Aivan mielettömän ihana aamu. Siis voiko aamu paljon upeammin ottaa lapsensa vastaan kuin nyt tänään? Pakkasta pari astetta ja puolikas kuu kietoi tienoot hämyiseen valoonsa, tehden maisemasta kertakaikkisen upean ja ...

Upeaa huomenta täältä puutarhalta.

Aivan mielettömän ihana aamu. Siis voiko aamu paljon upeammin ottaa lapsensa vastaan kuin nyt tänään? Pakkasta pari astetta ja puolikas kuu kietoi tienoot hämyiseen valoonsa, tehden maisemasta kertakaikkisen upean ja rauhallisen.

Muutoinkin mennyt viikko oli ihan valtavan upeaa luonnon-näytelmää. Aamusää on vaihdellut niin että, pakkasta on ollut enemmillään 5 astetta ja toisena aamuna taas lämmintä vajaa kymmenen astetta. Väliin on vihmonut vettä kuin esterin päivänä konsanaan. Tuuli on tuivertanut niin, että on saanut pitää kaksin käsin lakista kiinni. Vettä tosiaan on tullut viikossa saman verran kuin keskimäärin koko lokakuussa tulee yhteensä. Välillä taas niin ihanan lämmintä ja leppoisaa, kuin ei syksystä tietoakaan. Ainoastaan ylitse muuttavien hanhien upea kalkatus kertoo lähestyvästä talvesta, jota pakoon ne muuttavat, tullakseen sitten taas kohta takaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkanen iski sitten tosiaan lauantaiaamusta sellaisella voimalla, että osa kesäkukista paleltui, vaikka oli harsoakin päällä. Tosin miljoonakellot ja riippapelakat säilyi tuossa rakennusten vieressä ilman suojausta lähes vahingoittumatta. Miljoonakellokin oli ihan jäässä aamulla, mutta päivällä ihan kuin mitään pakkasta ei olisi ollutkaan. Luonto on kyllä ihmeellinen, kuinka se karaiseekin saman kasvin kestämään pakkasta eritavalla saman kesän aikana. Keväällä sama kasvi olisi paleltunut pikkuisena taimena ihan varmasti, mutta nyt kylmään tottuneena se ei ollut millänsäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monen muunkin kasvin kohdalla keväinen huoli pärjäämisestä on vaihtunut kesän ja syksyn myötä isälliseen ylpeyteen niiden pärjäämisestä lähes omillaan kovimmissakin keleissä. Eipä se juurikaan eroa kasvin ja ihmislapsen varttuminen toisistaan.

Tuo kovempi pakkanen sai myös tuon pihani ylpeyden, isoäitiniäidin istuttaman saarnin, luopumaan lehdistään käytännössä yhdessä päivässä. Se on niin herkkä pakkasille, että kun muut lehtipuut ei tiedä vielä mitään, niin se tiputtaa jo lehtensä kokonaan. Tuo puuhan on nimittäin melkoisen iso, jos nimittäin haluaa esimerkiksi halata sitä, niin kaksi ihmistä ei riitä, kolmella se saa tyven halattua kokonaan. Joten lehtiäkin riittää… Onneksi tuuli auttoi viemällä osan lehdistä viereiselle pellolle, mutta kyllähän melkoinen määrä jäi puun allekin. Ihan kaikkia en ole saanut vielä kärrätyksi pois nurmikolta, kun nuo ”pikkuiset” sateet on saanut minut viihtymään enempi kasvihuoneella ja muutenkin sisätiloissa. No onneksi viikonlopulle on luvannut kaunista, joten eiköhän nuo lehdet siitä sitten tule korjattua. Tärkeäähän ne on saada pois nimenomaan nurmikon talvehtimisen kannalta ja onhan niistä paljon hyötyä kompostissa ja pensaiden alla. Ystäväni Heli muuten kertoi hienon keinon kuskata lehtiä pois. Hän käyttää lumikolaa apunaan. Minäkin testasin sitä ja kyllähän se on kaikessa yksinkertaisuudessaan näppärä konsti. Siihen on helppo haravoida lehdet ja sitten vain kipata sillä lehdet pensaiden juurille tai kompostiin. Naapurini tosin katseli ensin touhujani hiukan hitaasti ja epäili minun alkaneen varautumaan talveen nyt jo pikkuisen liian aikaisin. Vaan kun näki miten kätevästi homma hoitui, niin jo kaivoi itsekin oman lumikolansa esiin. Näin ne vain hyvät niksit leviävät.

Heli muuten kertoi toisenkin niksin liittyen kukkasipulien istuttamiseen. Kananmunakennoista vain peukalolla pohja pois, sipulit siihen, kenno maahan, multaa päälle ja se on siinä. Yksinkertaisen kätevä konsti.

Minusta on kyllä aina yhtä innostavaa ja ihanaa kuulla kaikista pikku nikseistä ja oivalluksista. Ne ovat yleensä niin yksinkertaisia ja hyviä, että oikein naurattaa kun ei ole itse keksinyt. Niitä on sitten hauska testailla ja kertoa muillekin. Ihaninta kuitenkin on huomata miten hyvälle mielelle siitä itse tulee kun saa laittaa hyviä asioita kiertoon.

Muuten, jos Sinulla on jokin kiva niksi tai huomio niin vinkkaatko siitä minullekin? Minä olen nimittäin ihan kyltymätön niiden suhteen. Laita vaikka postilla puutarha@kodinkukat.fi  tai pirauta 05-3440300 ja ajankohtaiset kuvathan on myös aina aivan valloittavan ihania katsella.

Kasvihuonetta olen myös nyt laitellut talvikuntoon. Talvehtimaan vietävät kasvit olen leikannut ja vienyt ulos karaistumaan. Mullat ja muut kasvijätteet olen lakaissut pois. Nostellut ritilät pystyyn ja sitten onkin enää jäljellä pesu+harjaus kuumalla vedellä. Minä tykkään käyttää kuumaa vettä loppuhuuhteluun, se desinfioi hyvin ja talven pakkanen pitää huolen, että huone on taas raikas ja puhdas kun kevät koittaa. Tuholaisetkin kuolevat luonnollisesti, kun ei ole multaa tai muita kasvijätteitä missä talvehtisivat. Pärjään taas hyvin ilman torjunta-aineita koko kevään kasvukauden.

Kasvihuonehan on myös kätevä paikka pitää talvivarastossa noita kesän työkaluja aina jyrsimestä haravaan asti. Samoin kasteluletkut ja kannut olen vienyt sinne, tyhjennettyinä toki. Pieneen ns. keittiökasvihuoneeseenkin mahtuu yllättävän paljon tavaraa talvisäilöön. Mutta yhdelle pienelle kynttilälyhdylle jätän aina paikan. Sen kun sytyttää talvi-iltoina palamaan, niin huone on kuin sadusta ja sen huurteiset pinnat kimaltelevat kuin huurteiset timantit pakkasillassa.

Viikonlopulla ajattelin käydä keräämässä myös jo hiukan sammalta ja jäkälää joulukukkia asetelmia ja kransseja varten. Kerään ne noihin mustiin ns. sipulilaatikoihin ja vien ne viileään. Siellä ne säilyvät hyvinä aina jouluun asti. Ne muuten pysyy hyvin puhtaina kun kerää ne kahteen tai kolmeen kerrokseen ja aina samat puolet vastakkain. Eli ensimmäinen kerron oikein päin ja seuraava kerros nurinpäin. Näin juuret eivät likaa sammalta, pieni ja toimiva konsti. Samalla keräilen käpyjä, oksia ja mustikan varsia, sillä niistäkin alkaa olla jo lehdet tippuneet. Näiden keräämisen teen pääosin omista metsistä, mutta välillä pitänee kysyä naapurilta lupa hiukan koukata myös hänen sammalikossa.

Noita muovilaatikoita minulle on tuohon siunaantunut jo hiukan ylimääräiseksi asti. Joten jos tarvitset tuollaisia käteviä ja kestäviä mustia muovilaatikoita, niin pari lavallista voin lahjoittaa pois. Normaalisti niitä myydään reilun 3 euron hintaan, mutta nyt saat tulla hakemaan niitä tuosta ilmaiseksi, niin kauan kun niitä riittää. Soitatko etukäteen niin varaan niitä Sinulle ja sovitaan koska tulet hakemaan. p. 05-3440300

Kuvia laatikosta täällä:   http://www.puutarha.com/kerho_kuvia_ajankohtaisuuksille.asp  ja kun kerran siivotessa hulluttelelemaan aloitetaan, (on kuulemma hullujenpäivien aikaa…) niin tuosta pihalta lähtee nyt loput perennat ennen kellariin siirto huippu dullisesti, osa jopa ihan ilmaiseksikin. Tulehan käymään, et varmasti pety. Ja jos et pääse käymään, niin laitettaan sitten nuo loput nettikaupan huonekasvit -30 % alennuksella. Laita lisätieto kohtaan taikasana: KERHOTARJOUS, niin lasken Sinulle alennukset sitten suoraan laskulle. Älä siis maksa etukäteen, sivuilla näkyy vain ovh hinnat. Laitan sitten laskun alennetuin hinnoin mukaan lähetykseesi. http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=21&tr=1281&ryhmanimi=kaikki+huonekasvit

tai jos soitat, niin kerro taikasana: KERHOTARJOUS, niin saat samat alennukset.

Näitä myyn / lahjoitan sitten niin kauan kuin kasveja ja laatikoita riittää. Tervetuloa.

Vaan niin on taas tämä odotettu aamuhetki hiljalleen loppumassa. Kahvit on juotu, takan hiillos alkaa hiipua ja pieni Huhu-koira haukahtelee jo kovasti aamupalan toivossa tarhassaan. Taidan siis lähteä kohti päivän askareita ja lastaamaan laatikoita.

---------------------------------

Sano kielin, puhu mielin,

 luihkaise riemu rinnasta ulos!

-   Aleksi Kivi

---------------------------------------

Syksyisen ihanaa viikonloppua Sinulle

Toivotteleepi, saappaat savessa, mutta mieli keveänä.

Puutarhurisi,

Juha

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa, lämmin sydän ja hyvä maa -

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 Internet: http://www.puutarha.com

 Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa

 http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla