Kirpeän raikasta ja huomenta ystäväni. 

Aamun pakkasmittari näytti melkein kymmentä miinusastetta ja pakko myöntää, että ihan ensimmäiseksi en ehtinyt upeasta aamusta täysillä nauttia. Sen verran oli huoli kasvihuoneen pikkuisista, että kiireesti puin päälleni ja kipaisin katsomaan kuinka siellä on yöstä selvitty. Vaan hyvin oli kaikki. Molemmat lämmittimet pitivät huolen, että pikkuisilla oli lämmintä ja hyvä olla harsojen alla. Kyllä helpotti ja vaikka samanlaisia aamuja on ollut jo varmaan satoja vuosien saatossa, niin aina se vain pieni huoli on, että kaikki sujuu hyvin. On kyllä pakko olla iloinen ja ylpeä sekä osin varmaan etuoikeutettukin kun saan kokea kasvattamisen iloa ja huolta joka kevät. Saan seurata pienten alkujen kasvua ja vahvistumista sekä olla ylpeä niistä, kun ne puhkeavat kukkaan ja lähtevät maailmalle tuomaan iloa ja kauneutta koteihin. Kasvihuoneelta takaisin aamukahvin keittoon tullessa oli jo paremmin aikaa huomata aamuruskon kauneus, luonnon hiljaisuus ja ilman raikkaus. Kertakaikkisen Ihana aamu. 

Nyt tosiaan yöt on kylmiä ainakin koko ensiviikon vielä ja kevät suojausten tarve on mitä tärkeintä. Päivällä kun on lämmintä, niin olisi hyvä hiukan raottaa suojausta, ettei lämpötila nouse suojan alla liiaksi. Sillä kun maa on vielä jäässä, niin liian lämmin saattaa kuivattaa ja jopa tapaa kasvin. Kunhan kevät tästä saa paremman otteen, niin sitten kannattaa jo kastella lämpimällä vedellä noiden suojattujen kasvien juuria, että ne saavat ajoissa vettä. lannoituksen niilläkin voi sitten aloittaa hiukan myöhemmin.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kellarissa alkaa olla ja meininkiä päällä. Versot meinaa väkisinkin herätä levosta, mutta lunta kun laitan juurille, niin kyllähän ne siitä sitten aina rauhoittuvat ja saavat samalla vettä. Malttamaton ja kova on kasvun halu niilläkin. Perunoista olen ensimmäisiä ottanut itämään, että niissä on sitten pienet idut kun ensimmäisiä istuttaa. Munakenno on muuten mahdottoman hyvä ja kätevä alusta idättää perunat. Perunat kennoon ja valoisaan paikkaan itämään. 3-4 viikon päästä niissä on vahvat idut ja kasvunlähtö mullassa onnistuu hienosti. Pääosan siemenperunoista otan tuossa viikon-kahden päästä itämään. Ne on sitten parhaimmillaan kun niiden aika on päästä kasseihin kasvamaan. http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=3&tr=1641 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huonekasvien osalta onkin helpot ajat esillä. Mullat vaihdettuina ja leikkaukset tehtyinä, ne saavat nyt vain kasvaa sitä mukaa kun valon määrä niitä kasvattaa. Suihkuttelu on niille mitä parahinta hoitoa nyt. Hiukan merilevää vielä sekaan ja ne suorastaan huokuvat tyytyväisyyttään. Tuossa suihkuttelussa on välillä vähän hankaluuksia, kun se meinaa sotkea puhtaat ikkunat. Olenkin pitänyt tapana ottaa pienen pyyhkeen mukaan jota roikutan ikkunan suojana samalla kuin suihkutan kasveja. Eräällä näppärällä kotipuutarhurilla näin kerran kätevän hanskan, jonka hän oli ommellut kasaan kahdesta wetteks liinasta. Sen hän kiskaisi aina käteensä ja sillä suojasi ikkunat ja muut paikat joihin ei halunnut suihkutustahroja, kätevä konsti. 

Toinen kätevä konsti sisäkasvatukseen on pikkutaimien valopulaa helpottava rakennelma. Eli olen tehnyt pahvista ja foliosta valoa heijastava sermin. Olen siis taitellut pikkutaimien kasvatuslaatikon ns. pimeämmälle puolelle pahvisen sermin. Sen olen päällystänyt foliolla ja näin valoa tulee taimille tasaisemmin ja enemmän. Halpa ja helppo konsti.  

Vaan nyt alkaa olla taas aamukahvit juotuna ja mieli halajaa takasin kasvihuoneelle pienten pariin. Menen poistamaan niiltä harsot pois päältä ja toivottelen ne hereillä lämpimän veden kera. Aurinko alkaakin niitä sitten kohta helliä ja voimistamaan. Tänäänhän on siis virallisesti kevätpäiväntasaus jolloin aurinko siis siirtyy paistamaan tuolta eteläiseltä pallonpuoliskolta ja päivä on kaikkialla maailmassa yhtä pitkä. Aurinko nousee suoraan idästä ja laskee suoraan länteen.  

Viimeviikolla kun ystäväni Kokki-Jussi yllätti minut aamiaisessaan, niin pitihän minunkin paljastaa, että osaa se Jussi muutakin kuin kokata… vilkaisepa.. 

http://www.puutarha.com/etusivu.asp 

---------------------------------

Kun elää yhden päivän sydämellään,

 se riittää hyvin maailman löytämiseen.                                  

            -James Lowell 

--------------------------------------- 

Pirteää perjantaita ja iloista kevätpäivän tasauspäivää Sinulle hyvä ystäväni. 

Toivottaa. 

Puutarhurisi ja ystäväsi 

Juha  

----------------------------------------- 

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat OyToikanmäentie 4449570 KANNUSJÄRVI 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi 

internet: http://www.puutarha.com 

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla