Lämpimän leppoisat huomenet täältä puutarhalta.

Kunnon kesä sen kuin jatkuu vain. Vettä on satanut ja lämmintäkin on ollut juuri sopivasti. Alkukesän kylmistä hiukan kärsineet kesäkukatkin on jo kohta uudistanut itsensä ja nekin näyttävät oikein hyville

Lämpimän leppoisat huomenet täältä puutarhalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunnon kesä sen kuin jatkuu vain. Vettä on satanut ja lämmintäkin on ollut juuri sopivasti. Alkukesän kylmistä hiukan kärsineet kesäkukatkin on jo kohta uudistanut itsensä ja nekin näyttävät oikein hyville. Toki olihan se aika yllättävää, että viikolla oli hallaa esiintynyt pohjanmaalla. Onneksi ei pahasti päässyt yllättämään eikä suuria tuhoja tullut. Senhän se todisti, että meidän puutarha ihmisten pitänee olla hiukan valppaina kaiken aikaa. Vaan kun on valppaana, niin enempi näkee ja kokee eli elää monista kokemuksista rikkaampana. Eikö vain?

 

Mansikatkin on nyt mitä parhaimmillaan ja hyvin hoidetut penkit antaa satoa nyt todella hyvin. Kyllähän mansikat vain on niin hyviä, että ilman niitä kesä ei oikein tuntuisi kesälle lainkaan. Olkoon ne sitten jäätelön kera, kakussa tai ihan vain paljaaltaan, niin aina maistuu yhtä hyville. Lajikkeissa on toki eroja ja itse olen kyllä tuohon Polka lajikkeen makuun vallan ihastunut vieläkin, vaikka uusia haastajia onkin ilmestynyt melkoisen paljon. Toki muutama uusi lajike on kyllä niin hyvä, että voihan se olla, että jo ensi kesänä mielilajike muuttuu, tai jopa jo myöhemmin tänä kesänä…

Mansikoiden makujen innoittamana kävin tuossa viikolla katsastamassa vanhan tutun ahomansikkapaikkani. Ja siellähän niitä taas oli näitä pieniä ihania makupillereitä sen verran, että sain suun makeaksi ja aikamatkan lapsuuteen tehdyksi. Muistan nimittäin kun pienenä tuli kerättyä niitä aina heinään pujottaen ja siitä sitten hiljaa napostellen tai mansikkamaitoa tehden. Ihania aikoja ja muistoja jotka tulee aina heti mieleeni, kun saa ensimmäisen mansikan suuhun ja niiden tuoksukin jää ihanasti käsiin pitkäksi aikaa.

 

Pihalla ja puutarhassa on kasvu ollut nyt tosiaan kovaa ja lämpimät ilmat on tehnyt valtaosalle kasveja hyvää, mutta toki osa ei liian lämpimässä viihdy. Lämpimät ilmat on venähdyttänyt etenkin orvokit ylipitkiksi. Leikasinkin ne mataliksi, n 10 cm korkeudelta ja näin saan ne kukkimaan taas elo-syyskuussa komeasti.

 

Samoin kesäkukkien, päivänliljojen, ruusujen ja perennoiden kukkineita kukkia olen keräillyt sitä mukaan pois. Kasvustot komistuvat hetkessä ja kukkia piisaa. Kivaa puuhastelua, joka vie aina ihan mennessään. Ja samalla tulee löydettyä mahdolliset kasvituholaiset heti ennen kuin ne ehtii levitä laajemmalti.

 

Pensasaitojen tämän vuoden kasvustoja olen ja hiukan siistinyt. Näiden kanssa pitänee varoa, ettei leikkaa liikaa ja vanhaa kasvustoa, ainoastaan tämän vuoden kasvustoa. Poikkeuksena nuo mahlaa vuotavat esim. kiinalaikkuköynnös jota voi ja kannattaakin leikata enempikin näihin aikoihin.

 

Oli muuten aivan ihanaa kiertää ympäri Suomea niiden kaikkien kuvien kera joita viimeviikolla sain. Aivan ihania maisemia ja kivoja pikku juttuja sekä tunnelmia. Mieluusti otan kuvia jatkossakin vastaan ja lupaan laittaa aina jonkun ajankohtaisen kuvan takaisin täältä meiltäkin. puutarha@kodinkukat.fi

 

 

Toinen asia mikä on mukava asia tuossa kännykkä- ja digikameroiden yleistyessä on kuvata pihaa tyyliin, kerran kuukaudessa. Näin on talvella tai keväällä helpompi muistaa että mille mikäkin paikka näytti mihinkin aikaa vuodesta. Sitten onkin jo paljon helpompi suunnitella uusia kasveja tai uudistaa niitä kohtia jotka ei ollut ihan parhaimmillaan kesällä. Ainakin minun muistini on sellainen, että kesällä kun pohtii, että tuokin paikka olisi kiva uudistaa ensikeväällä. Vaan kun talvi tulee ja alkaa olla aika suunnitella mitä keväällä tehdä, niin puolet on jo unohtunut ja toisestakin puolesta on epävarma. Vaan kun selailen kuvia,( ja hiukan muistiinpanoja) niin heti muistuu mieleen ne pienetkin jutut, joita oli ajatellut tehdä seuraavalla kasvukaudella. Samoin kuvaan paljon ideoita muualta aina vain kun sellaisia näen ja niistä on sitten kiva ideoida juttuja itselleen tai ystäville. Ja jos isompaa remonttia pihalle suunnittelee, niin puutarhasuunnittelijat ovat ja erittäin iloisia kun saavat avukseen pihasta kuvia ympäri vuoden. Etenkin eri kasvuajoilta, mutta myös talvelta. Lopputulos on varmasti parempi, kun ei tule niin paljon yllätyksiä ja usein siinä säästää rahaakin, kun suunnittelija näkee mitkä asiat ja kasvit voidaan säästää ja mitkä sijoittaa vain uudelleen. Ja tärkeäähän on ottaa kuvia reilusti ja myös silloin kun piha tai penkki ei ole parhaimmillaan. 

 

 

Tänään oli ajatellut käydä istuttamassa muutaman valkoisen lumpeen kasteluallasta koristamaan. Ovathan toki muutkin lumpeen värit ihania, mutta minä olen jotenkin itse ihastunut tuohon puhtaanvalkoiseen väriin. Lumpeethan ovat ihania ja helppoja kasvattaa vaikka pienessäkin vesiaihiossa. Kasvin kun istuttaa koriin ja vesikasvimultaan, niin se pärjää kuin itsestään vuodesta toiseen.

 

kasvit http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=24&ryhmanimi=vesikasvit

 

ja mullat

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=8&tr=227&ryhmanimi=kasvatustarvikkeet

 

ja lannoitteet

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?OS=8&tr=226&ryhmanimi=lannoitteet

 

 

Hups, menipäs aamuhetki taas nopsaan ja kahvit alkaa olla jo hiukan jäähtynytkin tuossa kupissa. Noh, onneksi kylmäkahvi kaunistaa ja yliannostuksen vaaraahan minulla ei sen suhteen ole…. :)

 

 

---------------------------------

 

Tärkeintä ei ole se miten on totuttu tekemään,

vaan se millä onnistutaan.

 

-    Positiivarit

 

www.positiivarit.fi

 

---------------------------------------

 

Leppoisan ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

 

Toivottaa

 

Puutarhurisi

 

Juha

 

-----------------------------------------

 

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,

lämmin sydän ja hyvä maa -

 

 

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 

internet: http://www.puutarha.com

 

 

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa

  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla