyilevinkö?
Olkaamme onnellisia uudesta tuulesta. Joskus se tulee ennemmin, joskus vähän myöhemmin. Pääasia että tulee.
Joskus silmään osuu syntymäpäivähaastatteluja, joissa päähenkilö kertoo löytäneensä uuden elämän. Innokkaana kuin lapsi hän kuvaa, miten hänen elämänsä täyttävät taidenäyttelyt ja kaikki se, mitä ihminen voi tehdä. Hän on ylpeä töistään, vaikka tietääkin, ettei niitä kansakunnan kaapin päälle nosteta.
On syytäkin olla ylpeä: tuo työ on minun. Se täyttää mielen, ja saakin valella sitä hunajalla. Kyllähän niitä katkeria tuoppeja tuli matkan varrella kumottua.
Ja aika iso osa nuoruuden joukoista lähti niille teille, joilta ei hymyssä suin palata. Kaikki eivät enää kykene tuntemaan tuulta. Lapsuuden ja meidän väliin on kasvanut liian suuri muuri.
Voi olla sattumaa, että uusi tuuli osuu meidän sieluumme ja mieleemme. Mutta pitäkäämme kaksin käsin kiinni tästä suurimmasta lahjasta, joka meille suodaan. Kyllä rahaa kaikilla jonkinlainen nippu on. mutta kuinka monella on rohkeutta? Siis rohkeutta kulkea hymy huulillaan omaa tietään.
Niin se minutkin kerran taas yllätti. Istuin kivellä yksin muka murheelle itseni luovuttaneena. Sattumalta silmäni osuivat jostakin käsiini sattuneeseen kaarnanpalaan. Sehän oli oli täynnä elämää! Miten tyhjä minä olinkaan tuon palasen rinnalla!
Tuo naurettavan yksinkertainen kokemus, kaarnanpalan katsominen, herätti minut.
Maailmankaikkeus, kaarnanpala, ihminen – samaa me kaikki olemme. Ja sen vannon, että yhtäkään kaarnanpalaa en heitä pois. Jos ei muuta, niin rakennan siitä kauniin purren viestiksi vieraille maille.
ET 03/2010
_______________________________________________
VIISKYTLUVUN KAUAN SOIVA BLUES
Pitkään ovat jatkuneet pakkaset: puhdasta lunta maassa ja puiden oksilla. Maisema kuin postikortista. Tällaistahan se oli silloin, kun talvet olivat talvia ja kesät kesiä Kekkosen hallitsemassa valtakunnassa.
Katselen kotini ikkunasta meren jäälle: koiranulkoiluttajia, sauvakävelijöitä, lapsiperheitä, ski-surffaajia. Mutta on heitäkin. Hiihtäjiä. Luistelutyylillä ja perinteisellä eteenpäin sujuttelevia.
Samalla muistan kitkerän tervan ja koulun keittolasta tulvahtavan hernekeiton tuoksun. Sukset, joiden päällä lukee Järvinen tai Lampinen. Suksivoiteita ei tietenkään ole.
Tai on, mutta sellaiset hienoudet kuuluvat vain lääkärin tai apteekkarin lapsille. Ei minulle. Minulla on isoveljen vanhat, liian isot, kömpelöt monot, joiden tilkkeeksi tarvitaan kahdet äidin kutomat pässinpökkimät.
Se tuntuu vatsanpohjassa kihelmöivänä jännityksenä. Sitten se muuttuu raivokkaaksi tahdoksi. ”Paikoillanne, valmiina, hep!” Valkoisessa kankaassa lukee numero 1. Se komeilee sekä rinnassani että selässäni. Minun on siis näytettävä. Oltava ykkönen!
Ampaisen matkaan korvissani Pekka Tiilikaisen ääni. Sama ääni, joka niin monta kertaa on pysäyttänyt kaikki arjen joutavanpäiväiset askareet ja pakottanut rahisevan putkiradion ääreen. Olisipa hän nyt täällä! Tässäpä hiihtää sellainen veikkohakulinen, että oksat bort!
Latu mutkittelee metsikköön, josta keväisin olen poiminut äidilleni valkovuokkoja. Nukkukoot nekin rauhassaan, hyvää yötä vaan! Käteni sauvovat hurjaa vauhtia kohti jyrkkää ylämäkeä.
Sukseni eivät tahdo totella, vaan lipsuvat. Tekevät kiusaa. Mutta ylämäen jälkeen seuraa alamäki. Se tieto saa tempomaan eteenpäin entistä hurjemmin. Vihdoin olen huipulla. Annan vauhtia.
Hikipisarat otsalla, nenä valuen huohotan viimein maaliin. Varmana siitä, että olen voittanut koko kilpailun. Minä tein sen!
Raaka totuus selviää vasta myöhemmin. Sen mukaan jäin sijalle 13. Väliäkö sillä. Se ei minua haittaa. Itselleni olin voittaja.
Kaikista muistoistani nuo kansakoulun ensimmäiset hiihtokilpailut ovat kuin se ikuisesti soiva viiskytluvun blues.
Se, jonka haluaa kuulla talvisena päivänä yhä uudelleen. Se, joka ei koskaan unohdu.
ET 05/2010
_______________________________________________
PYHÄ YHTEISÖLLISYYS
On sunnuntai. Italialaisen pikkukaupungin trattorian pöydässä istuu perhe: isä, äiti ja kaksi lasta. He ovat tulleet illastamaan, kuten tapana on, ja seurueeseen kuuluvat myös isovanhemmat, nonna ja nonno. Italiassa isovanhemmat kuuluvat kokonaisuuteen.
Keskustelu käy vilkkaana, kohotellaan maljoja, hymyillään, nauretaan.
Jonkin ajan kuluttua sisään astuu keski-ikäinen aviopari. Perheen isä huomaa heidät ensimmäisenä. Hän nousee paikaltaan ja viittoilee tulijoita istumaan samaan pöytään. Tarjoilija kiiruhtaa hakemaan lisää tuoleja ja ruokailuvälineitä.
Puheesta ymmärrän sen verran , että kyseessä ovat uudet naapurit, jotka ovat sattumalta päätyneet samaan trattoriaan. Heidät otetaan ystävällisesti iloiten mukaan suureen piiriin. Juhla on valmis alkamaan.
Kuinka kevyesti ja välittömästi kaikki käy. Nuo äsken vielä toisilleen tuiki tuntemattomat ovat hetken kuluttua kuin yhtä isoa perhettä.
Onnistuisiko sama jossakin suomalaisravintolassa? Uusi naapuri istutettaisiin samaan pöytään, ja häntä kohdeltaisiin kuin perheenjäsentä? Tuskinpa.
Meidän kulttuurissamme vieraan ihmisen kohtaaminen merkitsee pikemminkin uhkaa, jolta on suojauduttava. On rakennettava ympärille muuri, mahdollisimman tiivis ja kestävä.
Sitä voidaan kutsua myös välinpitämättömyydeksi. Sen suojassa jokainen voi elää miten tahtoo. Vai voiko todella elää?
Uutinen 79-vuotiaasta helsinkiläisvanhuksesta, joka virui kuolleena kodissaan liki kolme vuotta ilman että kukaan häntä kaipasi, järkytti minua syvästi. Taasko?
Hän ei ollut ainoa. Uutisia yksin ja unohdettuina poisnukkuneista olen lukenut aiemminkin. Eivätkä kaikki nämä kohtalot edes päädy lehtien palstoille.
Ymmärrän senkin, että yksinäisyys voi olla myös täysin tietoinen valinta. Eihän ketään voida velvoittaa olemaan yhteydessä toisiin, jos hän itse ei sitä tahdo.
Sitä paitsi jonkun tällaisen unohdetun henkilön ystävät ja sukulaiset ovat ehkä jo kuolleet tai asuvat kaukana. Kaikki on siis mahdollista. Mutta on heitäkin, jotka huutavat yksinäisyyttään. Kuulemmeko sitä?
Jos jonain päivänä soitamme tuntemattoman naapurimme ovikelloa ja kysymme, mitä hänelle kuuluu, emme välttämättä ole tungettelijoita tai typeryksiä.
Päinvastoin. Entäpä jos oven avaakin ihminen, joka yrmeän katseen sijaan ilahtuu ja pyytää sisälle? Tuloksena voisi olla vaikka miten hyvä ystävyys.
Elämä olisi paljon helpompaa, kun tietäisi, että seinän takana on joku, josta välittää ja joka välittää.
Italialaisen pikkukaupungin perhe vietti iltaa uuden naapurinsa kanssa pitkälle keskiyöhön. Näin heidän poistuvan samaa matkaa, ja oletettavasti juhlat vielä jatkuivat. Ja varmaan tapaamisetkin.
Kuulen yhä korvissani heidän välittömät huudahduksensa ja iloisen naurunsa.
Kunpa lähelle ei aina olisi niin pitkä matka. Ehkä jokainen meistä voisi miettiä keinoja sen lyhentämiseksi. Sitä toivon.
Sillä vain olemalla osa yhteisöä, isoa piiriä, voi tuntea itsensä kokonaiseksi.
ET 07/2010
_______________________________________________
KOHTI KESÄAIKAA
Kuulen sen äänen raolleen jääneestä ikkunasta. Hento, huilumainen kujerrus, josta ei voi erehtyä. Kauniimpi kuin yksikään sävel.
Ääni, joka haluaa ilmoittaa minulle jotakin. Oikeastaan se käskee, pakottaa. Ja minä tottelen. Ilolla ja empimättä.
Kun pitkän talven jälkeen ensi kertaa kuulen mustarastaan laulun, olen valmis.
Tuo pieni lintu käy tervehtimässä minua joka kevät. En tarvitse tiimalaseja, kesäaikaan siirrettäviä kelloja, joutavia ajan mittareita. Minulle riittää sen lempeä ääni, kuin rakastetun kuiskaus.
Kepeästi nousen ylös. Siinä se on!
Katselen sen liikettä. Kuinka mitättömäksi tunnenkaan itseni sen rinnalla. Sillä se osaa jotakin, mitä minä en koskaan opi. Paitsi laulaa, ennen kaikkea lentää.
Minä, joka olen sidottu maahan, voin vain ihastella sen kohoamista korkeuksiin. Näen, miten taitavasti se piirtää nimensä taivaankanteen.
Yhdellä ainoalla vedolla. Vapaasti ja huolettomasti.
Sitten se on valmis palaamaan takaisin. Se istahtaa saman puun oksalle jatkamaan kesken jäänyttä lauluaan, kuin lapsi leikkiään. Sitä samaa sonettia, johon en koskaan kyllästy.
Tunnen olevani etuoikeutettu. Tätä hetkeä, iloista jälleennäkemistä olenkin jo odottanut.
Kevään kirkkaus saa ihmisen aina reagoimaan. Monin eri tavoin.
Jotkut meistä tuntevat voittamatonta väsymystä, johon eivät mitkään rohdot ja vitamiinit tehoa. Verhot pysyvät tiiviisti kiinni.
Joillekin taas kevät aiheuttaa ankaraa stressiä siitä, mitä kaikkea on pakko ehtiä tehdä ennen kesää. Nämä duracell-puput käyvät ylikierroksilla jo ennen kuin koristeet on riisuttu joulukuusesta.
Ja puuhaa riittää, sillä joutenolo on kuin kirosana. Alkaa hillitön hulabaloo, joka muistuttaa kamppailu-urheilua. Tahti kiihtyy sitä mukaa, mitä lähemmäs kesä tulee.
On saatava aikaiseksi niin paljon. On pestävä, puunattava, kiillotettava, remontoitava, etsattava, ehostettava ja kunnostettava. On harrastettava: juostava, kuntoiltava, hypittävä, miekkailtava. Ja mikä tärkeintä: on laihduttava! Uimarantakuntoon tietenkin. Keinolla millä hyvänsä.
Suoritusten ja tekemättömien töiden lista on loputon. Jos jokin asia on tehty, voi pistää rastin ruutuun ja keksiä uusia. Näin kestostressi on varma ja taattu. Eikä se poistu kesään mennessä. Se vaihtaa vain nimeä. Sitä aletaankin kutsua lomastressiksi.
Kuinka tärkeää meille kaikille olisi pysähtyä ja vain olla. Lähteä luontoon ja nauttia kirkkaan auringon säteistä. Istahtaa kiven tai kannon päälle, vetää syvään henkeä ja tuntea sieraimissaan kostean mullan tuoksu. Sen aromi on parempi kuin yhdenkään parfyymin.
Ja kääntää sitten katseensa veden yli aurinkoon ja antaa sen värittää talvenkalpeaa ihoa. Poimia käteensä kevään ensimmäinen leskenlehti tai valkovuokko. Katsoa, koskettaa,ihailla ja nauttia.
Vasta sen jälkeen voi oppia kuuntelemaan sitä, mitä mustarastas yrittää kertoa.
Että jokaisen kevään tullen jokainen meistä voi syntyä uudelleen!
ET 09/2010
_______________________________________________
KORKEA HETKI
Odotan sitä aina yhtä malttamattomana. Lasken mielessäni tunteja ja minuutteja. Yhä uudelleen kertaan tulossa olevaa, autuasta, korkeaa hetkeä.
Sitä ainoaa, oikeaa. Sillä sitä se on minulle. On aina ollut ja tulee aina olemaan.
En tarvitse sen saavuttamiseksi liturgiaa tai ympärilleni kirkon kivisiä muureja. Syvä hartaus valtaa mieleni viimeistä sopukkaa myöten ilman niitäkin. Tunnelma, joka syntyy itsestään ja merkitsee samaa.
Kun käteni pujottaa madon koukkuun ja tarttuu ongenvapaan, on kuin pitelisin kultakimpaletta. Aarretta. Yksin välkehtivän meren äärellä istuessani tunnen yhteyden sieluni sisimpään ja johonkin minua suurempaan.
Katselen aaltojen väsymätöntä liikettä kalliota vasten levollisena ja rauhoittuneena. Aallot tekevät työtään, minä vain nautin olemassaolosta. Vain tällä tavalla unohdan kiireen ja kaiken muka hyödyllisen tekemisen, jota joka kesämökillä aina löytyy. Mökit ovat nykyään oikeita aikuisten puuhamaita: jos jokin homma on valmis, aloita toinen. Eikä loppua näy.
Kaikki alkoi kauan sitten, eräänä alkukesän lauantaina vuonna 1959, jolloin olin 12-vuotias. Isäni ehdotti, että lähtisimme seuraavana päivänä yhdessä kalastamaan. Oikealle kalastusretkelle!
Minulle, pikkupojalle, se merkitsi suurinta mahdollista luottamuksen osoitusta. Olin haljeta ylpeydestä. Siitä paikasta lähdin etsimään matoja puutarhan perukoilta. Illalla en tahtonut saada edes unta, niin jännittynyt olin.
Aamulla nousimme ylös jo ennen naapurin kukkoa. Liikuimme hiljaa, ettemme herättäisi muuta perhettä. Keittiön pöydällä odottivat äidin illalla tekemät eväät, jotka pakkasimme reppuumme.
Sitten hyppäsimme pyörien selkään ja poljimme pitkin pölyistä maantietä kilometritolkulla. Viimein tulimme perille suojaisaan lahden poukamaan. Paratiisiin. Sen tunsin heti. Valkoinen hiekka, vanhat lehtipuut, syvä hiljaisuus, jonka silloin tällöin rikkoi jonkin vesilinnun ääntely. Olikohan sillä poikaset jossakin?
Isäni, tottunut kalamies, alkoi ensi töikseen tunnustella ympäristöä. Katselin hänen jyhkeää profiiliaan, kun hän haisteli tuulen suuntaa ja teki havaintoja. Luotin hänen pettämättömään vaistoonsa.
Viimein se löytyi. Pyhä paikka.
Istahdimme onkinemme suurelle kivelle. Matalalla äänellä, miltei kuiskaamalla, isä alkoi opettaa minulle kalamiehen taitoja kädestä pitäen. Ihmettelin moista kuiskuttelua, jolloin hän nosti kätensä huulilleen ja kehotti kuuntelemaan, mitä merellä on puhuttavaa.
Vain siten saattoi oppia tulkitsemaan sen kieltä. Ensin oli vaikeaa istua tuppisuuna paikoillaan, mutta pian se alkoi tuntua yhä luonnollisemmalta.
Siinä me istuimme suvisena pyhäaamuna hartaina, isä ja poika, aamuauringon kimmellyksessä. Sanoja ei tarvittu. Oli vain hetki. Ihmistä korkeampi.
Mutta totuuden nimissä on sanottava, että kyllä se hiljaisuus taisi sittenkin rikkoutua sillä hetkellä, kun elämäni ensimmäinen lahna sätkytteli avuttomana ongessani.
Isä ymmärsi.
ET 11/2010