Pirteää huomenta täältä puutarhalta.

Aamut alkaa olla näköjään jo ihan järkiään kostean viileitä ja ilmassa leijuu ihanasti lähestyvän loppukesän tuoksut.

Minähän olen oikein tyypillinen vuodenaika luonne ja huomaan kuinka alan taas kokoajan enemmän ja enemmän nauttimaan näistä hiljalleen pimenevistä, mutta lämpimistä illoista. Loppukesän viileys, kypsyvä marjat ja upeasti rehottavat kesäkukat saa koko sielun voimaan hyvin ja energiaa riittäisi vaikka pienen kylän siirtoon.

Pirteää huomenta täältä puutarhalta. Aamut alkaa olla näköjään jo ihan järkiään kostean viileitä ja ilmassa leijuu ihanasti lähestyvän loppukesän tuoksut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minähän olen oikein tyypillinen vuodenaikaluonne ja huomaan kuinka alan taas kokoajan enemmän ja enemmän nauttimaan näistä hiljalleen pimenevistä, mutta lämpimistä illoista. Loppukesän viileys, kypsyvä marjat ja upeasti rehottavat kesäkukat saa koko sielun voimaan hyvin ja energiaa riittäisi vaikka pienen kylän siirtoon.

Ihanan lämmin kesä on siis hiljalleen siirtymäänsä kohti raikasta syksyä. Nämä leppoisat ja pimenevät illat saa minut kyllä viihtymään myös terassilla ja puutarhassa. Kuuntelen  hiljaa istuskellen tai puutarhassa käyskennellen illan hiljaisuutta kynttilälyhtyjen hennossa valossa. Siinä sitä sielu lepää, kun luonto hiljaa puhuu ympärillä.

 

Eilen illalla saimme viettää taas yhden ikimuistoisen illan meidän tanssiseuran kanssa. Kävimme tuossa meidän kylällä olevalla Tykän tuulimyllytilalla iltaretkellä. Paikka on jo sinällään erikoislaatuinen ja historiallinen, mutta talon isännän kertomana, siitä haltioituu aina uudestaan ja uudestaan. Siellä on paitsi aito toimiva, itse tehty tuulimylly, paikallista historiaa ja nokkelia rakennuksia, niin myös aivan mahtava piha arboretum. Talon isännän isoisä aloitti aikoinaan erikoisempien puiden istutukset ja pojat ovat perinnettä ansiokkaasti jatkaneet. Nyt pihalla kasvaakin jo reilut 70 erilaista havu- ja lehtipuu erikoisuutta. Kasveja on ympäri maailman, mutta kaikki on kylmiltä seuduilta, joten talvehtimiset on sujuneet hyvin, vaikka paikka ei ole mitenkään erityisen suojaisia sinällään. Jos ikinä Sinulla on mahdollisuutta, niin suosittelen mitä lämpimimmin tutustumista paikan päällä. Tämä(kin) on niitä asioita, joita on vaikea kuvailla, ne on vain koettava. Isännälle tai emännälle kannattaa muuten pirauttaa etukäteen, jotta ovat varmasti paikalla, mutta yleensä ovat aina. http://www.tykka.com/

 

Viikonlopulle on luvannut paitsi lämmintä ilmaa, myös kastelua helpottavia sateita. Eilen päivällä leikkasinkin nurmikon varoiksi senttiä-paria lyhyemmäksi, jos sateet vaikka jatkuvat pidempäänkin, niin saa se sitten rauhassa kasvaa.

 

Ilokseni huomasin tuossa aamulla piipahdettuani kasvihuoneella koelajikepenkissä uuden pionilajikkeen avanneen ensimmäisen kukkansa. ( siksi tämä aamu taitaa hiukan venyäkin, kun en malttanut lähteä huoneelta pois, vaan ihailin tätä uutukaista haltioissani). On nimittäin niin upea ja erikoinen väriyhdistelmä, ja niin terhakan varren päässä, että ei paljon tukia kaipaa. Pionihan on ollut aina yksi suosikeistani, mutta hiukan on harmittanut niiden taipumus kaatuilla ja olla sateen jälkeen pitkin pituuttaan. Usein olenkin leikannut oksia maljakkoon ja nauttinut niistä niin. Vaan tämä uusi lajike tekee näköjään niin napakan varren ja kukka on sen verran kevyt, vaikka täyteläinen, että ei tarvitse tukia eikä mitään. Uskon, että jos sen loppusyksy sujuu yhtä hyvin kuin koko kesä, niin se pääsee ensi kevään valikoimiin ilman muuta.

 

Kaksivuotisten kylvöt on meinannut unohtua ihan kokonaan. Itse kun en ollut ajatellut niitä tänä vuonna kylvää. Kiehtovia siemeniä olisi kyllä tuossa varttumassa, mutta nyt ei ole oikein kunnon paikkaa vapaana, joten taidan säästää siemenet ja kylvää ne vasta ensivuonna. Mutta jos Sinä olit ajatellut kylvää, niin nyt olisi hyvä aika tehdä se homma. Eli ainakin harjaneilikka, salkoruusu, sormustinkukka, ja lemmikki olisivat sellaisia perusvarmoja ja hauskoja kaksivuotisia kasveja. Nehän sitten jatkossa käytännössä kylväytyvät itse, eli niistä tulee helposti monivuotisen oloisia kasveja, vaikkeivät sitä ihan virallisesti olekaan. Liian aikaisin noita kaksivuotisia ei yleensäkään kannata kylvää, sillä pahimmillaan ne ehtivät muodostaa kukkavarren tai aihion jo syksyksi, joka sitten paleltuu talvella. Kaksivuotisten ideahan on se, että nyt kylvövuonna, ne kasvattavat ns. lehtiruusukkeet ja sitten ensivuonna kukat.

 

Kerrassaan hyviä uutisia kuulin viikolla myös kimalais- ja mehiläis- rintamalta. Eli tutkija kertoivat molempien kantojen runsastuneen tänä kesänä hyvin ja kaikkien kasvien pölyttämiset onnistuu hyvin ja hunajaakin tulee reilusti. Pari edellistä vuotta olikin jo vähän turhan huolestuttavat, mutta onneksi taas luonto huolen omistaan pitää ja kaikki näyttää niiden osalta taas hyvälle.

 

Viikolla tosin meinasin nousta myös takajaloilleni kun huomasin, että etanat pahukset yrittää valloittaa muutamia kasvustoja. Poistin ensimmäiset yksilöt käsin pois ja  lirautin tuota Eco-koivu uutetta penkin ympäri, niin johan loppui  niiden kulku penkkiin. Vaikkei tuossa tuoteselosteessa oikein kunnolla kerrotakaan sen tehosta etanoihin ja lehtokotiloihin, niin kyllähän se vain hyvin toimii niitä vastaan. Tosin kuin sitten taas hirviä tai peuroja vastaan se ei minusta ihan niin hirveän hyvin tehoa. Kellarin oven eteen pitää vielä muistaa käydä sitä hiukan lirauttamassa, niin eivät sitten eksy sinnekään ja syksyn sato saa olla siellä rauhassa. Lirautan sitä aina ihan kynnyksen viereen ja vähän ohikin seinän vierelle, niin sade ei huuhdo sen tehoa ja sen teho kestää tosi pitkään. Kätevä ja luonnonmukainen kotimainen aine, jonka täyteläinen tervan tuoksu sopii kuin nenä päähän suomalaiseen luontoon.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1549&os=8

 

 

Vaan niin se taas aamuhetki meni kuin siivillä ja kunhan käyn tekemässä aamu kastelut kukille, niin taidan ottaa ämpärin mukaan ja käydä keräämässä tuosta lähimetsästä hiukan mustikoita ja vadelmia piirakka tarpeiksi. Kylmää maitoa ja lämmintä marjapiirakkaa ei kyllä ihan vähällä mikään voita…

 

---------------------------------

Ihmisen tärkein tehtävä on unelmiensa toteuttaminen maan päällä.

-  tuntematon

---------------------------------------

 

Maukasta ja mukavaa viikonloppua, sekä eloisaa elokuuta Sinulle  ystäväni.

 

Toivottaa, unelmiaan toteuttava 

 

Puutarhurisi

Juha

 

 

-Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

 

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 

internet: http://www.puutarha.com

 

 Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa: http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla