Lämpimän ihanaa huomenta täältä puutarhalta. Aamulla kun kävelin kasvihuoneelle, niin huomasin ajattelevani ääneen, että jos kesäaamu tästä vielä paranisi, niin piloilla olisi. Aamuarinko lämmitti, pieni tuulenvire raikasti ilmaa ja aamukaste kimalteli illalla leikatulla nurmikolla. Västäräkki perhe etsi kilvan aamupalaa ja pieni Huhu-koirakin venytteli itseään tarhassa koko pienen koiran olemuksellaan.

Lämpimän ihanaa huomenta täältä puutarhalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamulla kun kävelin kasvihuoneelle, niin huomasin ajattelevani ääneen, että jos kesäaamu tästä vielä paranisi, niin piloilla olisi. Aamuarinko lämmitti, pieni tuulenvire raikasti ilmaa ja aamukaste kimalteli illalla leikatulla nurmikolla. Västäräkki perhe etsi kilvan aamupalaa ja pieni Huhu-koirakin venytteli itseään tarhassa koko pienen koiran olemuksellaan.

 

Kertakaikkisen ihana ja valloittava aamu. Tästä tulee taas hyvä päivä.

 

Saa nähdä jatkuuko koko ensiviikko vielä poutaisena, sillä eikös se niin ollut, että naistenviikolla sataa aina joku päivä. Vanha puutarhuriystäväni kertoi, että kun oli vielä työelämässä mukana, niin oli luvannut tarjota kakkukahvit aina jos naistenviikolla ei satanut. Muisteli että vain muutaman kerran oli kahvit saanut tarjota sen reilun 15 vuoden aikana, ennen kuin siirtyi ansaitulle eläkkeelle. Eli melkoisella todennäköisyydellä kesäinen sade tulee vilvoittamaan ja raikastamaan ilmaa ensiviikollakin.

 

Nurmikkoa tosiaan kun eilen illalla leikkasin ja hiukan lannoitinkin kesälannoitteella, niin huomasin, että muutama kukkapenkin reuna kaipaa kanttaamista. On kasvusto pahus näköjään innostunut levittäytymään vähän turhankin voimakkaasti kukkapenkin puolelle. Toki sehän on sille luontaista ja ravinteet penkissä houkuttaa sitä vieläkin enempi sinne suuntaan kasvamaan. Kanttaaminenhan on kätevätapa pitää penkkien reunat siisteinä ja piha saa viimeistellyn vaikutelman helposti. ( Vähän kuin maton hapsujen oikaiseminen, ne kun oikaisee niin ihan kuin koko lattia olisi lakaistu paremmin.) Toki samalla estän nurmikon levittäytymisen kukkien sekaan ja samalla helpotan kitkemisen tarvetta.

 

Kesälannoitetta tosiaan levitin hiukan vielä nurmikolle, että sen lehdistö kasvaa ja voimistuu ennen kuin elokuussa aloitan syyslannoitteen antamisen. Nykyiset lannoitteet tosiaan kun sulaa hyvin jo pelkän yökasteen ansiosta, niin riski siitä, että lannoite jäisi sulamatta ja polttaisi nurmikkoa ei oikeastaan ole. Alkukesästä, kun kastetta ei ole tai ei sada, niin silloin en lannoitetta levitä, ainoastaan sateella tai juuri ennen sadetta, mutta nyt heinäkuulla asiat on jo yökasteen ansiosta tosin.

 

Nurmikon leikkuujätettä ei hirveästi tullut, mutta kaiken sen olen ottanut talteen ja levitellyt katteeksi. Katehan on aivan ylivertainen ja luonnonmukainen keino pitää niin kukkapenkkien, pensaiden kuin marjapensaiden alustat rikoista vapaana ja samalla kosteana. Madotkin viihtyvät katteen alla hyvin ja maa pysyy kuohkeana kuin itsestään. Suosittelen lämpimästi.

 

Omenapuihinkin on näköjään tullut vielä muutama vesiverso, jotka käyn viikonloppuna kitkemässä irti ja samalla taidan ottaa sakset mukaan ja leikkaan hiukan pisimmille kasvaneiden oksien latvoja. Näin kesällä sitäkin voi tehdä, kun sen vaan tekee maltilla ja vain uudesta kasvustosta.

 

Liljapenkissä näyttää ensimmäiset nuput olevan niin turvoksissa, että ensimmäiset kukat aukeaa varmasti ensi viikolla. Mielenkiintoista on nähdä muutaman uuden lajikkeen kukat ja kasvukäyttäytyminen. Nyt ne ainakin näyttää hyville ja lupauksia antaville lajikkeille. Talvi sujui niiltä täydellisesti ja varret on tanakat sekä terveet. Jos kaikki menee hyvin, niin ensi keväällä saan esitellä Sinullekin niistä parhaimmat. Muutamassa lajikkeessa on selvästi jo nyt huomattavissa herkkyyttä lehtien kellastumiselle ja harmaahomeelle herkistymistä, joten ne eivät valikoimiin pääse, vaikka kukat olisi kuinka kauniit. Kasvin luontainen terveys on kuitenkin niin tärkeä ominaisuus, että siitä ei voi tinkiä.

Tokihan nuo harmaahomeelle alttiit lajikkeet pärjää, jos ne istuttaa hiukan harvempaan ja paikkaan jossa tuuli kuivattaa niiden kasvustoa mahdollisimman hyvin. Ja poistaa heti lehdet joissa oireita näkyy, mutta onhan se aika turhaa, jos saa yhtä kauniin kukinnon ja terveen kasvutavan oikealla lajikevalinnalla.

 

Muidenkin kukkien osalta alkaa olla se aika kun poistan ylimääräiset ja hiukankin kellastuneet lehdet viikoittain pois. Tuo liian tiheä kasvusto ja kosteat yöt yhdessä lämpimien ilmojen kanssa nimittäin lisää kasvitautien riskiä melkoisesti. Terve ja sopivan harva kasvusto pärjää ilman ongelmia, mutta jos kasvusto ei pääse kunnolla päivisin kuivumaan, niin helposti tulee ongelmia loppukesästä.

 

En muista, että olenko koskaan muistanut kertoa tuosta äitienpäiväruusun leikkaamisesta. Sehän on kiitollinen kukka kukkimaan kun sen muistaa leikata aina oikein. Niksi on siinä, että kun leikkaan, niin katson aina latvasta päin ensimmäisen 5-lehtiesen lehden ja leikkaan varren sen yläpuolelta poikki. Ruusulla nimittäin juuri tuohon 5-lehtiesen lehden hankaan kehittyy nopeasti kukkiva verso ja kukkia piisaa koko kesän.

 

Heh, samalla kun kirjoittelen tässä Sinulle, niin tapanani on kuunnella radiosuomea ja nauttia aamukahvia. Ja meinasi mennä juuri kahvit väärään kurkkuun, kun uutisissa kerrottiin, että suojalkapallon MM-kisat alkavat tänään. Vieläkin tuo polvi muistuttaa noista omista pelikokemuksista viimevuodelta. Vaikka laji onkin hienoa ja supiSuomalainen, niin jotenkin tuntuu, että minä en enää siitä lajista nauti kuin korkeintaan katsojana. Kyllä tuo tanssi ja lenkkeily on kumminkin minulle sopivammat lajit pitää kuntoa yllä. Mutta tsemppiä ehdottomasti toivotan kaikille kisaajille ja toivon, että suuremmilta nivelten vääntymisiltä välttyvät.

 

Vaan nyt alkaa olla taas kahvit juotuna ja lähden antamaan pienelle Huhu-koiralle aamupalaa. Illalla sitten mennään taas lenkille ihailemaan upeita horsmankukkia ja nuuskimaan illan ihania tuoksuja. Ja pitäähän sitä samalla käydä tuossa lähimetsässä sen verran, että saa maistella ensimmäiset mustikat. Tiedä jos oikein onnistaisi, niin löydettäisiin niitä jo niin paljon, että sataisiin nauttia mustikkapiirakasta ja kylmästä maidosta jo viikonloppuna.

 

---------------------------------

 

Ystävällisyys on ainoa asia, jota ei koskaan voi antaa pois. Se tulee aina takaisin.

 

---------------------------------------

 

Nautinnollista ja ihanaa viikonloppua Sinulle ystäväni.

 

Toivottaa

 

Puutarhurisi

 Juha

 

 

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

 

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 

internet: http://www.puutarha.com

 

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa: http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla