Dekkarikirjailija Pirkko Arhipan on täytynyt miettiä rikoksia usein, sillä hän päästänyt dekkareissaan päiviltä noin 60 naista ja miestä.

- Minä olen fatalisti. Olemme mieheni kanssa tehneet hoito­testamentit
jo aikaa sitten. Kannatan aktiivista eutanasiaa. Olen sanonut miehelleni, että vie minut sillalle sitten joskus ja tyrkkää veteen. Olen niin huono uimari, että hukun ihan varmasti, Pirkko naurahtaa.

Arhippa on suoltanut uransa aikana 34 jännitysromaania ja noin sata pienoisromaania eri nimillä. Kynä on ollut välillä niin terävä ja aiheet uskaliaita, poliittisesti kuumia ja rohkeita, että hänelle on toivottu jopa samaa kohtaloa kuin hänen luomiensa rikostarinoiden uhreille: kuolisi pois.

Henkirikosten määrä on Suomessa vähentynyt, mutta henkistä väkivaltaa on yhä enemmän, nettikiusaamista esimerkiksi. Viihdeteollisuus on raaistunut, kuten myös monet dekkarit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Henkinen väkivalta on kaikkein kauheinta. Alistaminen saattaa kestää vuosikausia ja vaikuttaa ihmiseen loppuelämän ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pirkko Arhippa pohtii myös dekkareissaan uhrin asemaa.

– Uhri ei suinkaan aina ole viaton. Kaikki eivät pysty käsittelemään traumojaan: joskus esimerkiksi koulukiusaamisen uhrista tulee murhaaja juuri siksi.

- Ihmisen pitää olla armollinen itselleen ja tuntea vastuuta sanoistaan ja puheistaan. Ei saa tehdä ja sanoa mitä hyvänsä. Mutta ihmisen mieli on yhtä ennalta arvaamaton kuin huippudekkari. Jokaisen sisällä on tunteiden tulivuori, joka saattaa purkautua hallitsemattomasti.

Pirkko Arhippa

  • Viralliselta nimeltään Syynimaa, o.s. Orkomaa.
  • Syntynyt 1935 Rautavaaralla, asuu Naantalissa.
  • Opiskellut Åbo Akademissa ja Turun yliopistossa. Työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 1966. Sai Suomen dekkariseuran ensimmäisen Hornanlinna-kunniakirjan 2005.
  • Aviomies, ei lapsia.
  • Harrastaa sauva­kävelyä, matkailua ja lukemista.

Lue haastattelu ET-lehdestä 6/2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla