Syksyntuoksuista huomenta täältä puutarhalta. Äkkiä nuo yöt viilenevät, kun alkavat viiletä. Nytkin oli aamulla viiden jälkeen vain reilu 3 astetta lämmintä ja toissa-aamuna sentään 15. Ei ole enää kaukana ensimmäiset hallayöt, onneksi on harsot valmiiksi katsottuina...

Syksyntuoksuista huomenta täältä puutarhalta.

Äkkiä nuo yöt viilenevät, kun alkavat viiletä. Nytkin oli aamulla viiden jälkeen vain reilu 3 astetta lämmintä ja toissa-aamuna sentään 15. Ei ole enää kaukana ensimmäiset hallayöt, onneksi on harsot valmiiksi katsottuina.

Eilen illalla meni hiukan myöhään, kun sain etuoikeutetusti olla katsomassa Kouvolan teatterin ensi-ilta esitystä joka kertoi Minna Canthista. Oli kerrassaan upea ja voimakastunteinen esitys, uskomattoman lujatahtoisesta ja upeasta persoonasta. Vaikka kello lähenteli tosiaan jo puoltayötä kun kotiuduin, niin ihan pakko oli vielä olla hetki ulkona. Ihastella kuunvaloa ja kuunnella yön hiljaisuuden ääniä. Olihan ilta täynnä upeita esityksiä, niin teatterissa kuin luonnossakin. Kummasti se kyllä antaa energiaa ja voimaa, kun sielu saa ravintoa. Nytkin vaikka yöunet jäivät normaalia vähemmälle, niin olo on niin energinen ja mahtava, että voisi tehdä vaikka mitä, eikä väsytä yhtään. Kyllä sielustaan kannattaa siis huolta pitää. Vai mitä?

Eilen kun kävin pienen Huhu-koiran kanssa aamukävelyllä metsässä, niin kyllä sitä taas ääneen tuli ihmeteltyä tätä tämän vuoden satoa. Tuntui, että metsä on ihan pullollaan sieniä ja puolukoita. Ja jopa mustikatkin maistuvat vielä ihan hyville. Korillinen suppilovahveroita ja kantarelleja löytyi helposti sekä koneellinen puolukoita, ihan pikku alalta. Ja kun satoa on muutenkin tullut ihan mahtavasti niin maasta kuin puistakin, niin kyllähän ensitalvena kelpaa herkutella kesän herkuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nurmikon leikkuuseen ajattelin keskittyä tänään illalla. Se on nyt sopivan kuivaa ja kun vielä kerään leikkuujätteet talteen, niin ei tule ongelmia talvehtimisen suhteen. Varmaan vielä muutaman kerran saa nurmikkoa leikata, mutta leikkuutähteet otan kyllä talteen, ettei ne suotta jää talveksi tukahduttamaan nurmikkoa. Haravointi tekee nurmikolle muutenkin hyvää, se paitsi puhdistaa nurmikkoa, niin se myös ilmaa sitä. Haravointihan on yksi hyvän nurmikon salaisuuksia. Se on vähän kuin hiusten harjaaminen. Se tekee hyvää paitsi hiuksille, niin myös päänahalle.

Viikonloppuna keräilen jo hiljalleen kasteluletkuja ja muita kastelu tarvikkeita sisälle päin. Tyhjentelen niitä jo ihan senkin takia, että suurempaa tarvetta kastelulle ei enää ole ja sitten kun ensimmäiset pakkaset tulevat, niin ne eivät halkea hajalleen.

Ylösnostettavien juurakoiden (daaliat, anemonet, gladiolukset) oikeasta nostoajasta on aina näin syksyllä puhetta. Joku vannoo pakkasten nimeen, toinen taas nostaa ne kun kukinta on päättynyt. Minä olen näiden kahden opin välimaastossa oleva. Eli seuraan niin kasvustoa kuin ilmojakin. Kun esim. gladiolukset ja anemonet alkaa olla jo lehdiltään ruskeat ja kukat kukkineet, niin nostelen sipulit kuivumaan ja siirrän ne talvehtimaan. Sitten taas daalioiden annan kukkia syksyn pikkupakkasiin asti. Sitten kun pakkanen on niitä nipistänyt, leikkaan varret poikki ( n. 5 cm tapeille) ja nostan ne talvehtimaan.  Pääasiahan on tietty, ettei anna pakkasen tuhota mukuloita / juurakkoa.

Noista kasvien leikkuujätteistä tuli mieleen nuo kompostointi asiat. Harmittavasti näkee joskus komposteja joihin on lykätty kaikki risut ja männynkävyt ja sitten moititaan, että kompostissa on vikaa, kun se ei lähde käymään. Kompostin käyntiin laitto ja käyttöhän onnistuvat yleensä helposti kun muistaa perusasiat. Risut ym. kasvijätteet pilkotaan mahdollisimman pieniksi, lisätään typpeä, koska kasvien osat ovat näin syksyllä luonnostaan typpiköyhiä. Eli esim. litran verran kanankakkarakeita aina yhtä kottikärryllistä kohden. Sitten vain erilaiset kasvit kerroksittain ja lämmintä vettä päälle. Pidetään huoli, ettei se pääse jäätymää eikä kuivumaan. Annetaan muhia talven yli ja käännetään ensi keväällä. Kyllähän käy komposti kohisten ja huippuhyvää multaa valmistuu helposti ja hajuttomasti.

Syyssipuleiden istuttamista maahan en ole vieläkään aloittanut lämpimien säiden takia. Paitsi noiden jouluksi kukkaan hyödettävien hyasinttien ja tulppaanien osalta. Nehän kannattaa istutella nyt ja siirtää ne kellariin tai muuhun n.10 asteiseen pimeään paikkaan. Siellä ne saa sitten olla joulukuun alkuun asti ja juurtua rauhassa. Juurtuahan ne toki ehtii lyhyemmässäkin ajassa, mutta ne tarvitsevat vähintään sen 10 viikkoa aikaa, että niissä olevat kukka-aihiot virittyvät ja kukkivat. Muutoin ne kasvavat pelkkiä lehtiä. Amaryllisten kanssa ei ole vielä kiirettä. Toki niissäkin on lajikekohtaisia eroja, mutta käytännössä vasta marraskuu on se aika kun niitä istutellaan. Kerron siitä sitten ajoissa kun niiden aika lähestyy. Ja samalla paljastan sitten tämän vuoden huippu-uutuudet, nyt onkin tarjolla sellaisia herkkuja, että pois alta…;)

Tulppaanissa olen jostain syystä aivan ihastunut noihin uusiin kerrottukallisiin ja ripsureunaisiin lajikkeisiin. Niiden kukat kun ovat kukkiessaan, niin erikoisen näköisiä, että ihan niin kuin ne eivät tulppaaneita olisikaan. Kerrottuina ne kestävät kukassaan pitkään ja vangitsevat katseet todella tehokkaasti.

Harmi, että nuo kuvat ei tee niille oikeutta, mutta onhan yllätys sitäkin parempi.

Kurkkaappa.

Keltaisena : http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1769&os=2

ja pinkin sävyissä: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1767&os=2

Vaan niin se taas alkaa olla takassa tuli palanut ja aamukahvit juotuna, joten on aika lähteä antamaan Huhulle aamupalaa ja sitten puuhastelemaan ihanaan syyspäivään.

---------------------------------

Silloin tällöin me kaikki vaivumme tosielämästä haavemaailmaan. Unelmoimme ihmeellisistä ruusutarhoista-sen sijaan, että nauttisimme ruusuista, jotka kukkivat ikkunamme alla joka päivä.

-   Dale Carnegie

---------------------------------------

Syksyisen ihanaa viikonloppua Sinulle.

Toivotteleepi, rallatellen

Puutarhurisi

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi:

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa:  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla