Lämpimän leppoisaa huomenta täältä puutarhalta. Kyllähän tuo luonto nyt meitä hellii oikein kunnolla. Kosteutta ja etenkin lämmintä piisaa. Tänäkin aamuna tuossa puolikuuden aikaan mittari näytti jo 17,5 astetta lämmintä. Varsinainen intiaanikesä ...

Lämpimän leppoisaa huomenta täältä puutarhalta.

Kyllähän tuo luonto nyt meitä hellii oikein kunnolla. Kosteutta ja etenkin lämmintä piisaa. Tänäkin aamuna tuossa puolikuuden aikaan mittari näytti jo 17,5 astetta lämmintä. Varsinainen intiaanikesä on kait nyt sitten totta. Joku meteorologihan määritteli sen viimeviikolla siten, että intiaanikesä on virallisesti silloin, kun lämpötila on syyskuussa yli 20 astetta.

Sieniä olen käynyt keräilemässä muutamana iltana ja nyt voi kyllä sanoa, että metsät on täynnä sieniä. Koriin on tullut niin kanttarelleja, suppilovahveroita, erilaisia suolasieniä, mustiatorvisieniä ja eilen jopa muutama herkkutattikin löytyi. Nyt jos koskaan kannattaa tehdä pienet eväät ja lähteä metsään sieniretkelle, siellä se sielu lepää ja ruumis rasittuu sopivasti. Sen minkä olen huomannut tärkeäksi on se, että liika kiire pitää siellä unohtaa. Metsässä kannattaa kulkea ennemmin aikaa kuin matkaa, hitaasti kiiruhtaen kun näkee niin paljon enemmän. Vähän niin kuin elämässä yleensäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eilen iltapäivästä julkaistiin sitten vuoden positiivisin henkilö. Wilson Kirwan manttelinperijäksi valittiin Alexander Stubb ja elämän työstään palkittiin mies herra Hakkaraisen ja iki-ihanien koiramäen tarinoiden takaa, Mauri Kunnas. Itse en valitettavasti tilaisuuteen päässyt, mutta Kokki-Jussin kanssa juttelin illalla ja tilaisuus oli ollut täynnä ihmisiä jotka loistavat elämisen onnea pilviselläkin säällä. Ja kyllähän se varmasti on niin, että kun saa tehdä työtä josta tykkää ja saa olla siinä oma itsensä, niin on helppoa olla positiivinen ja periksiantamattoman myönteinen hiukan hankalempinakin aikoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samoin se, että ammatti ei tee ihmisestä sen parempaa kuin huonompaakaan, vaan ihminen itsessään on se tärkein. Se asenne, se asenne… Tunnelmia tilaisuudesta kuvin, sanoin ja videoin löytyy täältä: http://vps.positiivarit.fi/vuoden_positiivisin_suomalainen_2009

Omenasadostakin näyttäisi tulevan poikkeuksellisen hyvä. Kaupoissakin näkyy olevan jo ensimmäiset kotimaiset omenat. Ja kyllähän omenapiirakka yhdessä vaniljakastikkeen kanssa on sellaista herkkua, että helposti itsensä tulee ähkyyn syötyä. Vaan eipä se haittaa, kun suu on nauttinut, niin kyllä vatsa sen kestää.

Olenhan muuten muistanut sanoa, että jos vastaan tulee niitä ns. muumiotautisia omenoita, niin ne kannattaa hävittää suoraan roskikseen. Niitä ei kannata edes kompostoida, sillä itiöt eivät tuhoudu kompostissakaan ja on vaarana, että se leviää sitten takaisin luontoon kun kompostia levittää. Eli pussiin vain ja roskikseen heti jos niitä puihin ilmestyy.

Myyrien, hiirien ja pupu-jussien varalta olen katsellut noita runkosuojia valmiiksi jo nyt ja osan jo laittanut paikalleenkin. Ei vara venettä kaada, joten nyt kun laittelee ne paikalleen, niin onhan sekin asia hoidossa hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Eikö vain?

Samoin olen etsinyt harsot ja muut talvisuojat jo kädenulottuville, sillä varmaa on, että kohta ne kylmät yöt tulee. Kerran kun tuulet kääntyvät, niin keli muuttuu ihan hetkessä ja silloin on hätä kädessä, jos ei ole harsot ym. valmiina. Vaan kun ne on valmiiksi katsottuina, niin illalla on sitten helppo kietaista ne kasvien päälle ja ne saa nukkua yöt rauhassa suojassa peitteiden alla.

Kesäkukkien kastelussa olen lisännyt kastelulannoitetta nyt jokaiseen kastelukertaan. Hidasliukoisten lannoitteiden voima alkaa nimittäin olemaan käytettynä näin syksyllä, etenkin kun kasvukausi on ollut näin suotuisa ja pitkä. Teen lannoitteesta hiukan laimeampaa, mutta annan sitä tosiaan kokoajan. Nämä ilmat kun kerran jatkuu suotuisina, niin kasvit kasvavat ja pysyvät upeina kun saavat hiukan lisälannoitetta kokoajan.

Tämän teen siis vain kesäkukille, en monivuotisille. Niillehän annetaan sitä syyslannoitetta joko rakeisena tai kasteluveden seassa joka toinen viikko, pakkasten tuloon asti.

Kesäkukka uutuuksien testauksetkin alkaa olla loppusuoralla ja paljon on mahtavia uutuuksia luvassa ensikaudelle. Esimerkiksi nuo uudet amppelibegonia lajikkeetkin näyttävät niin upeille ja mahtaville, että ei paremmasta väliä. Kyllähän niistäkin on nyt helppo valita ensikesäksi lajikkeet jotka kukkii ja kestää. No, niihin ja muihinkin kokemuksiin palailen sitten taas ensi kevään korvalla kunhan kaikki testit ja kokemukset on ynnätty ja olen valinnut parhaista parhaimmat lajikkeet.

Muutamat kesäkukka istutukset on kyllä hiukan jo kärsinyt ja olenkin ajatellut viikonlopulla ottaa ne pois ruukuista ja istuttaa niiden tilalle hiukan koristekaaleja, kurpitsoja ja muita syksyisiä ryhmäkasveja.  Koristelen ne sitten vielä pihlajanmarja oksin ja muilla luonnon koristein ja volá, että onkin hieno syksyinen asetelma helposti valmis.

Perennoja istuttelen myös varmaan vielä, jos vain johonkin penkistä tilaa tai inspiraation löydän. Niiden istutus on nyt niin paljon helpompaa ja jotenkin hauskempaa kuin keväällä. Silloin kun tuntuu, että kiiruusta piisaa muutenkin. Nyt on aikaa nauttia istuttamisen ilosta oikein kunnolla. Samalla on kätevä istuttaa sipulikukat samaan penkkiin. Tulee upeita kokonaisuuksia. Ja hajulaukkoja laitan sekaan jo ihan senkin takia, että ne pitää myyriä loitolla sekä kukkivat kumminkin ihanasti perennojen joukossa.

Perennoja: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=1&ryhmanimi=perennat

Pensaista olen vallan ihastunut tuohon lamohietakirsikkaan, se on kyllä vallan ihanteellinen kasvi hankalien paikkojen maanpeitto kasviksi. Sitäkin voi istuttaa vielä.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=4&tr=211&ryhmanimi=pensaat

Ja sitten se tämän syksyn sipulikukka erikoisuuksien todellinen helmi. Eli sain kuin sainkin varattua meille Suomen ensimmäiset Ice Cream tulppaanin sipulit. Se esiteltiin jo useampi vuosi sitten ammattitapaamisessa ja silloin pääsin näkemään sen ensimmäisten joukossa ja heti varasin meille sitä. Ja nyt se on sitten totta. Katsoppa ja ihastu:

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1858&os=2

Ja jos mielesi tekee herkutella tällä, niin kannattaa varata pian, sillä tätä herkkua ei kauaa riitä nautittavaksi…

Minkään kukkasipulin istuttamisellahan ei ollut tosiaankaan kiirettä vielä. Sipulit kannattaa vielä pitää pimeässä ja viileässä paikassa ja istutellaan vasta sitten kun maa on jäähtynyt alle 10 asteen. Eli vanha tuttu sääntö. kun käsiä hiukan paleltaa, niin on aika istuttaa sipulit maahan juurtumaan. Liian aikaisin istutettuna, ne lähtevät nyt kasvamaan ja tuhoutuvat sitten talven aikana.

Vaan niin on taas tullut aamukahvit juotua ja lähdenkin tästä takaisin kasvihuoneen touhuihin. Tuuli ulkona on näköjään niin rivakkaa, että pitänee näköjään vetää lippalakki oikein kunnolla päähän.

Illalla olisi sitten toivottavasti sen verran selkeää, että voisi romantisoida täysikuun ja kynttilöiden valossa pimenevässä illassa. Ja tietty nauttia kylpytynnyrin veden lämmöstä ja tuoreista sieni- ja omenapiirakoista.

---------------------------------

Jokainen hymy tekee Sinusta päivän nuoremman.

-       Kiinalainen sananlasku

---------------------------------------

Ihanaa viikonloppua Sinulle.

Toivotteleepi

Iloisin ja hymyilevin terveisin.

Puutarhurisi

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: : http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa:  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla