Lämpimän kosteaa huomenta täältä puutarhalta. Aamu tosiaan aukeni minusta jotenkin poikkeuksellisen lämpimänä tänään. Kosteuttakin ilmassa tuntui olevan reilusti, vaikkei yöllä satanutkaan. Toisin kuin keskiviikko- torstai välisenä yönä. Silloin kyllä tuli vettä ja yö tarjosi todella upean näytelmän. Salamoi ja jyrisi ihan koko taivaan voimalla. Yöllä kun juoksentelin sadetakki...

Lämpimän kosteaa huomenta täältä puutarhalta.

Aamu tosiaan aukeni minusta jotenkin poikkeuksellisen lämpimänä tänään. Kosteuttakin ilmassa tuntui olevan reilusti, vaikkei yöllä satanutkaan. Toisin kuin keskiviikko- torstai välisenä yönä. Silloin kyllä tuli vettä ja yö tarjosi todella upean näytelmän. Salamoi ja jyrisi ihan koko taivaan voimalla. Yöllä kun juoksentelin sadetakki päällä irrottelemassa johtoja kasvihuoneelta ja täältä toimistolta, niin ihan pakko oli jäädä oven rakoon katselemaan tuota upeaa näytelmää. Oli se hienoa ja vaikuttavaa, vaikka hiukan pelottavaakin toki. Onneksi ei tullut mitään suurempia tuhoja, mitä nyt virtaava vesi teki pieniä uria ja onkaloita pihalle, mutta ne on äkkiä soralla korjattu.

Pieni Huhu-koirakin oli hiukan peloissaan, mutta reippaasti pikkukoira isänsä kanssa siitäkin yöstä yhdessä selvisi. Taisi isä-Aten pieni tassu olla taas Huhulle korvaamattoman iso turva. Hassua, miten joskus pieni käsi tai käpälä onkin niin suuri ja tärkeä oikealla hetkellä, itse kullekin meistä. Eikö vain?

Nämä lämpimät säät kyllä yhdessä tuon kosteuden kanssa tekee nyt kyllä kasvuston puhdistamisen tuiki tarpeelliseksi. Homeet pahukset kun leviävät niin herkästi tällaisilla keleillä. Käytännössä olen tehnyt ihan kaikki kastelut aamusta. Samoin olen poistanut kaikki kukkineet kukat ja huonot lehdet sitä mukaa kasvustosta pois. Kasvihuonettakin olen tuulettanut jopa hiukan ylikin päiväsaikaan. Eli olen antanut ennemmin lämpötilan vaikka hiukan laskeakin, pääasia on ollut, että kasvusto on kuivahtanut kunnolla päiväaikaan. Näin kasvitaudit pysyvät luonnostaan kurissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sadonkorjuuaika on kyllä ihanaa. Tuosta avomaan kurkustakin on tullut mahtavan hyvää satoa. Se on kyllä maukasta ihan sellaisenaan ja nuo hölskytyskurkut on mitä kätevin tapa tehdä maistuvia kurkkuja leivän päälle hetkessä. Kotimaisten kasvisten sivuilla on huippuhyviä ohjeita myös avomaakurkulle. http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Tiedote.aspx?id=1121053

Katselin tuossa viikolla, että tomaatit tuossa amppelissa meinaa kypsyä jo aika verkkaisesti ja varmaan kohta koittaa se aika kun keräilen ne vihreinä sisälle. Laitan ne vain leivinpaperin päälle sisälle ja pimeään, niin ne kypsyvät maukkaiksi ihan viikossa-kahdessa.

Viikolla hiukan hämmästelin kun kuulin, että muutama ihminen oli sairastunut todella vakavasti kun oli syönyt vahingossa valkoisia kärpässieniä, luullen niitä herkkutateiksi. Toivotaan nyt, että he selviävät ja kaikki kääntyy parhain päin. Itse muistan hyvin kun aikanaan aloin sieniä keräämään, niin pieni sienikirjanen taskussa oli ihan korvamaton apu. Siitä kun katsoi kuvaa ja ennen kaikkea luki kuvauksen, niin aika nopeasti oppi tunnistamaan hyvät sienet ja samalla oppi myös paljon uusia sieniä. Marttaliitto on ainakin joskus järjestänyt sienikursseja joissa on opetettu tunnistamaan sieniä. Tuollaiselle en ole koskaan osallistunut, mutta tiedän monia jotka ovat käyneet ja ovat olleet todella tyytyväisiä. Kurssin jälkeen sienimaailma on avautunut ihan uudella tavalla.

Eilen illalla kun istuskelin terassilla ja nautin iltateetä ihaillen pimenevää iltaa, niin huomasin kuinka terassin viereisestä koivusta oli pari oksaa menettänyt kasvuhalunsa. Taidankin leikata ne nyt poikki viikonlopulla ja samalla siistiä noita muitakin syysleikattavia. Eli nythän voi ja kannattaa leikata kaikki mahlaa valuvat puut. Vaahterat, luumut, kriikunat, kirsikat, hevoskastanjat, kultasateet ja jalonpähkinät.

Samalla kun siinä istuskelin ja söin viimeisiä mansikoita amppelista, niin hiukan alkoi tehdä mieli perustaa lisää mansikkamaata. Nythän se olisi hyvä tehdä. Ehtisivät taimet juurtua hyvin ja antaisivat satoa mukavasti jo ensi kesänä. Noh, kunhan käyn puhdistamassa tuon vanhan penkin pois rönsyistä, rikoista ja huonoista lehdistä, niin katson sitten, että vieläkö sitä innostuu. Toisaalta keväällä istutettuina amppeleista ja padoista saa mukavasti napostelu mansikoita koko kesäksi minne vain. No ainahan sitä puutarhurin mieli tuumailee, suunnittelee, harkitsee ja sitten vasta toteuttaa. Hiljaa hyvä tulee, ajatellen aivan kaunista, eikö vain?

Viikonlopulla ajattelin keräillä hiukan kuivakukkia luonnosta ja kukkapenkeistä. Ripustelen ne sitten tuonne pannuhuoneeseen roikkumaan ja talvella niistä on sitten kiva askarrella koristeita, niin kransseihin kuin jouluasetelmiin. Myös ikkunoiden väliin niistä saa tehtyä kivoja pienoismaisemia yhdessä jäkälän, mustikanvarpujen ja pienien kivien kera. Hauskaa puuhastelua josta tulee aina hyvälle tuulelle ja kodistakin tulee aina hiukan kodikkaampi.

Liljapenkkiä katselin myös sillä silmällä, että pieniä varsia näkyi tulleen kesänaikana reilusti. Se kertoo siitä, että pikkusipuleita on tullut ja kohta penkki alkaa olla liian tiheä, eikä se kuki kunnolla. Taidan siis kaivaa sipulit ylös, irrottaa pikkusipulit irti emosipulista ja istuttaa kaikki uudelleen. Tosin nuo pikkusipulit taidan istuttaa tuonne sivummalle omaan penkkiinsä, jossa ne saavat kasvattaa itseään isommiksi ja sitten parin vuoden kuluttua istutan ne tuohon varsinaiseen penkkiin tai lahjoita ne kavereiden penkkeihin.

Toki nuo liljat voi jakaa keväälläkin, mutta kun kelit ovat näin hyvät, niin ihan hyvin sen voi tehdä nyt tänä vuonna näin syksylläkin. Eri asia on jos ilmat, etenkin sateet ja kasvukausi olisi parin edelliskesän kaltainen, silloin ei kannattanut sipulikukkiin syksyllä kajota. Tautiriski oli liian suuri, kun maa on märkä ja sipulit ei ennätä kasvattaa suojaavaa kuorta talven suojaksi.

Syyslannoituksesta ja sen tärkeydestä taidan nykyään paasata jo liiankin kanssa, kun lähipiiri alkaa jo huomauttelemaan… vaan minusta se kun on niin pieni, mutta korvaamattoman tärkeä toimenpide näin syksyllä, että se kannattaa aina tehdä. Sato, kukinta, talvehtiminen ja kaikki on niin paljon parempaa ensivuonna, kun kasvi saa syksyllä oikeaa lannoitetta, että eron huomaa väkisinkin. Suosittelen, siis jälleen kerran…http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=482&os=8

Omena ja luumupuiden alle testailin jo viimevuonna sellaista hedelmäkerääjä verkkoa. Kätevä laite, jolla saa sadon talteen puhtaasti ja turvallisesti. Ihan joka puun alle en viitsi tätä laittaa, vaan viritän sen puun alle, ravistan kypsät hedelmät siihen ja korjaan ne talteen. Sitten vai seuraavan puun alle ja kohta on kaikki kypsät kerätty talteen. Kätevä ja yksinkertainen apu. Tällainen siis: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1831&os=25

Kaikki muutkin uutuudet olen kasannut tänne uutuuksien alle: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=25&tr=1814&ryhmanimi=kaikki+uutuudet

Kuvastojakin näyttäisi olevan tuossa vielä hiukan jäljellä, joten jos Sinulla on joku ystävä joka voisi tykätä, niin vinkkaatko: http://www.puutarha.com/kuvasto.asp

Ensi viikolla aloitettaan sitten ensimmäiset kukkasipulien ja huonekasvien toimitukset. Perennoja ja pensaitahan olenkin lähetellyt kaiken aikaa ja niitä lähetän kelien mukaan aina syyskuun loppuun asti, siis niin kauan kuin taimia ja istutuskelejä riittää. Sipulikukkiahan ei kannata vielä istuttaa, vaan sitten vasta kun maa on laskenut alle 10 asteen. Sipulit voit säilyttää kotona viileässä ja pimeässä paikassa niin kauan kunnes maa on jäähtynyt riittävästi.

Vaan niin on taas aamukahvit juotuna ja pikkuinen Huhu-koira odottelee tuolla jo ihan malttamattomana. Huhu saattaakin hiukan yllättyä kun tänään onkin vuorossa sienikorin tilalla puolukka ämpäri. Puolukka nimittäin alkaa hiljalleen kypsyä ja ainakin tässä lähimetsissä puolukkaa on ihan mielettömän paljon. En muista milloin olisi ollut näin punaisenaan kaikki mättäät. Hirvikärpästakki vain päälle ja poimuri heilumaan, äkkiä on ämpärillinen tätä luomuherkkua kerättynä.

---------------------------------

On kaksi tapaa elää elämä. Toinen on kuin ikään ei olisi ihmettä. Toinen on kuin kaikki olisi ihmettä.

-       Albert Einstein

---------------------------------------

Ihmeellisen ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail: mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa:  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla