Kaikki maailman seniorit, liittykää yhteen. Näin kannustaa emeritaprofessori ja ikiradikaali Sirkka-Liisa Kivelä. On aika nousta barrikadeille taistelemaan hyvän vanhuuden puolesta.

Sirkka-Liisa Kivelä on julkaissut vastikään filosofian tohtori Sari Vaapion kanssa teoksen Vanhana tänään. Se on tietopaketti vanhustenhoidon nykytilasta, siitä, millaista se on ja millaista sen pitäisi olla. Kirjaan on koottu otteita vanhusten omaisten kirjeistä. Tarjolla on melkoisia kauhukokemuksia laitos- ja sairaalahoidosta.

Isäni kuoli tukehtumalla ruokaansa, raportoi järkyttynyt omainen.
Toinen taas kertoo: Pakotettiin nukkumaan kello 17–18 paikasta riippuen unilääkkeitä syöttäen.

Järkyttävää arkea tämäkin: Tulin iltapäivällä vierailulle, jolloin vanhus kertoi, että hänellä on vielä illallinen vaippa eikä pesulle ole päässyt... Mikä oli ihmisarvo?

– Omaisten mitätöinti voi olla järkyttävää. Vaikka yrittää puuttua tilanteeseen, mikään ei muutu, Sirkka-Liisa Kivelä toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi syy ala-arvoiseen vanhustenhoitoon on se, ettei vanhuksia ja vanhuutta enää arvosteta.

– Senioreiden tehtävä on hankkia arvostus takaisin. Joka paikassa täytyy luoda positiivista vanhuuskuvaa. Mehän osaamme paljon. Meidän täytyy itse näyttää taitomme nuoremmille, Kivelä vaatii.

Sirkka-Liisa Kivelän teesit

Vaihtoehtoja asumiseen
Lisää senioriasuntoja, hissejä taloihin, yhteisötalkkareita. On rakennettava huipputekniikalla varustettuja taloja, joissa asuu eri sukupolvia omissa asunnoissaan. Yhteisöasumista ja erilaisia asumisvaihtoehtoja on oltava tarjolla.

Ammattilaiset lisäoppiin
Tarvitaan gerontologian lisä- ja jatko-opintoja, jotta ammattilaisten inhimillinen ymmärrys ja potilaiden arvostaminen lisääntyisivät.

Johtajat koulun penkille
Johtajakoulutusta pitää antaa johtotehtävissä olevien lisäksi myös henki­löille, jotka toimivat vanhus­aloilla luottamustoimissa. Silloin vanhusten­hoito voisi muuttua demokraattisemmaksi ja myös omaiset ja erilaiset yhteisöt voisivat olla siinä aktiivisesti mukana.

Motto: Kaikki maailman seniorit, liittykää yhteen.

Lue koko juttu ET-lehdestä 17.

Niin on tosi kun vesi. Sirkka-Liisa Kivela. Opetusta ja ymmarrysta tarvitaan vanhojen hoidossa, jokapuolella maaiman. Kuten sanottu, varsingin johtajapaikoilla. Eika rahoituskaan ole pahitteeksi vanhusten hoidon tarpeisiin. Samoin kuin ottaa vastuu monastikin itse, lahimmaisen tarpeista. Odottamatta yhteiskunnasta, olemattonta apua. Nain mina tein jo vuosia sitten. Katso todiste. you tube homecarealzheimer osoitteesta. Oma apu paras apu.Hoiva henella, ken hoivan tArvitsee ja silla sipuli. Voi hyvingin eliminoida vaaran jaada laiminlyodyksi.

Se on ongelma vanhustenoidossa, kun ei pätevää henkilökuntaa ole tarjolla. Pitää palkata jos jonkinlaista koheltajaa, joilta puuttuu ammattipätevyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla