Ihanan keväistä huomenta puutarhaystäväni.

Tällaisina aamuina ja viikkoina ei yksinkertaisesti voi olla kuin onnellinen ja iloinen. Luonto on näyttänyt parastaan ja kukat kasvihuoneellakin oikein kylpee auringossa ja kasvaa kohisten. Kyllä puutarhurina olo on niin ihanaa, että en vaihtaisi sitä mihinkään. Vaikka kiirettä piisaa, niin siltikään ei väsytä yhtään. Hyvä kun malttaa illalla nukkumaan mennä ja aamuisin auringonnousua tulee ihailtua jo tovin puutarhalla puuhailtuaan.Puhumattakaan niistä kaikista ihanaista palautteista joita olen saanut jo lähetetyistä pikkutaimista. Ihana tunne kun tietää niiden päässeen hyviin koteihin.

Viikonlopulle ja alkavalle viikolle onkin luvassa vieläkin lämpenevämpiä kelejä, eli kevät tekee nyt tuloaan todenteolla. Pikkuhiljaa pääsee jo haravoimaan kuivempia nurmikko maita ja samalla lannoittamaan sekä kalkitsemaan ne. Märälle nurmikolle ei kannata mennä, suotta tulee jälkiä ja maa tiivistyy. Tuo haravointi on monellakin tavalla hyödyllistä, se parantaa kasvuoloja, tekee nurmikon siistiksi ja vieläpä siitä saa raitista ilmaa sekä kuntoa, eikä maksa paljon. Samalla katselen myös mahdolliset talvituhopaikat ja montut mitä on talven aikana tullut. Paikkailen niitä sitten lisämullalla ja kylvöksillä. Joskus olen heittänyt harson palan niiden päälle kuukaudeksi. Sen alla itäminen tapahtuu nopeammin ja korjattua paikkaa tuskin enää huomaa kesäkuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt kun tuo keli siis lämpenee kunnolla, mutta sateita ei ole tullut, niin maa on monin paikoin vielä jäässä. Eli nyt kyllä kannattaa kastella noita monivuotisten pensaiden, köynnösten ja ruusujen istutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakkaspeitteitäkin pidän suojana niin kauan kun nämä kylmät yöt jatkuu ja maa on jäässä. Päivisin raottelen niitä, ettei kuumuus nouse peiton sisällä liiaksi.

Puiden lannoituksenkin ajattelin aloitella hiljalleen. Eli kun maa on sulanut, niin teen rautakangella reikiä n. 50 cm syvyyteen ympäri puun ja valuttelen lannoitetta niihin. Näin lannoite menee puun käyttöön eikä jää pelkästään pintakasveille. Vanha nyrkkisääntö on, että reikiä ei kannata tehdä ulommas kuin mitä oksat on. Jännästi vaan monen puun juuret ovat yhtä ulkona kuin niiden oksatkin.

Vadelmista leikkaan viimevuonna satoa antaneet versot pois ja hävitän ne joko silppurilla tai polttamalla. Niitä ei kannata jättää sinne maahan, sillä tuholaiset löytää niistä helposti pesimäpaikan itselleen.

Myyrätuhojen määräkin on ollut huima joka puolella Suomea. Toivottavasti meillä on syksyllä laitetut suojukset pysynyt paikallaan ja tuhoilta on vältytty. Pikku vahingothan voi käsitellä esim. puutarhavahalla  http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=866&os=8, mutta mikäli runko on syöty kokonaan ympäri, niin sitten se pitäisi sillottaa oksilla. Se ei ole kovinkaan helppo homma ja usein olen huomannut, että sellaiset puut vain kituvat ja muutaman vuoden päästä kuolevat. Toki jos puu on erityisen rakas tai muuten tärkeä, niin kaikki keinot kannattaa kokeilla.

Myyrätuhojen ennaltaehkäisemiseksi ja karkottamiseksi on nyt hyviä uutisia. Tuo karkotinvalmistaja sai kun saikin minulle tuota uutta ”Savulla pois” karkotinta. Se on siitä mukava tuote, että se on paitsi tehokas, niin myös elämää säilyttävä karkotin. Idea on yksinkertainen, panos laitetaan myyrän koloon, sytytetään panos ja annetaan savun levitä onkaloihin. Tuoksu on risiiniöljypohjainen ja erittäin epämiellyttävä myyrille. Tuoksu jää savun ansiosta onkaloihin pitkäksi aikaa ja myyrät muuttaa muualle. http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1730&os=8

Muut hiiri, rotta, hyttys, jne. karkottimet löydät täältä:http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?OS=8&tr=1048&ryhmanimi=karkottimet

Orvokkienkin aika alkaa olla ja nyt. Etenkin nuo pikkukukalliset orvokit kestävät hyvin pakkasia ja kukkivat uskomattoman runsaasti. Muutamalla orvokkiamppelilla saa kyllä uskomattoman hyvän tunnelman aikaiseksi. Minä ainakin tunnen aina kevään vasta sitten kunnolla alkaneeksi, kun saan laittaa ensimmäiset orvokkiamppelit ulos ja katsella niiden hentoja kukkia kevätauringon paisteessa.

Paljon olisi kerrottavaa ja kirjoitettavaa, mutta nyt on puutarhurin taas mentävä antamaan pikkuiselle Huhu-koiralle aamupalaa ja sitten pääsee taas kasvihuoneelle puuhastelemaan.

Tiesitkö, että minulla on yksi asia josta en luovu millään on terveellinen aamiainen. Ja nimenomaan tuo Kokki-Jussin tarjoilema ajatusten aamiainen. Se on minulle paras tapa aloittaa aamu, eikä varmasti lihota…Suosittelen lämpimästi. http://www.positiivarit.fi/

---------------------------------

Mitään ei saa ilmaiseksi. Mikään ei tapahdu sattumalta. Mitä enemmän kaivat, sitä syvempi kuoppa. Mitä syvempi kuoppa, sitä enemmän sinne kertyy vettä.

Lapsi poimii hedelmän isovanhempien istuttamasta puusta. Jos puuta ei ole, ei lapsellakaan ole mitään poimittavaa. Jos me ajattelemme vain itseämme, mitä jää jäljelle?

Vaikka emme olisikaan poimimassa hedelmiä, velvollisuutemme on istuttaa puut

Ajatusten aamiainen  21.4.2009

---------------------------------------

Uuden kuvaston kätevä pikatilaus osiokin on valmis:http://www.puutarha.com/pikatilaus2.asp

Kevään lämpöä ja riemua Sinulle

Toivottaa

Puutarhurisi ja ystäväsi

Juha

-----------------------------------------

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat OyToikanmäentie 4449570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla