Aamulla olikin sitten jo soviteltava pipoa päähän, lämpömittari nimittäin näytti enää vajaata 2 astetta lämmintä. Nuo raikkaan kuulaat syysaamut alkaa siis vihdoin olla totta. Pitkäänhän näitä poikkeuksellisen lämpimiä säitä on tänä syksynä riittänytkin. Tosiaan aamun kajossa kun kävelin kasvihuoneelle, niin...

Raikasta ja kaunista huomenta täältä puutarhalta.

Aamulla olikin sitten jo soviteltava pipoa päähän, lämpömittari nimittäin näytti enää vajaata 2 astetta lämmintä. Nuo raikkaan kuulaat syysaamut alkaa siis vihdoin olla totta. Pitkäänhän näitä poikkeuksellisen lämpimiä säitä on tänä syksynä riittänytkin. Tosiaan aamun kajossa kun kävelin kasvihuoneelle, niin oikein piti taas pysähtyä kuuntelemaan tuota luonnon hiljaisuutta ja ihastelemaan aamukajon kauneutta. Punertavan taivaanrannan hehku yhdessä peltojen päällä leijuvan aamu-usvan kanssa oli taasen luontoa kauneimmillaan. Hiljainen tuuli sai koivunlehdet soittamaan säveliään ja koko aamuinen hetki oli täydellisen upea. Ihana aamun avaus tietää taas mahtavaa päivää.

 Tuossa takkaan tulta viritellessäni muistelin, että nyt kun lämmityskausi hiljalleen käynnistyy, niin tarviikin muistaa taas huoltaa nuo palohälyttimet, niin sisällä kuin täällä toimistollakin. On niin paljon turvallisempaa nukkua yönsä rauhassa kun tietää, että patterit ovat kunnossa ja jos jotain sattuu käymään niin ne herättävät varmasti. Minullahan on myös noiden palovaroittimien lisäksi häkävaroittimet hommattuna ihan sen takia kun tuota takkatulta tulee poltettua, niin sisällä kuin täällä toimistollakin. Tuo häkä kun ei tavallisessa palohälyttimessä aiheuta mitään hälytystä, mutta on suorastaan pelottavan vaarallista jos sitä pääsee huoneilmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmat tosiaan ovat nyt sen verran viilentyneet, että aion aloittaa myös tulppaanien istuttamiset viikonlopulla. Käytännössä siis kaikkia syyssipuleita voi alkaa istuttaa nyt. On kyllä ihanaa puuhaa istutella noita ja nähdä jo sielunsa silmin keväinen kukkaloisto. Ihan kuin hyvää ruokaa tehdessä, maistaa sen maun suussaan jo valmistellessa. Näissäkin asioissa on usein se matka vähintään yhtä tärkeä kuin lopputulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan varmaan ikuisesti, kun vuosia sitten kuulin kuinka kaksi henkilöä eräässä marketissa puhui, että kun vielä tarvitsisi istuttaa nuo sipulikukatkin vielä. Teki oikein mieli mennä sanomaan, että mitäs jos ajattelisitte, että saattekin istuttaa ne. Nauttisitte istuttamisesta ja odottamisesta sekä sitten olisitte ylpeitä kasvuloistosta. No, jätin sanomatta, kun ei ole tapana vieraiden asioihin puuttua, mutta jäi kyllä harmittamaan heidän puolestaan kuinka heiltä jää tämän puutarhaharrastuksen hienoin osa, se matka, kokematta tai ainakin se on suotta raskas. Itse ainakin nautin usein paljon enemmän juuri kasvattamisesta, odottamisesta, huolehtimisesta ja kaikesta siitä mitä on ennen kuin kukka kukkii lopullisessa muodossaan. Toki olen ylpeä aina lopputuloksesta, mutta se matka siihen on kumminkin ollut se joka tekee siitä minulle rakkaan ja voin olla siitä aidosti ylpeä. Ja aina olen huomannut, niiden opettaneen minulle jotain uutta…

Tuossa kun muutama viikko sitten lahjotin kukkasipuleita eräälle lapsiryhmälle, niin oikein sieluni silmin taas näin sen ilon ja riemun kun he istuttavat niitä ja odottavat keväättä kuin toista joulua. On kyllä ihanaa kun on näitä innokkaita aikuisia, jotka jaksaa innostaa lapsia ja nuoria myös puutarha asioihin, usein vielä ihan omalla ajallaan ja omasta tahdostaan. Heilläkin matka on varmasti innostavampi kuin päämäärä, vaikka varmasti ovat ylpeitä kun näkevät pienten lasten kasvaneen aikuisiksi ja kaiken menneen hyvin. No se siitä, uskon, että me sinun kanssa olemme myös niitä onnellisia jotka osataan nauttia myös matkasta, eikä pelkästä perillepääsystä. Ihan kaikilla osa-alueilla elämässämme, eikö vain?

Nuo ilmat kun tosiaan nyt viilenee ja säätiedotus lupaili jo mahdollisesti viikonlopun jälkeen vieläkin kylmempää, jopa lunta, niin hiekoitushiekkaa ajattelin jo varailla astioihin katon alle kuivumaan. Sepelihän se parasta on, sitä kun ei tarvitse paljoa ja kun huoneenlämpöisenä sen vielä levittää niin se tarttuu jäiseen pintaan hyvin.

Kasvimaaltakin alkaa olla kohta sato korjattuna säilöön, tosin vielä muutamia herkkuja sieltä vielä löytyy. Minulla on muuten tapana kylvää hiukan kalkkia aina maanpintaan ennen kuin käännän maan kevättä vaille valmiiksi. Näin maan ph pysyy hyvänä ja kalkki imeytyy kätevästi maahan ilman huuhtoutumisen vaaraa. Ja näkeehän sitä siinä sitten samalla, että kuinka työ edistyy, kun valkoinen maa muuttuu mustaksi.

Kasteluletkut ym. kasteluun liittyvät korjailen nyt viimeistään ja jo pois. Ettei vain pakkanen riko mitään.

Samoin nuo loput ulkotyövälineet putsailen, teroittelen ja öljyän talvivarastoon sitä mukaa kun niitä ei enää tarvitse. On sitten kiva ottaa ne käyttöön keväällä, kun ovat hyvässä kunnossa. Ruohonleikkuria en vielä putsaile talviteloille, sillä ainakin kerran ajan nurmikon ja samalla korjailen noita leikkuutähteitä sekä puidenlehtiä sillä pois. Viimeisellä ajokerralla kannattaa muuten jättää tuo nurmikko hiukan tavallista pidemmäksi, näin se talvehtii paremmin.

Ylösnostettavissa mukuloissa, sipuleissa ja juurakoissa alkaa olla h-hetket myös käsillä. Eli kannan, mukulabegonian ja anemonen mukulat kannattaa nostaa jo pikkuhiljaa ylös ja viedä kellariin talvehtimaan. Daaliat, gladiolukset ja ruostekukat saa kuitenkin olla maassa vielä niin kauan kun varret alkavat mustua.

Vaan nyt on taas tuli takassa muuttunut hiilloksen hehkuun ja aamukahvit mansikkakakun kera juotuna.

 Ja lähdenkin tästä antamaan pikkuiselle Huhu-koiralle aamupalaa ja sitten menekin poistelemaan harsot arimpien kasvien päältä pois.

P.S. Syyssipulihulluus kun iski taas, niin tein Sinulle ihan oman suosikki sekoitukseni, syyssipulikimaran, syksyn uutuuksista ja erikoisuuksista. Ja hulluus tosiaan kun iski, niin katospa millä hinnalla saat nyt 125 sipulia…http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1860&os=2

 Istuttamisen iloa ja eväitä kevään loistoon.

 ---------------------------------

Imartele minua – en ehkä usko sinua.

Kritisoi minua – en ehkä pidä sinusta.

Ylenkatso minua – en ehkä anna sitä anteeksi.

Kannusta minua – enkä koskaan unohda Sinua.

-    William Arthur

---------------------------------------

Ihanan syksyistä viikonloppua Sinulle

Toivotteleepi kannustaen samalla kesän viimeisistä mansikoista tehtyä kakkua suussaan sulatteleva.

Puutarhurisi

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail: mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa: http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla