Saarikylät on seitsemän kylän yhteisö Roineen rannoilla. Sukutiloilla leivotaan leipää ja hoidetaan lampaita. Löytyypä joukosta elämäntapaintiaanejakin!

Roineen järvi sijaitsee Pirkanmaalla, Kangasalan ja Pälkäneen alueilla.
Saarikylät on seitsemän kylän kyläyhteisö Roineen saarilla. Järvi ympäröi saaria, joille johtava hiekkatie mutkittelee usean sillan yli.

Suurimmankin saaren ympäri ajaa hetkessä. Matkalla ehtii nähdä laiduntavia hevosia ja 1500-luvulta asti samalla paikalla seisseitä tiloja.

Saarikylillä asuu vakituisesti noin 130 ihmistä. Paluumuuttoa on juuri sen verran, että sukujen tarina kotitiloilla jatkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saarikyläntie 888:

Tienristeyksessä soma kyltti johdattaa Heikin leipä -nimisen leipomon olutterassille. Pienen leipomon edessä on värikkäitä tuoleja vieri vieressä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastassa ovat leipuri ja luomutilan pitäjä Heikki Haavisto ja hänen tyttärensä Pirjo Veckman. Leipomon puolella tuntuu vielä uunin lämpö ja ilmassa leijuu tuoreen ruisleivän tuoksu.

Heikki Haavisto kertoo heränneensä keskellä yötä laittamaan uunin päälle ja valmistelemaan ruisleivän tekemistä. Heikki on pitänyt luomutilaa ja leipomoa 70-luvulta asti.

– Lapsena niitin ruista sirpillä. Sen jälkeen ei tule mieleen apu­­lantaan siirtyminen, hän nau­­rah­­taa.

Isä ja tytär haluavat esitellä talkoovoimin kunnostetun vanhan myllyn. Siivekkeet eivät vielä pyöri, mutta Pirjo kertoo, että purjeet on jo tehty.
Haaviston tila on peräisin vuodelta 1558, ja se sijaitsee saarikylien sydämessä. Mylly kerää kyläläiset yhteen loppukesällä vietettävillä Myllypäivillä. Silloin seurustellaan puuron ja sahdin äärellä.

Haaviston tilalla toimii myös perinteinen kesätori, jonne kyläläiset saapuvat myymään tiloillaan tuotettua lähiruokaa ja käsitöitä.

Lue et-lehdestä 10/2012, ketä muita saarikylissä asuu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla