Eipä ollut mittarissa astetta enempää lämmintä tuossa viiden jälkeen aamulla. Vaikka pikkuisen väsyttikin ja lämpimän peiton alle olisi ollut helppo jäädä pitemmäksikin aikaa, niin kyllähän mieli muuttui äkkiä...

Raikasta huomenta täältä puutarhalta.

Eipä ollut mittarissa astetta enempää lämmintä tuossa viiden jälkeen aamulla. Vaikka pikkuisen väsyttikin ja lämpimän peiton alle olisi ollut helppo jäädä pitemmäksikin aikaa, niin kyllähän mieli muuttui äkkiä, kun vedin parikertaa keuhkot täyteen raikasta aamuilmaa. Kaiken kruunasi vielä hieno tähtitaivas joka loisti kuin timantein koristeltu katto. Kertakaikkisen upea syksyinen, vähän jopa jo alkutalvisen oloinen aamu.

Pikaisesti kipaisin tuossa kasvihuoneella ja sitten vaan aamukahvit tippumaan, tuli takaan, ja istahdin tähän koneelle, ja niin on taas aamu hienosti käynnissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaan olihan eilinen iltakin tosi hieno ja romanttisen oloinen. Iltaruskon valossa syysväreihin pukeutuneet haavat, vaahterat, koivut, ihan koko luonto oli kertakaikkisen upea. Jotenkin minusta aina ilta-auringon viimesäteissä nuo ruskan värit hehkuvat kauneimmillaan. Ja kun vielä lähes täysikuu nousi pimenevälle iltataivaalle, niin upea päivä oli saanut taas arvoisensa päätöksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Nyt kun nuo yöhallat alkaa olla joka öisiä vieraita, niin vedän jo automaattisesti harsot kesäkukkien päälle iltaisin. Vaikkei pakkasen puolelle aina menisikään, niin mukavampihan sitä on niidenkin olla yönsä lämpimän peiton alla, vai mitä? Monivuotisille kasveille en harsoja enää laita. Daalioita en tosin vielä raaski kaivaa ylös, kun kukkivat niin hienosti.

Sitten kun kelit tosiaan noiden monivuotisten kasvun lopettaa, niin hyväksyn sen osana luonnon kiertokulkua ja annan niiden mennä talvilepoon luonnon tahtiin. Sieltähän ne sitten keväällä taas hyvin levänneinä nousevat. Nyt vain laittelen havuja niiden päälle ja penkit on paitsi hienoja niin myös suojattuja.

 Nyt tosiaan kun lehtipuista alkaa lehdet tippua, niin niitä voi siirtää uusiin paikkoihin. Lehtipuu on silloin hyvässä levossa kun lehdet on tippunut ja siirto uuteen paikkaan on turvallista tehdä. Sitten vain keväällä muistaa kastella ja lannoittaa samalla tavoin kuin keväälläkin istutettua.

Sipulikukkien osaltahan kelit ovat myös nyt mitä ihanteellisimmat. Maa on sopivan tuoretta ja ennen kaikkea riittävän kylmää. Se on muuten jännää, että noidenkin istuttamiseen tulee oikein himo, kun alkuun pääsee. Ja aina tuntuu sille, että ilta tulee liian nopeasti tai sipulit loppuu kesken.

Huonekasvien osalta alkaa tosiaan alkaa olla se hetki kun siirryn talvityyliseen hoitoon ihan kokonaan. Huonekasvien talven yli vieminen on aina oma haasteensa, mutta ehdottomasti aina vaivan arvoinen. Minusta on vaikeaa, oikeastaan ihan mahdotonta, löytää mitään, joka korvaisi huonekasvit kotona. Ilman niitä koti on aina jotenkin autio ja kylmä. Ja toki niiden ilmaa raikastava ja kosteuttava vaikutushan on mitä parahinta luonnonmukaisuutta mitä olla voi.

Ei minulla mitään ilmankostuttajia tai puhdistuslaitteita vastaan ole, mutta kyllähän ne eivät millään voi korvata upeita huonekasveja. Ja toisaalta ilmankostutinhan auttaa myös kasveja pärjäämään talven yli.

Tuli tässä samalla mieleeni kuinka eräs omaan asuntoonsa juuri muuttanut nuori tuskaili tuossa vuosia sitten, että ettei tiennyt millainen ilma olisi huonekasveille milloinkin hyvä. Sanoin hänelle, että kun itsen on hyvä hengittää raikasta ja sopivan kosteaa ilmaa, niin kasvien on helppo hengittää ja samalla pysyvät omat limakalvot kosteina. Oli kuin olisi lamppu syttynyt pään päälle, nuori tuumasi, että onhan helppoa kun muistaa tosiaan ajtella, että kasvitkin hengittää.

Kerroin sitten vielä, että ei tuossa talviajassa sen ihmeempää niksiä ole. Ahkeraa sumuttelua puhtaalla vedellä ja välillä merilevällä. Silloin tällöin pyyhkäisee pölyt pois lehdiltä, että kasvi saa hyödynnettyä kaiken mahdollisen valon. Ja että pitää kasvit pois vetoisista paikoista, eikä kastele liikaa.

Aluksi vinkkasin vähemmän vaativista viherkasveista ja siitä se sitten lähti. Ja niin vain alkoi viherkasveja ilmestymään siihenkin kaksioon ja nykyään tämä henkilö on jo niin taitava kasvattamaan huonekasveja, että saan jo kysellä niksejä häneltä. Näin se maailma onneksi menee.

Tätä kirjoittaessani tuli mieleeni, että taidankin käydä lahjoittamassa pari helppoa viherkasvia, erään toisen ystäväni uuteen kotiin. Jos haluat tehdä samoin tai haluat itsellesi lisää helppoja ja ilmaa raikastavia kasveja, niin ajattelin tarjota ne nyt Sinulle edullisesti. Minulla on nimittäin tuossa kasvihuoneella muutamia lajikkeita, joiden kanssa onnistuu varmasti.

Vaan niin on taas tämä ihana aamuhetki kanssasi vietetty ja aivan ihanallehan tuo ruska näyttää näyttävän näin aamu-auringossakin. Taidankin ottaa pienen Huhu-koirani kanssa aamulenkin tuonne pelloille ja samalla ihastella pellonreunapuiden väriloistoa.

 ---------------------------------

Onpa hienoa, että kenenkään ei tarvitse odottaa

hetkeäkään voidakseen tehdä maailmasta parempaa.

-    Anne Frank

---------------------------------------

 Värikylläisen ihanaa viikonloppua Sinulle

Toivotteleepi

Puutarhurisi,

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail: mailto:puutarha@kodinkukat.fi

Internet: http://www.puutarha.com

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa: http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla