Keväistä huomenta puutarhaystäväni.

Kevät keikkuen tulevi. Niinhän se vanha sanonta kuului ja näinhän se on taas ollutkin. Ihanan pirtsakoita pakkasöitä ja mahtavaa auringon paistetta. Ja nyt aamuyöstä satoi vettä kuin saavista kaataen ja nyt aurinko nousee kumminkin lähes pilvettömältä aamutaivaalta. Kyllä saa lumet nyt kyytiä ja innolla odotan kuinka ensimmäiset krookukset ( Crokus), kevättähdet( Chionodoxa) ja lumikellot(Galanthus) puhkeaa kukkaan ja kertovat kevään alkaneen.

Lintumaailman viestintuojatkin on saapunut. Joutsenparin komeat silhuetit on lipunut tuossa peltojen yllä jo kohta viikon verran. Samoin kottaraisen iloinen laulu kuului keskiviikkona ensimmäisen kerran. Se tuli tuohon vanhan saarnipuuni latvaan vihelsi pari kertaa ja lennähti tutustumaan putsattuun pönttöönsä. Lensi takaisin puuhun ja ikään kuin kiitokseksi jatkoi iloista lauluaan puunlatvassa. Ikään kuin kiittäen ja kertoen tulleensa reissusta kotiin ja kaikki oli hyvin. Hymyilin ja heilautin sille kättä. Hassua miten pienistä asioista voikin tulla niin hyvälle tuulelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viikonlopulla onkin sitten vuorossa leikkaustalkoot. Ajattelin nimittäin leikata nyt kaikki puut ja pensaat jotka leikata pitää. Poistan ainakin kaikki kuolleet, repeytyneet oksat pois rumentamasta. Nuo heikkokuntoiset ja kuolleet oksat ovat myös tautien ja tuholaisten pesäpaikkoja, joten siksikin ne on hyvä poistaa. Pensaitahan leikataan käytännössä kahdella tavalla, joko alasleikkaamalla tai nuorentamalla. Alasleikkaamista kestää mm. angervot, japaninhappomarjat, keltaoksa- ja korallikanukka, kurttu-,hansa-janukkeruusu, lumimarja, pihlaja-angervo, punapaju, orapihlajat,sinikuusamat, siperianhernepensaat, terijoensalavat,terttuseljat,tuhkamarjat, tuoksuvatukat ja syreenit. Nuorentaminen kannattaa tehdä varovaisesti. Itse olen käyttänyt sellaista 1/3 taktiikkaa eli poistan kolmanneksen joka kevät. Näin pensas pysyy elinvoimaisena eikä uusien versojen kovakasvu ole mieletöntä. Samoin riski siitä, että nuoret versot paleltuisivat seuraaavana talvena on pienempi. Pensaat joita kannattaa harventaa säännöllisesti on ainakin Koriste- ja marja-aroniat, herukat, karviaiset, mongolian- ja tataarivaahtera, juhannus- ja punalehtiruusu, pallohortensia ja pensashanhikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänne tietopankkiin olen kerännyt lisää lajikekohtaisia hoito-ja leikkausohjeita. Ole hyvä. Näitä on täällä jo lähes 2000. http://www.puutarha.com/kasvit.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla