Aurinkoista vappupäivän huomenta puutarhaystäväni.

Ihanat säät sen kuin jatkavat hellimistään. Aamulla oli muutama aste pakkasta, mutta nyt jo huurre sulaa täyttä päätä. Aamuinen aurinko ja pikkupakkanen kirvoittivat luonnon näyttämään ja kuulostamaan mitä parahimmalta. Huurre oksissa ja nurmikolla kimalteli auringon ensisäteissä kuin timanttinen peitto ja lintujen aamukonsertti täydensi tunnelman täydelliseksi. Kerta kaikkiaan ihana aamu.

Viikolla tyhjensin kellarista loputkin perennat ja ruusut ulos kasvamaan. Hyvin näyttivät nekin talvesta selvinneet ja ainoastaan yhdessä laatikossa pikkuinen hiiri oli pesäänsä pitänyt. Se oli talven pitimikseen syönyt muutaman juurakon ja sipulin, mutta ei sen ihmeempää. Se ei harmittanut yhtään, vaan jotenkin ajattelin, että sen verran pitää niitäkin auttaa ja ymmärtää, että hiukan talviruokintaa suon pikku hiirulaisellekin. Kunhan ei vaan tuo koko sukuaan ensitalvena… Kastelin kasvit siis lämpimällä vedellä kevyesti ja laitoin ne ulos puoliaurinkoiseen paikkaan tottumaan ulkoilmaan. Siinä ne saavat suojassa totutella kasvuun ja kunhan muutama viikko on mennyt, niin ne voi laittaa minne vain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avojuuristen perennojen ja ruusujen ja pensaiden istutusajat alkavat ja lähestyä. Kunhan vain maa on sulaa, niin pistän juurakot sitä mukaa maahan kasvamaan ja juurtumaan. Astiataimiahan voi istuttaa koko kesän, mutta avojuuriset, joita muuten pidän monessakin tapauksena parempana vaihtoehtona kuin mitä niistä yleensä sanotaan, kannattaa istuttaa ennen juhannusta. Perennat kasvupaikoittain olen koonnut tänne: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=1&ryhmanimi=perennat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kastella on saanutkin aika paljon normaalia enemmän ja tuo tulevan viikon sää ennuste näyttää sille, että samat hommat jatkuvat ainakin alkuviikkoon asti. Olen kastellut haalealla vedellä ja ainoastaan kalkkia olen laittanut maahan. Lannoitetta en vieläkään ole antanut muille kuin sipulikukille. Annan kasvuston heräillä ensin ja kunhan silmut alkavat aueta, niin aloittelen sitten vasta lannoitukset. Vähän kuin itsekin, aamulla aloitan lasilla vettä ja vasta muutaman tunnin päästä syön aamupalan. Näin päivä saa leppoisan hyvän alun ja koko päivä sujuu hyvin.

Ruusupensaita alan myös käymään läpi hiljalleen. Ryhmäruusut leikkaan 10-15 cm tapeiksi ja poistan kaikki huonot oksat kokonaan. Pensasruusuistakin poistelen kuolleet ja huonot oksat pois. Kunhan nuo silmut hiukan tuosta turpoaa, niin helposti näkee, että mitkä voi leikata ja mitkä kannattaa jättää. Itse tuskin maltan odottaa kesää ja sitä kun nämä uudet lajikkeet puhkeavat kukkaan. Tälle vuodelle valittiin yhdessä kollegan kanssa 5 ruusua lajiketta, jotka ovat kyllä niin syötävän hyvännäköisiä, että…http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=7&tr=224&ryhmanimi=kaikki+ruusut

Tuo leikkaaminen on kyllä yleensäkin sellaista puuhaa, että siinä meinaa innostua helposti ja leikata ihan liikaa. Vanha puuseppämestarin sanonta ”mittaa kahdesti ja sahaa kerran” pitää näissäkin asioissa hyvin paikkaansa. Leikkauksiahan käytännössä tehdään pitkin kesää, joten kerralla ei tarvitse kaikkea poistaa. Juhannuksen tienoilla muotoillaan uusia vuosikasvaimia (ennen kuin ne puutuvat) ja sitten vielä elo-syyskuulla kolmannen kerran, joten rauhassa vain ja hyvä tulee.

Pahus kun harmittaa, etten ole muistanut kertoa tuosta mainiosta puutarhaohjelmasta jota on tullut jo muutama jakso. Tuo puutarhurin ABC on mainio ohjelma ja tykkään katsoa sitä, vaikka kasvit eivät kaikki käykään ihan suoraan meille, mutta Alanin asenne on kohdallaan. Ohjelma tulee seuraavankerran sunnuntaina TV 1 klo 14.45-15.15. Suosittelen lämpimästi katsomaan tuota Alanin ohjelmaa.

---------------------------------

Jos haluat jotain jota sinulla

ei ole koskaan ennen ollut,

sinun on tehtävä jotain jota

et ole koskaan ennen tehnyt.

---------------------------------------

Unelmapuutarha pikatilaus:http://www.puutarha.com/pikatilaus2.asp

Vapun juhlaa ja auringon lämpöä Sinulle.

Toivottaa

Puutarhurisi ja ystäväsi

Juha

-----------------------------------------

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat OyToikanmäentie 4449570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla