Koivuntuoksuinen tervehdys täältä puutarhalta.

Koivuntuoksuinen tervehdys täältä puutarhalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aika menee kuin iltamissa ja vasta nyt tajusin, että huomennahan on jo juhannusaatto ja ajattelinkin kirjoitella Sinulle jo tänään. Aamulla on kumminkin jo kiire kaivamaan uusia perunoita ja hakemaan koivuja oven pieleen sekä vihtatarpeita juhannussaunaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viimeviikolla olin tosiaan koko viikon Hollannissa tutustumassa uusiin lajikkeisiin ja tapaamassa muutenkin kavereita ja kollegoita ympäri Eurooppaa. Viikko oli tosi antoisa ja kyllähän me harvalukuiset Suomalaiset oltiin siellä hyvin esillä ja meidänkin kokemuksia ja vaateita jalostuksen suhteen kuunnellaan nykyään jo samanarvoisesti kuin muiden. Eli oikein hyvälle ja valoisalle näyttää tulevaisuus. Oheisesta linkistä näet muutamia kuvia matkalta. Kunhan saan koko kuvavalikoiman järjestykseen, niin esittelen niitä sitten sitä mukaa. Ja ensi keväälle voin jo nyt luvata niin ihania Superuutuuksia, että oikein hykerryttää etukäteen.

http://www.puutarha.com/kerho_kuvasarjoja.asp

Kyllähän luonto muutenkin on taas tarjonnut parastaan. Viikolla kun kävin iltakävelyllä pikkukoira Huhun kanssa, niin sireenien tuoksu täytti tuon pienen hiekkatien ja sen reunoja koristi kerta kaikkiaan upea lupiinien kirjo. Tuo lupiinikin on niin kaunis kukka kuin vain olla voi ja sen moninaiset värisävyt tuntuu sointuvan yhteen kuin luonnostaan. Ihana ja rentouttava oli sekin iltakävely. Tosin Huhu nyt ei paljon niistä piitannut, se vain touhusi häntä kippurallaan pitkin ojan pohjia ja etsi kuonon pää mutaisena omia ihanuuksiaan ojien penkoilta. No onneksi meillä molemmilla oli varmasti yhtä antoisaa ja uni maistui taas illalla oikein makoisalle.

Vaan eilen kun tulin kotiin, niin tuon pienen lammen vieressä sain kokea niin hellyttävän luonnon-näytelmän etten aikoihin ole vastaavaa nähnyt. Tulin nimittäin hiljalleen tuota hiekkatietä pitkin ja kuinka ollakaan tiessä olevan mutkan jälkeen eteeni tupsahti joutsenperhe, emo ja kolme untuvikkoa. Siinä ne tepastelivat keskellä tietä hyvin määrätietoisesti eteenpäin. Pienet untuvikot taapersivat pienin räpylöin sen kuin pääsivät ja emot katselivat ylväinä ja ylpeinä että matka sujuisi hyvin. Seurasin niiden kulkua lähes 10 minuuttia ja voin sanoa, että koko maailma pysähtyi siihen paikkaan ja suuri oli se nautinnon tunne jonka sitä seuratessa valtasi mieleni. Turvallisesti emot veivät untuvikot viereiseen lampeen ja siellä onnellinen perhe alkoi heti iloisesti pestä itseään. Kertakaikkisen ihana hetki joka toi uskomattoman hyvän mielen. Niin ne vain parhaat hetket tässä maailmassa on niin usein ihan ilmaisia ja pyyteettömiä.

Juhannuksen kunniaksi olen aloittanut jo saunakukkien kuin pujojenkin kitkemisen. Niihin alkaa hiljalleen muodostua kukkanuppuja joten kun ne kitkee nyt, niin niistä pääsee aika hyvin eroon lopullisesti. Muutenkin pidän tätä juhannuksen aikaa aina sellaisena kasvullisena taitekohtana. Tähän aikaan nimittäin monet kasvit ovat kasvattaneet lehdet täyteen mittaansa ja ravinto alkaa liikkua enemmän lehdistä kasviin päin kun keväällä se liikkuu aina toisinpäin. Tästä on paljon hyötyä, etenkin monivuotisten ja hankalien rikkakasvien torjunnassa. Esimerkiksi Round up on torjunta-aineena hyvä sekä tehokas, mutta sen käyttöä en koskaan aloita ennen kuin on päästy juhannuksesta yli. Silloin se tehoaa ja toimii parhaiten, kun kasvin nestevirtaus on juuriin päin.

Myös leikattujen omenapuiden uusien ns. versojen kitkemisen aika alkaa olla nyt. Nämä ns. vesiversot ovat helppo ja turvallista poistaa ihan vain kitkemällä ne irti rungosta.

Pensasaitoja ja pensaita leikkailen myös juhannuksen aikoihin ja hiukan jälkeenkin. Nämä uudet versot jotka ei ole vielä puutuneita kestää hyvin leikkaamista ja pitää pensaat tuuheina ja hyvän muotoisina.

Norjanangervosta sekä muistakin jo kukkineista pensaista leikkailen kukkineet osat pois, näin pensaat näyttävät vehreille ja hyville.

Sadetta on onneksi tullut luonnostaan sen verran, että uudetkin istutukset ovat selvinneet hyvin ilman sen suurempia lisäkasteluja. Mitä nyt välillä olen lannoitevedellä kastellut, mutta muuten on luoja pitänyt kastelusta hyvin huolen.

Viimeisimmät sipulikukat on ja jo kukintansa lopettaneet. Käyn napsimassa niistä siemenkodat sitä mukaa pois, mutta jätän aina varret ja etenkin lehdet rauhaan. Näin sipuli ei kuluta energiaa siementen kasvattamiseen ja sille jää runsaasti vihreätä jonka avulla se saa sipuleille voimaa ja niin ne säilyvät sekä kukkii taas ensivuonna hienosti.

Vaan nyt alkaa olla aika mennä takaisin kasvihuoneelle kastelemaan juhannusamppeleita ja tarkkailemaan ettei vain tuholaiset ole tehneet maihinnousua mihinkään kasviin.

---------------------------------

On suurenmoista olla suuri,

mutta sitäkin suurempaa on olla inhimillinen.

-Will Rogers

Juhannustuoksuisin Terveisin

Toivottaa

Puutarhurisi ja kesänlapsi

Juha

-Silmut ja Siemenet kasvattaa,

lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa

http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla