Syksyntuoksuista huomenta täältä puutarhalta. On se vain kumma kun illalla ei meinaisi millään malttaa mennä nukkumaan kun leppoisan ihanat illat houkuttelee istumaan terassilla teekupposen äärellä pimeään asti. Ja sitten taas aamulla ei meinaisi taas millään maltaa edes kunnolla päälle pukea kun on jo hirveä halu päästä haistelemaa aamun raikkaita tuoksuja.

Syksyntuoksuista huomenta täältä puutarhalta.

On se vain kumma kun illalla ei meinaisi millään malttaa mennä nukkumaan kun leppoisan ihanat illat houkuttelee istumaan terassilla teekupposen äärellä pimeään asti. Ja sitten taas aamulla ei meinaisi taas millään maltaa edes kunnolla päälle pukea kun on jo hirveä halu päästä haistelemaa aamun raikkaita tuoksuja. Onhan taas aivan uskomattoman ihanaa aikaa. Alkuviikosta kun kuukin oli aivan täysi ja sen upea muoto nousi lämpimälle iltataivaalle, niin eihän tuon romanttisempaa aikaa iltakävelylle voinut olla. Vai mitä?

Muutoinkin viikko on ollut täynnä kaikkea ihanaa ja ennen kaikkea elämänmakuista ja positiivista menoa ja meinikiä. Sain nimittäin viikolla olla taas mukana valitsemassa vuoden positiivisinta Suomalaista yhdessä Positiivareiden kokki-Jussin ja raadin kanssa. Oli kyllä taas mieltä lämmittävää, ja suorastaan liikuttavan ylpeänä sain kuunnella tarinoita mahtavan positiivisen asenteen omaavista ihmisistä, yrityksistä, kyläyhteisöistä, jne. jotka tuovat ympärilleen aitoa elämänmyönteisyyttä, periksi antamattomuutta ja ennen kaikkea oikeaa asennetta. Voittaja julkaistaan muutaman viikon päästä, positiivisuusviikolla syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kerron sen sitten varmasti, mutta jos Sinulle tulee ja toivottavasti tuleekin, tuo maittavin ja ehdottoman kalorivapaa ajatustenaamiainen, niin kuulet sen jo heti valinnan jälkeen. WWW.positiivarit.fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mahtava viikko sai jatkoa sitten eilen, kun oltiin tanssiseuramme kanssa juhlistamassa Haminan elomarkkinoiden avajaisia perinteisessä kulkueessa. Ja niinhän siinä kävi, että viimevuoden kunniamaininta vaihtui upeaan voittoon tänä vuonna. Kuvia ja tunnelmia kulkueesta voit katsella täältä tanssiseuramme sivuilta. www.havestep.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikolla luin ammattilehdestämme hiukan huolestuttavan artikkelin, jossa kerrottiin ahkeraliisan joukkokadosta Helsingin hietaniemen ja honkanummen hautausmailla. Kyse on lehtihomeesta joka lakastuttaa ahkeraliisat totaalisesti muutamassa päivässä ja leviää ilmassa harmittavan tehokkaasti. Oireita on vaikea havaita etukäteen, ainoastaan vaalenevat lehdet ja valkoinen lehtinukka lehtienalapuolella antavat viitteitä taudista.

Onneksi nämä taimet näyttäisivät tulleen yhdeltä toimittajalta, eikä kyse ole ahkeraliisojen yleisestä ongelmasta. Parasta ja ainoa mitä voi tehdä jos oireita ilmaantuu, on hävittää kasvit heti roskikseen viemällä. Kompostiin niitä ei kannata viedä, sillä ne saastuttavat koko kompostin. Samoin kannattaa välttää ahkeraliisojen istuttamista samalle paikalle parin seuraavan vuoden ajan, sillä tauti voi elää maassa useita vuosia. Seuraan kyllä tätäkin asiaa ja ilmoittelen sitten Sinullekin heti, jos on aihetta suurempiin toimenpiteisiin tai muihin varotoimenpiteisiin. Harmillisia asioita, mutta luonto on myös joskus tällainen.

Vaan onneksi muuten kasvimaailman asiat näyttää todella hyvälle. Satoa tulee niin puutarhasta kuin luonnosta ja kukat loistavat kilvan penkeissä ja purkeissa.

Olen muuten pitänyt aina tapana tehdä myös hiukan hoitotoimenpiteitä sadonkorjuun yhteydessä tai heti sen jälkeen. Esimerkiksi herukoista ja karviaisista olen poistanut sadonkorjuun jälkeen aina kaikki huonot oksat pois saman tien ja keväällä teen sitten vasta varsinaiset hoitoleikkaukset. Näin ne eivät suotta ole alttiina kasvitaudeille ja sitä kautta kasvusto pysyy helpommin terveenä. Samoin muutoinkin poistelen aina huonoja lehtiä ja oksia niin kurkuista, tomaateista, mansikkamaalta, jne. Elinvoimainen ja terve kasvusto on aina paras ennaltaehkäisy mitä voi olla tuholaisia ja tauteja vastaan. Vähän niin kuin meillä ihmisilläkin, hyvä kunto ja positiivinen mieli pitävät kivut ja kolotukset loitolla tai ainakin niiden kanssa on helpompi elää. Eikö vain.

Ensimmäiset viljojen puinnit on jo alkanut ja sehän oli se vanha tuttu merkki siitä, että on aika aloittaa ennaltaehkäisyt hiirien suhteen. Nehän alkavat aina näitä aikoja etsiä itselleen talvipaikkoja ja ne aikeet kannattaa torjua jo ennakkoon. Kuka käyttää myrkkyä, kuka loukkuja kuka karkottimia on vähän maku ja paikka kysymys, mutta paljolta säästyy jos aloittaa ennalta ehkäisyn jo nyt. Itse käytän pääasiassa karkottimia vinteillä ja hankalissa paikoissa jissa ei joka päivä ennätä käydä ja siiten taas esim. kellareissa ja varastoissa käytän loukkuja.

Karkottimia niin myyrille kuin hiirillekin löytyy täältä: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=8&ryhmanimi=tarvikkeet

Syyslannoiterintamaltakin kuului vähän huolestuttavia uutisia. Kekkilä kun lopetti vesiliukoisen syyslannoiteen valmistuksen viimevuonna, niin korvaavaa tuotetta ei olekaan oikein ollut kaupoissa saatavilla ja se alkaa loppua monista kaupoista. Joten jos löydät sitä vielä, niin kannattaa ostaa sitä nyt ajoissa. Me kun pussitamme sen itse tuosta ammattiviljely säkistä, niin sitä saadaan kyllä riittämään kaikille halukkaille, mutta kauppoja käy vähän sääliksi. Toki onhan aina mahdollista ostaa rakeista syyslannoitetta ja hoitaa lannoitus sillä. Itse vain tykkään käyttää tuota vesilikoista lannoitetta, koska sillä saa lannoitteen varmasti ja nopeasti kasveille ja täsmälannoitteena sen käyttö on edullista: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=482&os=8

Vaan niin se alkaa taas olla aamuhetki vietetty kanssasi ja kahvikuppikin juotuna. Nyt käyn vielä antamassa pienelle Huhu-koiralla aamupalaa ja suuntaan kohti Hämeenlinnaa. Siellä on tänä viikonloppuna ammattinäyttely ja on taas hauska nähdä kollegoita ja katsastaa mitä uutuuksia ja niksejä kukakin on taas saanut aikaiseksi. Varmasti on taas mukava ja antoisa päivätulossa.

---------------------------------

Olkaamme kiitollisia ihmisille, jotka tekevät meidät onnelliseksi, sillä he ovat hurmaavia puutarhureita, jotka saavat sielumme kukoistamaan.

-       Marcel Proust

---------------------------------------

Ja kiitos jo nyt niistä monista ihanista palautteista joita syyskuvastosta olen saanut. Sitä oli tosiaan ilo tehdä ja aivan kuin Marja sanoi, sydän on ollut mukana joka sivulla.

Toivottu pikatilaus / tutustumisosiokin on nyt valmis: http://www.puutarha.com/pikatilaus.asp

Ihanaa alkusyksyistä viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa sydämensä pohjasta

Puutarhurisi

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail: mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa: http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla