Unkarin kansallisruoan salaisuus valkeni minulle Szentendren somassa taiteilijakaupungissa.

Melkoista kiirettä on alkuvuosi ET-lukijamatkailun merkeissä pitänyt, mutta antoisaa on ollut ja muistoja on kertynyt. Tietysti päällimmäisenä kunkin maan historia, nykypäivä, kulttuuri ja nähtävyydet. Omalta osaltani lisään vielä ruoka.

Ehkä te mukana olleet olette huomanneetkin, että otan puheeksi matkoillamme  kunkin maan ruokakulttuurin tai kerron ruokalajeihin liittyvän tarinan.  Nautimme yleensä yhteisillä aterioilla kunkin maan omia, tyypillisiä ruokalajeja. Portugalissa esimerkiksi siankorvamuhennosta!

Aika monta kertaa ehdin käydä Unkarissa ennen kuin minulle valkeni, että suurusteussa ruskeassa "soosisopassa" olevat lihanpalat eivät tässä maassa - kuten useissa muissa Keski-Euroopan maissa - saa ruokalistalla nimeä Unkarilainen gulassikeitto, vaan kyseinen keitos on lähinnä Pörkölttiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unkarin kansallisruoan salaisuus valkeni minulle Szentendren somassa taiteilijakaupungissa, jossa ryhmämme nautti lounaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkukeittona oli gulassikeitto. Se hurmasi minut täysin. Paitsi että söin sitä kaksi lautasellista jättäen pääruoan väliin, päätin oitis selvittää sen reseptin. Jos haluatte kokeilla niin tässä se nyt tulee:

UNKARILAINEN GULASSIKEITTO (GULYÁS)

400g        naudanlihaa

500g        perunoita

1-2           porkkanaa

1              juuripersilja(voi korvata palsternakan palalla)

1              keltainen paprika

1              vihreä paprika

1              kaltattu tomaatti

2              sipulia

1-2           valkosipulinkynttä

1tl            tulista paprikajauhetta

1/2tl         kuminaa

suolaa

1rkl          sian rasvaa (voi korvata öljyllä tai voilla)

Kuullota sipulit rasvassa ja sirottele sekaan kumina. Lisää lihakuutiot, tomaatin ja paprikoiden palaset, pilkotut porkkanat, juuripersilja ja valkosipulinkynnet sekä paprikapulveri.

Laita vettä niin paljon, että ainekset peittyy sekä lisää suola. Anna kiehua tuokio. Lisää vettä ja keitä hiljaisella lämmöllä niin kauan kun lihat ovat kypsät.

Lisää lopuksi perunalohkot. Jos haluat keitosta täydellisen unkarilaisen, sekoita 1 muna ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja tiputtele keiton joukkoon seoksesta tehtyjä pieniä palleroita.

Itse valmistan tämän keiton rautapadassa ja väitän että lopputulos on parempi kuin valmistus teräskattilassa. Joskus kun on kiire, teen keiton porsaan ulkofileestä.

Paistan aika pieniksi kuutioidun lihan ensin erikseen rautapadassa ja lisään ne vasta loppuvaiheessa keiton sekaan. Porsaanlihahan kypsyy huomattavasti nopeammin kuin naudanliha.

Jännityksellä odotan kesäkuussa Skotlantiin suuntautuvaa matkaamme. Haggis-herkkua en ole koskaan maistanut. Saapa nähdä miten tämä viskillä höystetty, sisäelimistä ja kauraryyneistä valmistettu kansallisruoka maistuu. Perästä kuuluu.

Maukasta kevättä!

Leena Hofma

Sisältö jatkuu mainoksen alla