Mistä sie tulet?

Tapasin yksissä juhlissa ihanan miehen, Reiskan. Reiskasta huomasi heti, että hän oli tehnyt työuransa vaatetusteollisuudessa. Keltasävyinen kesäpuku oli hyvin leikattu, ja mustan vyön solki oli huomiota herättävän tyylikäs ja moderni. No, ei se puku miestä tee vaan mies puvun.

Reiska on kotoisin Karjalankannakselta, Kuolemajärven Summan kylästä, rajan pinnasta. Poika oli seitsenvuotias, kun talvisota syttyi, ja hänenkin perheensä joutui kahteen kertaan evakkoon. Reiska päätyi lopulta Varsinais-Suomeen, ja pohdiskelimme tietenkin länsi- ja itäsuomalaisten luonne-eroja.

Reiskan mielestä erot eivät ole niin huomattavia, kun ihmiseen tutustuu paremmin, mutta keskustelun avauksessa itäsuomalaiset ovat mestareita. Näin oli ainakin ennen vanhaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi Reiskan sisarista muutti Imatralle, minne velipoika silloin tällöin matkusti junalla vierailemaan. Kouvolan aseman jälkeen tunnelma muuttui, kun vaunut alkoivat täyttyä välittömistä karjalaisista. Vanhat kansanmiehet ja -naiset kysyivät oitis vierustoverilta, ”mistä sie tulet”, ja kohta perään, ”minne sie menet”. Sellaista hyväntahtoista uteliaisuutta, josta juttu alkoi heti luistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisi meilläkin Reiskan kanssa tarinaa riittänyt, mutta lakkiaisiltana oli kiire toiseen paikkaan. On hyvä muistaa, että tätä sodankokenutta sukupolvea meillä ei enää ole pitkään keskuudessamme, ja nyt on korkea aika kysäistä naapurilta, mistä hän on tulossa. Ja sinä iäkkäämpi lukijani, aloita vain tarinasi, vaikkei sitä hoksattaisi kysyä.

Elävien seuran puutteessa mieltä voi virkistää kesälukemisella, muistelmilla ja hyvillä tarinoilla. Niitä tarjoamme runsaasti sivulta 30 alkavassa kesäkirjakoosteessa. Reiskan tapaamisen jälkeen minua kiinnostaisi lukea enemmän Kannaksen elämästä 1930-luvulla.

Iloisia kesäretkiä ihanien ihmisten ja hyvien kirjojen seurassa.
Olkaa uteliaita!

Maija Toppila
päätoimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla